Falafel videorecept

silvia16 - fotkasilvia16, 24. februára 2019

Jednoduchý recept na chrumkavý tradičný falafel z cíceru. Falafel je arabské jedlo plné proteínov, takže super pochúťka pre vegetariánov.

30-40
porcií
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava
Falafel (videorecept)
Foto: silvia16

Suroviny

500 g sušený (namočený vo vode 12-24 hodín)
2-3 strúčiky
1 ks veľká
hrsť
hrsť
1 KL (cumin)
1 KL
0,5-1 KL
1 KL
4 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Dopredu si namočíme sušený cícer na 12 až 24 hodín do vody. Párkrát môžeme vodu vymeniť.

    Falafel (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mixéri si rozmixujeme cícer (bez vody), nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku a vňať koriandra a petržlenu na jemno. Zmes dáme do misky, ochutíme soľou a koreninami, primiešame prášok do pečiva a múku.

    Falafel (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozohrejeme si olej na panvici a začneme formovať falafely. Ja som si zakúpila pomôcku na formovanie falafelov. Ale môžeme ich vyformovať dvoma lyžicami (pozri video - zabudla som odfotiť) alebo môžeme vyformovať rukami. Niektoré falafely sú formované do guličiek, ale tie sa mi ťahšie pečú.

    Falafel (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opeč z oboch strán a daj na čistú utierku alebo papierový obrúsok.

    Falafel (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takýto falafel môžeme podávať ako prílohu, alebo si ho môžeme dať do (pitta) chleba s humusom, tahini a zeleninou (aj nastrúhanou mrkvou, uhorkou atď). Prajem dobrú chuť.

    Falafel (videorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept i "udělátko" na placičky, takové jsem ještě neviděla. Díky za sdílení, jsi šikulka! Mně by také chutnalo.
mastercheef
Len také priateľské upozornenie - nerátajte s tým, že falafel sa dá pripraviť z konzervovaného cíceru. Nedá . Musíte skutočne pracovať so suchým cícerom. Po sterilizácii a uchovaní v plechu či v skle, stratí cícerová "kaša" lepivosť a guľky (tak vyzerá originálny falafel) , či fašírky, sa rozpadajú.
Po dlhodobom profi pôsobení na ME, kde som si dobroty (humus, falafel a iné) z cíceru obľúbil, som sa dosť natrápil, kym som to zistil.
silvia16
@Mastercheef (25.2.2019 13:16) ano mate velku pravdu. Musi sa to robit zo susenoho cicero, nie z plechovky. Aj ja som sa tak raz pomylila a poucila. A co poviete na moj recept? Dakujem. Robite podobne?

frezia68
Tak máme tu skutočných odborníkov a teraz neviem,či sa mi z bezlepkovej múky ( a ktorej ) podarí? Odpoveď poteší a ďakujem.
2010
@Mastercheef (25.2.2019 13:16)
Nie je falafel ako falafel, v egypte sa nerobi z ciceru ale z bobu, to co je tu pridane je libanonska verzia.
Ked nemame cas na predmacanie, tak sa bezne robi z konzervy ako u nas fasirka, prida sa vajicko a ked treba struhanka aby to drzalo po hromade.
45678
@Frezia68 (25.2.2019 15:20)

Nie som síce odborník,ospravedlňujem sa,že sa montujem pod iného recept, neviem,či by ti vyhovovali vločky ,ja robím s nimi,navlhcim vodou z ciceru,pridám vajíčko,ako píše @2010 , a pekne mi drží pokope. Mam cícer v skle.
mastercheef
@2010 (25.2.2019 16:10)

Aj tak to nie je ono. Ešte aj strúhanka. A zemiaky nie?
...................................................................................................
wiki o falafeli píše toto:
Falafel (- po hebrejsky; hebrejským písmom: פָלָאפֶל - falafel) alebo faláfil (- po arabsky; arabským písmom فلافل - faláfil - lokálna výslovnosť: ArFalafel.ogg [fæˈlæːfɪl] (pomoc·info)) sú vyprážané guľôčky z rozomletého cíceru, bôbu alebo oboch. Falafel je tradičné arabské jedlo, tradične podávané v pite, ktorá slúži ako vrecúško, alebo zabalené v placke známej ako lafa; falafel často býva pripravovaný ako balený sendvič, pripravený rovnakým spôsobom. Ku falafelovým guľôčkam sa pridávajú šaláty, zaváraná zelenina, štipľavá omáčka a sú pokvapkané omáčkou na spôsob tahini. Falafelové guľôčky sa môžu jesť aj samotné alebo ako časť meze.

Všeobecne sa uznáva, že falafel má pôvod v Egypte, hoci sa rozšírilo po celom Blízkom východe. Egyptskí Kopti tvrdia, že prví pripravili jedlo ako náhradu za mäso počas pôstneho obdobia. Vyprážané guľôčky sú teraz známe po celom svete ako náhrada za mäso a ako forma pouličného jedla.
haji
@Mastercheef (25.2.2019 13:16)
Nevím, jestli z plechu či skla "lepí" či "nelepí", ale mně nechutná.
silvia16
Najlepšie sú asi zo sušených. Len treba na to myslieť deň dopredu. Ale stojí to za to. Minule som ich robila k keď tu bola kamoška s deťmi. A ona na to ze jej deti to asi nebudú jest. A nakoniec im to tak chutilo, ze mi ich mala večer píše aby som urobila videorexcept aby im ich mama mohla urobiť ;-).
dormella
@Frezia68 (24.2.2019 10:55)

Kdyz cizrnu nechas dobre namocit, klidne i dele nez 24 hod, ale vzdy i s vodou ulozenou v lednicce, nemela bys mit problem. V nejhorsim pripade si muzes vypomoci pridanim cizrnove mouky, nebo +- 3 lzicemi predem uvarene a rozmixovane cizrny (klidne i z konzervy). Zalezi na kvalite cizrny.
Jsou vyborne i dochucene harissou a kdo nemusi koriandr, prida i trochu cerstve maty (treba).
Prasek do peciva bych ubrala, max. pridala na spicku noze.
2010
@Mastercheef (25.2.2019 16:41)
Ale je to ono, recepty sa menia, napriklad podla kalorickej hodnoty, co nebolo povodne zaujmave.Tak isto ako sa uz bezne robia rezne v trube aj falafel maju v dubaji peceny, neplavajuci v prepecenom oleji, a obaleny v sezamovych semienkach.
Tu je recept na peceny :




silvia16
Super video. Dakujem za zdieľanie. Jej falafely vyzerajú super. Môžem podotknut, ze ja milujem chuť koriandrovej vňate a ona nepridal a. Tie falafely nebudú mať tú istú chuť bez koriandrovej vňate. To je úplne silná príchuť. Niektorý recept ak má koriandrovu nato není taky istý bez nej.
1x methi
silvia16
@2010 (25.2.2019 16:10)

Neviem ci sa vám podarilo to urobiť z cícer u z konzervy, ale ze vraj to ma inú konzistenciu a nelepí to dobre. Takže falafel dobre nevyjde. Ja mam poradenstvo ich nerobiť z konzervy ale vy iba z predložených.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia