Plnené bravčové karé
Plnené bravčové karé

Falošný španielsky vtáčik fotorecept

lenkap00 - bez fotkylenkap00, 13. januára 2020
Falošný španielsky vtáčik (fotorecept)
Foto: lenkap00

Ľahké a veľmi chutné jedlo. Výborné na nedeľňajší obed. Dobrú chuť!

5
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

10 plátkov
3 ks
1 ks
10 platkov
3 ks
10 ks
10 ČL
 podľa chuti
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Bravčové kare si naklepeme na rezne, osolíme a okoreníme. Pokrájanú cibuľku opražíme na masti do zlatista. Uvaríme vajíčka natvrdo.

    Falošný španielsky vtáčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Karé natrieme horčicou, dáme plátok slaniny, kúsok vajca, kyslej uhorky, kapie a troška opraženej cibuľky.

    Falošný španielsky vtáčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naplnený plátok mäsa zrolujeme a poprepichujeme špáratkami, aby sa rolky nerozpadali. Poukladáme do jenskej misy a dáme piecť na 45 minút na 180 stupňov.

    Falošný španielsky vtáčik (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

caterina
ci falosny, alebo pravy...aj tak neviem odkial vzniklo to meno...ze spanielsky vtacik..oni varia uplne inac. ale ja to jedlo milujem nech sa vola aj po cinsky. pekny recept!
1x alda
45678
Španielske vtáčiky
Ak chcete byť v Španielsku za „machra“ a pomocou slovníka si preložíte názov španielsky vtáčik ako „pájaro espaňola“, zrejme sa na vás pozrie čašník, ako na blázna. Tento pokrm sa totiž u nich volá „el nino envuelto“, teda doslovne zabalené dieťa. História nášho pomenovania začína koncom 16. storočia v čase, kedy sa po smrti manžela prisťahuje do Prahy Mária Španielská, matka Rudolfa II. Táto žena je okrem toho, že má 16 detí známa aj svojou nepríjemnou povahou. Na kráľovskom dvore jej príchodom nastáva zdesenie medzi dvornými kuchármi aj vďaka jej vyberavému jazyku, ktorý je zvyknutý na južanské jedlá. Svojej povesti zostane verná hneď po prvom tanieri, ktorý jej naservírujú. Odtisne ho od seba s pohŕdavým „pche“. A vzápätí dá poslať po svojich španielskych kuchárov. Tí jej pripravujú obľúbené lahôdky, medzi ktorými nechýba „zabalené dieťa“, čiže teľacie zvitky s pikantnou nádievkou – zmesou žĺtkov, sardel, strúhanej cibule a nasekaného petržlenu. To všetko je zopnuté dvoma bodcami, pripomínajúcimi vtáčie nožičky. A razom je španielsky vtáčik na svete. Ale opäť len v našich končinách.
dogagador
Nikdy mi nenapadlo robit spanielske vtacky z bravcoveho masa. A pecene. Nuz, musim skusit aj toto, hoci je podla mna skoda nazyvat to falosnym spanielskym vtackom. A ked uz bravcove a pecene, tak to skusim na zaver posypat struhanym syrom. Priznavam, zaujalo ma to.
boxik
Vyzerá to byť prudko jedlé a je smiešne ak si niekto robí maturitu z toho že v Španielsku to volajú či robia inak , ani v Segedíne nepoznajú segedínsky guláš a ani Francúzi nepoznajú to čo my voláme Francúzke zemiaky , dôležité je to že to máme radi a že nám to chutí.Takže vďaka za tento dobre vyzerajúci a zrejme chutný recept.
garanco
Mne tiež na názve nezáleží, hlavná vec, že jedlo chutí a Ty si chutne navarila!
Moja mama, pred mnohými-mnohými rokmi, si prípravu zjednodušila, na cibuľkovom základe urobila praženicu z niekoľkých vajec a tú potom dávala k slaninke, uhorke, hovorila mi, že tak sa to ľahšie zatočí. Ja to dodnes tiež tak robím.
bembo
Robievam španieľske vtáčiky,pretože u mňa je to najmilšie jedlo.Zvedavosť ma dohnala k tomu aby som vyskúšal miesto hovedzieho mesa použiť aj bravčové,ale miesto vajíčka som dal pásik mrkvy.Musím povedať,že bol vynikajúci aj s použitím bravčového mesa.U mňa platí tiež,nech sa to volá ako chce,len nech je to chutné.Určite aj tieto "falošné španielske vtáčiky "budú veľmi chutné.
haji
Pěkný recept, roláda potěší, ať je z jakéhokoliv maska, dušená, vařená či pečená.
@4567 děkuji za zajímavost - jeden se pořád učí.
S názvem nemám problém. Ani tzv. španělská bota nemá původ ve Španělsku, přestože tam byla hojně používaná. Lidská mysl umí roztodivné věci, nejenom zavádění názvy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia