Bakoňské karé s paprikou fotorecept
Foto: kimlo
Základom bakoňskej omáčky sú huby a smotana, a ako vo väčšine maďarských jedál v nej nechýba paprika. Ja som namiesto
kyslej smotany použil Zobraziť celý popisZákladom bakoňskej omáčky sú huby a smotana, a ako vo väčšine maďarských jedál v nej nechýba paprika. Ja som namiesto
kyslej smotany použil šľahačkovú a pre okyslenie trocha citrónovej šťavy. Možno som sa odklonil od tradičnej receptúry, ale
výsledok bol viac než parádny, vyskúšajte...
Zdroj: internet
Suroviny
400 g (bez kosti) |
|
1 ks väčšia |
|
30 g prerastená |
|
1-2 ks |
|
6 ks čerstvé (najlepšie hnedé) |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
200 ml (33 %) |
|
1 PL |
|
|
|
1 PL |
|
(alebo voda) |
|
1-2 PL |
|
|
Postup
-
1
Mäso nakrájame na rezne asi 1,5 cm hrubé, rozklepeme, osolíme a okoreníme. Cibuľu pokrájame na drobno, slaninu na malé kocky, papriku na rezance a šampiňóny na plátky. Smotanu vyberieme z chladničky, aby nebola studená.
-
2
Na rozpálenej masti prudko opečieme plátky mäsa do zlatista z oboch strán. Vyberieme ich a prikryté odložíme.
-
3
Do výpeku dáme vyškvariť pokrájanú slaninu a neskôr pridáme cibuľu. Restujeme do zlatohneda.
-
4
Odstavíme z ohňa a pridáme mletú papriku. Chvíľu orestujeme a zalejeme časťou vývaru alebo vodou. Kto mám rád pikantné, môže dať časť papriky pálivej.
-
5
Vrátime mäso, prikryjeme a na miernom ohni prikryté dusíme domäkka.
-
6
Medzitým si na panvici na kúsku masla opečieme plátky šampiňónov do zlatista. Ja som použil hnedé šampiňóny, majú prenikavejšiu vôňu aj chuť.
-
7
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme lyžicu hladkej múky, chvíľu opražíme a zalejeme zvyšným vývarom alebo vodou.
-
8
Premiešame metličkou, vrátime mäso, pridáme šampiňóny a nakrájanú papriku a spolu povaríme asi 15 minút.
-
9
Smotanu nalejeme do vhodnej misky, pridáme k nej 1-2 naberačky horúcej šťavy z mäsa a rozmiešame. Následne ju pridáme k mäsu. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou, prípadne soľou a krátko povaríme.
-
10
V Maďarsku sa toto jedlo podáva s tarhoňou, ale pristane k tomu akákoľvek príloha, ja som zvolil dusené nové zemiaky a neskôr halušky. Viem si ho dobre predstaviť aj s knedľou alebo ryžou.
Ďakujem, môžem potvrdiť, je to veľmi chutné... :-)
Neskoro priateľu, všetko zjedené.. :-)
Ďakujem, budem rád ak vyskúšaš...
Výborne to bolo, samozrejme že som si dal aj variantu s haluškami 😋
Dalujem, nielen vyzerá ale aj chutí, odporúčam! 😋
Vďaka Feri, tie hnedé šampiňóny majú fakt čosi do seba, rád ich používam. Pozdravujem na opačnú pologulu. 🙂
Ďakujem, cením si to
Ďakujem Oli, veľmi si to vážim.
Som veľmi rád že chutilo a ďakujem za odozvu 👍