Foto: Shutterstock
Omáčka na cestoviny? A nie je to jedno, na aké sa dáva aká? To asi napadne drvivej väčšine našincov. Taliani to však vidia inak – kombináciu cestovín s omáčkou netreba podceniť, podľa nich na každý druh cestovín patrí iný typ omáčky. Ako ich teda vhodne kombinovať?
Základné pravidlo znie - hrúbka a povrch príslušného typu cestovín musí zodpovedať viskozite a hustote omáčky. A uznáte, že to vyznieva ako vážna veda... Preto sme pre vás pripravili výber najznámejších druhov cestovín a omáčok, ktoré sa k nim hodia podľa "talianskych štandardov".
Špagety
Ak nechcete veľmi vymýšľať, čo na čo, tak pripravte špagety – tie sa totiž ľúbia so všetkými druhmi omáčok, ba dokonca to ani nemusí byť omáčka. Stačí olivový olej, čierne korenie a nastrúhaný parmezán alebo pecorino a máte cestoviny Cacio e Pepe.Alebo si pripravte Spaghetti all´amatriciana, teda s omáčkou zo špeciálnej slaniny, paradajok, pecorina, čili a olivového oleja.
Linguine a spol.
Existujú aj iné dlhé tvary cestovín, ktoré sú ploché. Patria medzi ne linguine, tagliatelle a pappardelle. Tieto druhy cestovín milujú husté omáčky, ako je napríklad bolonská omáčka.Foto: Shutterstock
Poznáte ju určite so špagetami, ale v talianskej Bologni, domove omáčky z mletého mäsa, sa toto jedlo nazýva ragù alla bolognese a podáva sa s tagliatelle. Vhodnou omáčkou k tomuto typu cestovín je aj hubová alebo špenátová s ricottou.
Rigatoni a penne
Rúrkovité cestoviny, ako sú rigatoni, rigate alebo penne, sa ľahko zlepia. Preto sú pre ne najlepšou voľbou husté, mastné omáčky, ktoré zabraňujú zlepeniu. Napríklad krémová so salsicciou (talianska klobása).Foto: Shutterstock
Fusilli
Cestoviny v tvare špirálok, ako napríklad fusilli, znesú aj redšie omáčky, pretože vďaka tvaru na nich dobre držia. Preto sa k nim hodia omáčky na báze paradajok.Foto: Shutterstock
Gnocchi
Samozrejme nemôžeme zabudnúť na gnocchi, aj keď ide o niečo iné ako klasické cestoviny, keďže sa robia z múky a z varených zemiakov.Foto: Shutterstock
Na gnocchi sú vhodné krémové syrové omáčky a smotanové omáčky ako napríklad gnocchi con funghi so smotanou, hubami a parmezánom alebo gnocchi so špenátovým bešamelom.
Z gnocchi možno urobiť aj nákyp – napríklad so šunkou, karfiolom, zaliaty smotanou, posypaný syrom a zapečený.
Diskusia k článku