Delená strava

Základom je nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Diéta zakazuje kombinovanie potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, teda bielkovín a sacharidov. Preto je treba od začiatku rešpektovať, ktoré potraviny patria do ktorej skupiny, a ktoré sa v rámci tejto diéty považujú za neutrálne.

  • Kávovo-gaštanový „cheesecake“

    Kávovo-gaštanový „cheesecake“

    Tento koláčik som pôvodne chcela nazvať "stracciatellový", lebo pri jeho vymýšlaní som mala pred sebou predstavu stracciatellovej plnky s veľkými kúskami tmavej čokolády vo vnútri. Okrem veľkých čokoládových kúskov však nemá so stracciatellou nič spoločné, no...

  • Zimná polievka

    Zimná polievka

    Krémové polievky varím bez smotany. Chuť smotany sa samozrejme nedá nahradiť. Polievka však bude veľmi chutná keď použijete kvalitný zeleninový vývar. Krémovú konzistenciu zabezpečí zemiak.

  • Kokosové čipsy

    Kokosové čipsy

    Kokosové čipsy som ochutnala prvýkrát na akcii Veggie Vánoce a boli dokonalé. Odvtedy ma ich chuť neustále "prenasledovala", tak som sa dala na domácu verziu. Ešteže je taká jednoduchá :) Dávka zo 100 g je len...

  • Nátierka zo žltého hrachu (fotorecept)

    Nátierka zo žltého hrachu (fotorecept)

    ​Zo žltého hrachu robievam najmä hrachovú kašu alebo polievku, no je perfektne variabliný a dá sa z neho spraviť aj takáto chutná nátierka. Tajomstvo tkvie v použití sušených rajčín, lebo kamkoľvek ich pridáte, môže vzniknúť...

  • Falafel s červenou repou

    Falafel s červenou repou

    Falafel s červenou repou je príjemným spestrením tradičného falafelu. Cvikla fašírky pekne zjemňuje a zvláčňuje. Chuť cvikly je samozrejme cítiť, falafel však nie je nepríjemne "precviklovaný". Príprava spočíva iba v rozmixovaní všetkých surovín a krátkom...

  • Baby zemiaková polievka (fotorecept)

    Baby zemiaková polievka (fotorecept)

    Pre mnoho mamičiek je prikrmovanie trochu za trest. Neustále vymýšľanie, čo navariť sebe a potom prckovi, ako to rozdeliť a spraviť akurát a tak, aby neostalo a nepokazilo sa... my skrátka varíme pre celú...

  • Sushi v štýle „cha han donburi“

    Sushi v štýle „cha han donburi“

    Donburi je tradičné japonské jedlo, je to miska dusenej ryže pripravovaná s rôznymi surovinami. Receptov na cha han donburi je niekoľko, základ ale vždy tvoria hríby, kukurica a vajíčka. Recept som trošku poupravila a...

  • Majonéza z červenej šošovice

    Majonéza z červenej šošovice

    Majonéza z červenej šošovice už dávno nie je novinkou a žiadnym tajomstvom, ale aj ja ju skúšam tento rok po prvýkrát. Potrebujete len 2 základné suroviny a je veľmi rýchlo hotová. Použila som olivový olej, ...

  • Výborná zeleninová odvodňovacia polievka

    Výborná zeleninová odvodňovacia polievka

    Raz prišla moja mama s odvodňovacou diétou a začala variť túto polievku. Tak nám zachutila, že už má svoje trvalé miesto aj v našej domácnosti :-) Základ je čínska alebo pekingská kapusta, koreňová zelenina, čo...

  • Kávové zrná s gaštanovým pyré

    Kávové zrná s gaštanovým pyré

    Kávové zrná sme vždy zvykli robiť s maslom a pomleými piškótami, no ide to aj bez toho. Gaštanové pyré je veľmi lahodné a s kávou sa dokonale dopĺňajú. Niet čo dodať, sú naozaj výborné, ...

  • Baby Hokkaido polievka

    Baby Hokkaido polievka

    Hokkaido (- slov. normovaný názov) alebo Hokkaidó (jap. 北海道 - Hokkaidó) je druhý najväčší japonský ostrov a jedna z prefektúr a tradičných regiónov Japonska. Napriek svojmu názvu však tekvica Hokkaido pravdepodobne pochádza zo strednej Ameriky...

  • Perníková zmrzlina

    Perníková zmrzlina

    Zmrzlina v zime? Prevoňaná škoricou a perníkovým korením s kúskami perníka navrchu, taká určite áno. Stačia vám banány a korenie. Perník alebo medovník môžete zapracovať aj dovnútra, v tom prípade ho nadrobte na väčšie kúsky...

  • Zapečené avokádo (fotorecept)

    Zapečené avokádo (fotorecept)

    Dnes na trocha zdravšiu nôtu. Avokádo a batáty zapekané v rúre. Jednoduché, chutné a zdravé jedlo hotové za 30 minút.

  • Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept)

    Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept)

    Tento rcp. mám v zošite asi 20 rokov, varila ho kedysi v tv nejaká herečka, už si nepamätám jej meno ani názov relácie. Ja som trochu zmenila postup a pridala saturejku a chilli. V...

  • Gaštanovo-hrozienkové rezy

    Gaštanovo-hrozienkové rezy

    Pochúťka ako stvorená pre tých, ktorí majú radi gaštanové pyré. Použila som kupované a preto som recept už vôbec nesladila. Recept som pripravila už aj v tortovej forme a tak vznikol akýsi "cheesecake", pridala som...

  • Falafel z červenej šošovice s tymianovým dresingom

    Falafel z červenej šošovice s tymianovým dresingom

    Falafel je jedlo, ktorému nikdy neodolám a tak ma dlho lákalo vyskúšať okrem tradičného variantu, ktorý sa robí z cíceru, aj falafel z inej strukoviny. Na rad prišla červená šošovica. Krátko sa varí a...

  • Pečené batáty s cícerovou plnkou
  • Nátierka z červenej šošovice
  • Sezamové brownies so sezamovo-čokoládovou polevou

    Sezamové brownies so sezamovo-čokoládovou polevou

    Tieto sezamové brownies majú veľkú šancu aj u zástancov klasických koláčikov. Vďaka množstvu sezamu sú sýte, no napriek tomu nezostanete pri jednom kúsku. Sú super alternatívou ako spraviť brownies pre tých, ktorí sa vyhýbajú...

  • Fit tekvicové „špagety“ s mletým morčacím mäsom v paradajkovej omáčke (videorecept)

    Fit tekvicové „špagety“ s mletým morčacím mäsom v paradajkovej omáčke (videorecept)

    V tomto recepte naberá tekvica nový rozmer. A krájanie cesnaku ešte novší! :) Tieto skvelé tekvicové “špagety” s mletým morčacím mäsom určite vyskúšajte. Recept je z mojej stránky www. fitrecepty. sk a z knihy Fit recepty 3....

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist