Delená strava

Základom je nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Diéta zakazuje kombinovanie potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, teda bielkovín a sacharidov. Preto je treba od začiatku rešpektovať, ktoré potraviny patria do ktorej skupiny, a ktoré sa v rámci tejto diéty považujú za neutrálne.

  • Pražma s červenou bazalkou a baby špenátom
  • Karfiolový cheesecake s bielou čokoládou

    Karfiolový cheesecake s bielou čokoládou

    Zelenina sa často "tajne" používa do rôznych koláčikov, hlavne cvikla, tekvica, mrkva či cuketa, ale karfiol v tejto netradičnej záležitosti už taký tradičný nie je. Keď tento cheesecake upečiete a neprezradíte jeho názov, ...

  • Mrkvová fašírka

    Mrkvová fašírka

    Pri varení mam rada jednoduché postupy. Fašírkovú zmes najčastejšie rozotriem na plech a zapečiem. Hotovú fašírku potom nakrájam na štvorce alebo trojuholníky.

  • Orechové rezy s tahini polevou

    Orechové rezy s tahini polevou

    Tieto orechové rezy volám podomácky "nežĺtkové rezy", nakoľko mi vizuálne pripomínajú klasické žĺtkové rezy. Rozdiel je však v tom, že namiesto žĺtkovej polevy je poleva z tahini pasty. Mne kombinácia chutí nesmierne ulahodila a myslím,...

  • Krúpy s kyslou kapustou a tempehom

    Krúpy s kyslou kapustou a tempehom

    Ak máte radi strapačky s kyslou kapustou, tak vám toto jedlo bude určite chutiť. Je to ich zdravšia verzia.

  • Paradajková polievka s bazalkou

    Paradajková polievka s bazalkou

    Milovníci paradajok budú mať z tejto lahodnej polievky veľký kulinársky zážitok.

  • Lahodné pečené zemiaky

    Lahodné pečené zemiaky

    Pečené zemiaky predtým obalené v ochutenej kukuričnej krupici servírujte s čerstvým šalátom a vychutnávajte si skvelé občerstvenie, ktoré môžete podávať aj s grilovaným kúskom mäsa alebo ryby.

  • Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom (fotorecept)

    Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom (fotorecept)

    Pestré, výživné, jednoduché a hlavne chutné.

  • Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept)

    Chrumkavé ľanové plátky, alebo krekry (fotorecept)

    Recept je bez použitia múky a vajec, hodí sa pre celiatikov, vegánov, do redukčnej diéty, nízkosacharidovej (resp. LCHF), prípadne aj protikvasinkovej (protiplesňovej). Chrumkavé ľanové plátky poslúžia ako náhrada chlebíka, z cesta...

  • Kávovo-gaštanový „cheesecake“

    Kávovo-gaštanový „cheesecake“

    Tento koláčik som pôvodne chcela nazvať "stracciatellový", lebo pri jeho vymýšlaní som mala pred sebou predstavu stracciatellovej plnky s veľkými kúskami tmavej čokolády vo vnútri. Okrem veľkých čokoládových kúskov však nemá so stracciatellou nič spoločné, no...

  • Zimná polievka

    Zimná polievka

    Krémové polievky varím bez smotany. Chuť smotany sa samozrejme nedá nahradiť. Polievka však bude veľmi chutná keď použijete kvalitný zeleninový vývar. Krémovú konzistenciu zabezpečí zemiak.

  • Kokosové čipsy

    Kokosové čipsy

    Kokosové čipsy som ochutnala prvýkrát na akcii Veggie Vánoce a boli dokonalé. Odvtedy ma ich chuť neustále "prenasledovala", tak som sa dala na domácu verziu. Ešteže je taká jednoduchá :) Dávka zo 100 g je len...

  • Nátierka zo žltého hrachu (fotorecept)

    Nátierka zo žltého hrachu (fotorecept)

    ​Zo žltého hrachu robievam najmä hrachovú kašu alebo polievku, no je perfektne variabliný a dá sa z neho spraviť aj takáto chutná nátierka. Tajomstvo tkvie v použití sušených rajčín, lebo kamkoľvek ich pridáte, môže vzniknúť...

  • Falafel s červenou repou

    Falafel s červenou repou

    Falafel s červenou repou je príjemným spestrením tradičného falafelu. Cvikla fašírky pekne zjemňuje a zvláčňuje. Chuť cvikly je samozrejme cítiť, falafel však nie je nepríjemne "precviklovaný". Príprava spočíva iba v rozmixovaní všetkých surovín a krátkom...

  • Baby zemiaková polievka (fotorecept)

    Baby zemiaková polievka (fotorecept)

    Pre mnoho mamičiek je prikrmovanie trochu za trest. Neustále vymýšľanie, čo navariť sebe a potom prckovi, ako to rozdeliť a spraviť akurát a tak, aby neostalo a nepokazilo sa... my skrátka varíme pre celú...

  • Sushi v štýle „cha han donburi“

    Sushi v štýle „cha han donburi“

    Donburi je tradičné japonské jedlo, je to miska dusenej ryže pripravovaná s rôznymi surovinami. Receptov na cha han donburi je niekoľko, základ ale vždy tvoria hríby, kukurica a vajíčka. Recept som trošku poupravila a...

  • Majonéza z červenej šošovice

    Majonéza z červenej šošovice

    Majonéza z červenej šošovice už dávno nie je novinkou a žiadnym tajomstvom, ale aj ja ju skúšam tento rok po prvýkrát. Potrebujete len 2 základné suroviny a je veľmi rýchlo hotová. Použila som olivový olej, ...

  • Výborná zeleninová odvodňovacia polievka

    Výborná zeleninová odvodňovacia polievka

    Raz prišla moja mama s odvodňovacou diétou a začala variť túto polievku. Tak nám zachutila, že už má svoje trvalé miesto aj v našej domácnosti :-) Základ je čínska alebo pekingská kapusta, koreňová zelenina, čo...

  • Kávové zrná s gaštanovým pyré

    Kávové zrná s gaštanovým pyré

    Kávové zrná sme vždy zvykli robiť s maslom a pomleými piškótami, no ide to aj bez toho. Gaštanové pyré je veľmi lahodné a s kávou sa dokonale dopĺňajú. Niet čo dodať, sú naozaj výborné, ...

  • Baby Hokkaido polievka

    Baby Hokkaido polievka

    Hokkaido (- slov. normovaný názov) alebo Hokkaidó (jap. 北海道 - Hokkaidó) je druhý najväčší japonský ostrov a jedna z prefektúr a tradičných regiónov Japonska. Napriek svojmu názvu však tekvica Hokkaido pravdepodobne pochádza zo strednej Ameriky...

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist