Avokádová nátierka fotorecept

marianne - fotkamarianne, 8. mája 2012
Avokádová nátierka (fotorecept)
Foto: marianne

Táto najzákladnejšia nám chutí najviac.Vyskúšala som ich veľa,ale nakoniec sa vrátim vždy k tejto pôvodnej klasike.Muž ju má rád na hrianke,ja ju natieram namiesto masla a v chladničke vydrží dlhší čas (cesnak a citronová šťava ju držia sviežou) robím vždy z dvoch avokád...

10 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1/2 ks
3 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Avokádo vyškrabeme do mištičky,pridáme korenie,soľ,citronovú šťavu a roztlačený cesnak.Vymixujeme spolu na jemnú konzistenciu.Natierame na chlebík alebo hrianky.

Diskusia k receptu

afataga
mnam ja by som si dala, ale to by som bola u nas jedina :-) oprav si v uvode: citronova...asi stava malo byt
ivocka5
skvelá nátierka :-) a ten chlebík keď vidím, hneď by som sa do neho zahryzla, krásne prepečený :-)
irenaw
mňam, aj u nás je obľúbená. @domci4 zhnednutiu tuším zabraňuje citrón :-)
marianne69
nie:-) prave to je na nej vyborne,ze zrejme to mnozstvo citronovej stavy jej to nedovoli,inak ked nechas avokado rozkrojene tak zhnedne,ale takto nie..musis,pravdaze,ju dat do uzatvoritelnej nadobky a do chladnicky,ja robim vzdy duplovu davku tak na 2-3 dni aj viac,nechce sa mi stale mixovat a je pekna svieza,mozno aj ten cesnak urobi svoje...
marianne69
@margaretka ak Ta to potesi, ja som ju 10 rokov jedla sama,kym jej aj zvysok osadenstva prisiel na chut,teraz,ked ju dlhsie nemame,tak sa gazda po nej vypytuje:-)neuveritelne...
jamarlen
tvoj recept využijeme určite, avokáda sa nemôžeme dojesť a používameho namiesto masla, či iného tuku aj do mafínov a pod.
2010
U nas je teraz sezona a avokado sa predava na vahu ako jablka ( a je lacnejsie).Avokado nedozreje na strome az ked sa odtrhne zacne dozrievat.Tvrde nezrele vydrzi dlho v ladnicke.
Tvrde avokado ked sa da do papieroveho sacku s bananom alebo jablkom dozreje pri izbovej teplote ovela rychlejsie.
Ked sa robi pomazanka skor a bude sa jest neskor treba nechat v nej kostky z avokada , bude chutit cerstva a nezhnedne plus dat foliou a odlozit do ladnicky )
Zrela avokadova duzina pomixovana s citronou stavou sa da zmrazit na niekolko mesiacov.
martamm
Nie je ta ponmazanka moc kysla, ked das tolko stavy z citrona?
marianne69
@2010 tu sezonu vam zavidim:-) v dobrom, ani nevies ako si ma potesil tymi radami s bananom a jablkom,to skusim urcite,minule som mala avokado 2 tyzdne a nie a nie zmeknut,hadam po 3 tyzdnoch povolilo a jedno vobec,ostalo tvrde ako skala.Zalezi aj aky druh,avokada to je.Mam vyskusane,ze take velke okruhle zmaknu bez problemov a take v tvare hrusky,tomu sa niekedy nechce.Tvoj africko-slovensky salat patri u nas medzi stalice,robievam ho velmi casto,je vyborny...@martamm ,ked ju ochutis,solou,cesnakom nie je,ta stava tam jednoducho k nemu pasuje,(ako ryba +citron:-) ale ak by si sa obavala,tak daj pre zaciatok len par kvapiek citronu...
1x aleana
kimika
ja som avokádu prišla na chuť nedávno a preto každý recept z avokáda ma poteší...minule som robila pomazánku ale s tvarohom a sa mi zdalo, že tvaroh ,,zabil" chuť avákada. Tak najbližšie keď moje avokáda dozrejú urobím podľa teba :)
marianne69
@kimika ,ja som upustila od tvarohu,syrokremu a ja neviem coho este v nej,v tejto prapovodnej uprave je pre nas najlepsia,ale vyskusaj ten zemiakovy salat od @2010 nema chybu,majonezovy salat robim uz len na Vianoce.:-) @jamarlen si ma dostal,ze ho pouzivas aj do pecenia,to by ma nenapadlo,nie su tie muffinky trosku nazeleno:-) a keby aj na chuti to neuberie,alebo kakao pridat k nim,skusim pre srandu na muffinkach....
nesi
Tiež ju robím tento recept a veľmi mne aj manželovi chutí iba na chlebe bez masla iba samotná
sylviaxxl
Stará dobrá klasika je najlepšia.A na hrianke...Robievame ju len takto.Už čakajú dve avokáda na spracovanie:)
jerica
v jednoduchosti je krása , aj výborná jemná chuť:-) veľmi sa mi páči.
určite si spravím :-)
tornadolue
mnam, presne takto ju robievam aj ja, akurat vcera som kupila dve avokada, len nech rychlo dozreju :)
tornadolue
vyskusala som radu s papierovym sackom a jablkom...avokado v chladnicke je stale tvrde ako kamen a avokado, ktore v piatok skoncilo v sacku na kuchynskom pulte je uz zjedene :) ani sa mi nechcelo verit, ze tak rychlo dozrelo, ale skusila som a bolo super
marianne69
si ma @jerica veľmi potešila:-),som rada,že Ti chutila,ja ju mám v chladnicke namiesto masla stale poruke,hlavne v lete...
jerica
Marianne aj ja , keď čistím avokádo ja si aj zakusnem ,vždy je po ruke.
radox1
suhlasim,len cesnak,sol a citron.na jedno avokado je pol citrona vela,bude to kysle.
gaby
Nechajte v natierke kostku z avokada a nezhedne,bude stale pekne zelena,pokial ju nezjete,:-)
jerica
Dnes sme mali s rezancami, je to výbornéé:-)


marianne
...a mozes si tam dat hrasok aj mrkvu ,vajicko podla chuti nakombinujes ako klasicky salat,ta avokadova natierka k tym zemiakom padne super:-) dakujem za dalsi napad..
jerica
mali sme chuť na slané, ale nie na mäso, tak som "našúlala" z troch vajíčok cesto, nakrájala, hneď uvarila , avokádo mám vždy po ruke, pritom som sa nechala uniesť @elixir receptom  varecha.pravda.sk/recepty/cesnakove-pecivo-ako-priloha-fo...
ale som mala avokádo a rezance uvarené , tak som sa rozhodla pre túto variantu, dala som ešte do avokáda trochu masla a pár kvapiek sezamového oleja, vynikajúúce :-)
Určite bude aj šalát, robievam :
 varecha.pravda.sk/recepty/avocado-baklazanovy-salat-fotor...

 varecha.pravda.sk/recepty/pochutka-salat-s-avokadom-fotor...



marianne
@jerica vsetky rcp su skvele,poskusam:-).Raz tu dal @2010 link na webovu stranku,kde sa vari len z avokada...ak sa mi ju podari najst,prilozim.Ma fantasticke vyuzitie v kuchyni na slano, ci sladko.U nas je takisto stale po ruke,a radsej viac,ide ako na beziacom pase,lebo sme si ho oblubili vsetci...ja ho mam namiesto masla,na pecivo..dakujem
jerica
pozrela som , super stránka, ja nemám problém s avokádom si ho dať len tak osolené a zjesť rovno, zostane len šupka :-) Dík za stránku .
gabikaj
tak som urobila pomazánku podľa tohoto receptu - avokádo som predtým nikdy nejedla - a musím povedať, že som tomu na chuť neprišla :-(
marianne
tak mu daj este sancu s inym receptom @gabikaj ,bola by to skoda...skus experimentovat,aj na sladko sa da..receptov je tu dost
marianne
avokado si to zasluzi! alebo uber citron,mozno som ho tam dala viac,ako je treba,ale ja mam rada take kyslejsie..
tiginko
@tatianka avokádo sa zvyčajne kupuje tvrdé a musíš si ho nechať niekde položené voľne v kuchyni zmäknúť. Trvá to cca 3-4 dni, pohmatom skúšaj až kým nie je úplne mäkké, potom ho rozkrojíš, vyberieš kôstku a lyžicou vyberieš vnútro do taniera a ľahko vidličkou rozpučíš. Nezabudni ho trochu hneď po vybratí pokvapkať citrónom, aby nezhnedlo
marianne
neskoro ,ale predsa...@tiginko poradila vyborne...a ak nechce,dat ho spolu s jablkom a bananom do papieroveho vrecka,zmekne hned:-)
tiginko
to som nevedela @marianne , vyskúšam aspoň s jablkom, banány sa u nás nenájdu, nemáme ich príliš v láske. Vďaka za radu
tiginko
no vidíš aká som koza, až teraz som si všimla, že sa to už vyššie spomína. Mám poriadne čítať :-)
2010
Good luck dobra kravina, avokado ide do kvetu + - 10 rokov u nas v tropoch plus z kostky dostanes daake cudo.
katka78
@marianne my sme posadili kôstku z avokáda priamo do kvetináča, bolo to pred cca 15 rokmi.. vyrástla nám z toho taká obyčajná listnatá "izbová rastlina", teda do krásy nič moc. Aj ju naši nakoniec vyhodili, bola to len taká palica s listami. Ale samozrejme vyskúšaj, nechcem ťa odradiť, ja sama niekedy skúšam oveľa väčšie blbosti než toto :-)
marianne
@katka 78 ked vravite,ze nie,tak asi je to naozaj kravina...:-) maximalne by som obetovala trosku hliny a kvetinac,ale na druhej strane naco by to malo zavadziat,ked nic z toho nie je..@katka ja som z tiez vselico sadila:-)) ale mala som pekny citronovnik,pomarance mi posli a mandarinky sa ani nechytili:-)) som experimentovala v 8.triede...:-)
danila
fantastická nátierka, už dávno som si tak nepochutila, ďakujem za recept
salinka
Vyskúšali sme avokádovú nátierku podľa tohto receptu. Najprv som sa s tou chuťou musela zoznámiť a potom už bola len dupľa a dupľa:-) Ďakujeme.
marianne
Teší ma @salinka , že ste dupľovali:-) ja ju tiež mám veľmi rada. V lete zvyknem ešte paradajku na kocky prišupnúť a vňaťku z cibulky na spôsob Guakamole. A v zime takto základne len, na hrianku.