Sušené paradajky
Sušené paradajky

Sušené paradajky v olivovom oleji

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 2. septembra 2023

Delikatesa, ktorú si môžeme pripraviť aj z vlastnej úrody. Výborná príloha do šalátov, na cestoviny, pizzu alebo aj k mäsu.

60 (+ sušenie) minút
príprava

Suroviny

1 kg oválne mäsité
5 strúčikov
podľa potreby
podľa chuti
trochu (sušená drvená/čerstvá)
trochu (sušené drvené/čerstvé)




Postup

  1. 1

    Najprv budeme paradajky sušiť. Na sušenie je najlepšia odroda San Marzano alebo Roma. Paradajky sú mäsité, oválne a tvarom podobné paprike. Sušiť budeme v rúre.

  2. 2

    Umyté paradajky nakrájame na štvrtinky a rozložíme šupkou dole na mriežku z rúry, na ktorú sme položili papier na pečenie. Sušíme pomaly, najviac pri teplote 80 °C cca 10 hodín, vrátane malých prestávok. Dvierka pritom necháme trochu pootvorené, aby mohla unikať para a vlhkosť.

  3. 3

    Sušíme dovtedy, kým paradajky budú mať suchú konzistenciu. Tie, ktoré sa nakladajú do oleja však nemusia byť vysušené úplne do chrumkava.

  4. 4

    Usušené paradajky osolíme (soliť môžeme aj počas vrstvenia) a ukladáme do pripravených čistých a suchých zaváracích pohárov. Striedavo ich vrstvíme s nakrájanými strúčikmi cesnaku, oreganom, bazalkou a zalievame olejom. Dobre utlačíme a nakoniec znovu dolejeme olejom tak, aby boli dostatočne ponorené.

  5. 5

    Potom vrch pohárov utrieme kuchynskou papierovou utierkou a poháre uzatvoríme čistými viečkami.

  6. 6

    Odložíme do chladničky, kde vydržia aj pár týždňov. Ak chceme, aby vydržali dlhšie, je potrebné ich sterilizovať (cca 10-15 minút na 100 °C), kým viečka dostatočne priľnú k poháru. Z daného množstva surovín pripravíme 6 pohárov o objeme 200 ml delikátnej špeciality. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

chemik
Tomuto klasickému receptu ale chybí mírné okyselení nakrájených paradajok před sušením kvůli zachování barvy, aby nečernaly. Italové je lehce popráší kyselinou citronovou, ale doporučuji použít kyselinu askorbovou ( vitamin C ) v prášku, která svým redukčním účinkem zabraňuje oxidaci, čímž konzervuje i zachová světlejší barvu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia