Sušené paradajky v olivovom oleji
Foto: kucharocka123
Delikatesa, ktorú si môžeme pripraviť aj z vlastnej úrody. Výborná príloha do šalátov, na cestoviny, pizzu alebo aj k mäsu.
príprava
Suroviny
1 kg oválne mäsité |
|
5 strúčikov |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
trochu (sušená drvená/čerstvá) |
|
trochu (sušené drvené/čerstvé) |
|
Postup
-
1
Najprv budeme paradajky sušiť. Na sušenie je najlepšia odroda San Marzano alebo Roma. Paradajky sú mäsité, oválne a tvarom podobné paprike. Sušiť budeme v rúre.
- 2
Umyté paradajky nakrájame na štvrtinky a rozložíme šupkou dole na mriežku z rúry, na ktorú sme položili papier na pečenie. Sušíme pomaly, najviac pri teplote 80 °C cca 10 hodín, vrátane malých prestávok. Dvierka pritom necháme trochu pootvorené, aby mohla unikať para a vlhkosť.
- 3
Sušíme dovtedy, kým paradajky budú mať suchú konzistenciu. Tie, ktoré sa nakladajú do oleja však nemusia byť vysušené úplne do chrumkava.
- 4
Usušené paradajky osolíme (soliť môžeme aj počas vrstvenia) a ukladáme do pripravených čistých a suchých zaváracích pohárov. Striedavo ich vrstvíme s nakrájanými strúčikmi cesnaku, oreganom, bazalkou a zalievame olejom. Dobre utlačíme a nakoniec znovu dolejeme olejom tak, aby boli dostatočne ponorené.
- 5
Potom vrch pohárov utrieme kuchynskou papierovou utierkou a poháre uzatvoríme čistými viečkami.
- 6
Odložíme do chladničky, kde vydržia aj pár týždňov. Ak chceme, aby vydržali dlhšie, je potrebné ich sterilizovať (cca 10-15 minút na 100 °C), kým viečka dostatočne priľnú k poháru. Z daného množstva surovín pripravíme 6 pohárov o objeme 200 ml delikátnej špeciality. Dobrú chuť!
Tiež sušené paradajky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu