Čínska ostro-kyslá polievka fotorecept

hanee - fotkahanee, 26. januára 2013
Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept)
Foto: hanee

Po mnohých výzvedných akciách v čínskych bistrách a preštudovaní niekoľkých receptov z netu som sa odhodlala k uvareniu našej milovanej ostro kyslej polievky. Nechápem, prečo som s tým tak dlho čakala. Je vynikajúca.

15
porcií
20 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
2 ks
2 ks /akýkoľvek/
15 g sušené
2 ks
25 g
 platok (na dusenie)
120 g
6 PL
3 čl
3 PL
3 PL
3 ks
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nazhromaždíme všetky suroviny, aby sme zistili čo nám chýba :o)

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie a morčacie mäsko umyjeme, vložíme do hrnca, zelejeme STUDENOU vodou, robíme vývar! Bez rozpakov prihoďte bujón, aj dva. Ja som mala hovädzí. Počkajte kým voda zovrie, stíšte a pomaly varte, kým mäsko nieje mäkké.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hríby dajte do misky a zalejte horúcou vodou. Prikryte a nechajte aspoň 15 minút odpočívať v pokoji. Radili mi, že aspoň dva druhy hríbov nech tam sú, spravila som tak, ale priznávam, nevidím v nich po zapracovaní do polievky žiaden rozdiel...

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz otravná časť: očistíme mrkvu a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Lenivci nastrúhajú na strúhadle ale mrkva po uvarení nebude chrumkavá. Bambusové výhonky nakrajáme tiež na menšie kúsky. Hríby scedíme a tiež nakrájame na menšie kúsky.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrátime sa k polievke. Vyberieme uvarené mäsko a na výmenu pridáme do vývaru nakrájané hríby, necháme variť na miernom ohni.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvici rozpustíme plátok masla a pridáme mleté mäso. Keď sa mäsko opečie pekne do ružova, pridáme do panvice nakrájanú mrkvu a minútku poopekáme spolu s mäskom. Po opečení zmes pridáme do polievky. Pridáme tam aj nakrájaný bambus.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Začíname dochucovať /udávam množstvá tak ako som dávala ja, samozrejme nieje to striktné, vychuťte si to podľa seba. Sojovka, cili, ocot, cukor. Zamiešajte, ochutnajte, mne sa zdala málo slaná, tak som prisypala trochu soli, alebo pridajte ešte sójovku. Do misky so vyklepnite tri vajíčka a poriadne rozmixujte.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polievku dajte na silný oheň nech poriadne bublá a skúste jednou rukou miešať polievku a druhou do nej z misky pomaly prilievajte vajíčka. Tadáááááá a už sa to podobá?!?

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäsko medzitým vychladlo, môžete ho nakrájať na kúsky a pridať naspäť do polievky. Kosti,kože a vyvarená žalúdky sme dobrovolne odovzdali štvornohým kamarátom. Do polievky pojde iba čisté kuracie mäsko.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prichádza finále: Do hrnčeka dajte dve lyžice škrobu a rozmixujte v studenej vode. Prilejte do polievky a nechajte ešte 5 minút povariť.

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovo! Polievku už po naservírovaní môžete dozdobiť koriandrom, alebo pažítkou. DOBRÚ CHUŤ!

    Čínska ostro-kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Všetky suroviny sú z bežných obchodných reťazcov, ak však máte možnosť nakúpiť v "špeci azia shope" určite to nebude zlá voľba. Domorodci vraveli, že polievka má byť z troch druhov mäsa. Pokojne si ju však môžete pripraviť vegetariánsky zo sójovej drte a tofu. Ešte špeci tip, v jednom bistre mi povedali že po odstavenej polievky ešte pridávaju na drobno nakrájanu redkvičku, neskúšala som ,o)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
.........AKY BUJON PROSIM VAS....AKE KURACIE KRIDLA A AKE ZALUDKY PRE BOHA????AKE HOVADZIE MLETE MASO??? BAVIME SA O TRADICNEJ OSTROKYSLEJ POLIEVKE????
.....varievam ju doma casto a chutovo konkuruje akejkolvek polievke z cisnskych restauracii kde som bola a nieje ich malo....

...polievka sama o sebe je jednoducha len treba mat spravne ingrediencie....postup tohoto receptu je uplne zly.....az mi je do placu...


OSTROKYSLA POLIEVKA ORIGINAL

kuracie prsia
olivovy olej
ryzovy ocot
svetla sojova omacka
mrkva
bambusove vyhonky
tofu
sampiony v konzerve
judasovo ucho
vajce
solamyl
cukor
sol
chilli pasta

Potavte si na sporak hrniec a naplnte ho vodou alebo vyvarom...(.nie vyvar nieje bujon a voda)

Nakrajajte si bambusove vyhonky na pasiky, tak isto aj mrkvu (najlahsie to ide ak si osupete mrkvu a skrabkou ju z jednej strany supete na dlhe platky ktore potom nakrajate na platky ovela lahsie,krajsie a rychlejsie.)Nakrajajte na drobno sampiony a judasovo ucho ktore ste mali namocene v studenej vode aspon pol hodinu

Pridajte sojovu omacku, chilli pastu a ryzovy ocot... (nie nestaci obycajny ocot.ma inu chut aromu a nepouziva sa nikdy do tejto polievky)
Dajte vsetko do hrnca a povarte.
NIKDY NIKDY NIKDY nedavajte kuracie maso do polievky surove!!!!
Oprazte kusocky masa na panvici aby ste sa vyhli hnusnej hnedej pene na kraji hrnca.Potom maso vysypte do hrnca a varte.
Ak mrkva zmakla, je cas pridat tofu.Na koky a tesne pred dokoncenim.
Vajicko vymiesajte v miske a znizte plamen alebo hrniec uplne odstavte na chvilku bokom. Z co najvacsej vysky lejte vajicko do polievky a hlavne nemiesajte.Inak sa dormrvi a bude to vyzerat ako domaca vacjova polievka
Pridajte trochu cukru lebo nam chyba stale sladka zlozka ktora je tam potrebna

Solamyl si nasypte do misky a v asi dvoch deci studenej vody ho vidlickou rozmiesajte.Pri liati do hrnca silno miesajte lebo sa poji v strede a len tazko ho potom rozmiesate

....polievka je jednoducha a o to v celej azijskej a cinskej kuchini predsa ide
Shera má pravdu, toto nemá nič spoločné s tradičnou Čínskou ostrokyslou polievkou, no ani jej recept nie je originál. :D Nejde tam ani kuracie mäso, ani žalúdky, a mleté mäso takisto nie. Idem tam mäso z kačacích pŕs. Bujón v tej polievke nemá čo robiť, dochucuje sa koreninami (badián, škorica, čierne korenie a fenikel). Taktiež sa tam pridáva sezamový olej a slivkové víno. Na zahustenie sa nepoužíva solamyl ale tapiokový škrob. Solamyl vám v polievke spraví nechutný kal. Solamyl je navyše zdravší a čistý. A na záver by som len dodal toľko, že vajce sa nemieša pri nalievaní do polievky ale rozmieša sa až keď je celé vajce naliate v polievke, aby sa s ním nestalo presne to, ako môžete vidieť na obrázku. Polievku mám otestovanú a informácie mám priamo z Číny od jednej babičky. Plánujem v blízkej dobe pridať aj pár receptov a medzi nimi aj recept na túto polievku. :)
Ale polievku podľa tohto receptu som ešte nerobil a určite nebude zlá, no vnútornosti ja osobne nemusím a bujón mi je tiež trochu proti srsti. :D