Foto: hanee
Po mnohých výzvedných akciách v čínskych bistrách a preštudovaní niekoľkých receptov z netu som sa odhodlala k uvareniu našej milovanej ostro kyslej polievky. Nechápem, Zobraziť celý popisPo mnohých výzvedných akciách v čínskych bistrách a preštudovaní niekoľkých receptov z netu som sa odhodlala k uvareniu našej milovanej ostro kyslej polievky. Nechápem, prečo som s tým tak dlho čakala. Je vynikajúca.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 ks |
|
2 ks |
|
2 ks /akýkoľvek/ |
|
15 g sušené |
|
2 ks |
|
25 g |
|
platok (na dusenie) |
|
120 g |
|
6 PL |
|
3 čl |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
|
|
3 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Nazhromaždíme všetky suroviny, aby sme zistili čo nám chýba :o)
-
2
Kuracie a morčacie mäsko umyjeme, vložíme do hrnca, zelejeme STUDENOU vodou, robíme vývar! Bez rozpakov prihoďte bujón, aj dva. Ja som mala hovädzí. Počkajte kým voda zovrie, stíšte a pomaly varte, kým mäsko nieje mäkké.
-
3
Hríby dajte do misky a zalejte horúcou vodou. Prikryte a nechajte aspoň 15 minút odpočívať v pokoji. Radili mi, že aspoň dva druhy hríbov nech tam sú, spravila som tak, ale priznávam, nevidím v nich po zapracovaní do polievky žiaden rozdiel...
-
4
Teraz otravná časť: očistíme mrkvu a nakrájame na čo najmenšie kúsky. Lenivci nastrúhajú na strúhadle ale mrkva po uvarení nebude chrumkavá. Bambusové výhonky nakrajáme tiež na menšie kúsky. Hríby scedíme a tiež nakrájame na menšie kúsky.
-
5
Vrátime sa k polievke. Vyberieme uvarené mäsko a na výmenu pridáme do vývaru nakrájané hríby, necháme variť na miernom ohni.
-
6
Na panvici rozpustíme plátok masla a pridáme mleté mäso. Keď sa mäsko opečie pekne do ružova, pridáme do panvice nakrájanú mrkvu a minútku poopekáme spolu s mäskom. Po opečení zmes pridáme do polievky. Pridáme tam aj nakrájaný bambus.
-
7
Začíname dochucovať /udávam množstvá tak ako som dávala ja, samozrejme nieje to striktné, vychuťte si to podľa seba. Sojovka, cili, ocot, cukor. Zamiešajte, ochutnajte, mne sa zdala málo slaná, tak som prisypala trochu soli, alebo pridajte ešte sójovku. Do misky so vyklepnite tri vajíčka a poriadne rozmixujte.
-
8
Polievku dajte na silný oheň nech poriadne bublá a skúste jednou rukou miešať polievku a druhou do nej z misky pomaly prilievajte vajíčka. Tadáááááá a už sa to podobá?!?
-
9
Mäsko medzitým vychladlo, môžete ho nakrájať na kúsky a pridať naspäť do polievky. Kosti,kože a vyvarená žalúdky sme dobrovolne odovzdali štvornohým kamarátom. Do polievky pojde iba čisté kuracie mäsko.
-
10
Prichádza finále: Do hrnčeka dajte dve lyžice škrobu a rozmixujte v studenej vode. Prilejte do polievky a nechajte ešte 5 minút povariť.
-
11
Hotovo! Polievku už po naservírovaní môžete dozdobiť koriandrom, alebo pažítkou. DOBRÚ CHUŤ!
-
12
Všetky suroviny sú z bežných obchodných reťazcov, ak však máte možnosť nakúpiť v "špeci azia shope" určite to nebude zlá voľba. Domorodci vraveli, že polievka má byť z troch druhov mäsa. Pokojne si ju však môžete pripraviť vegetariánsky zo sójovej drte a tofu. Ešte špeci tip, v jednom bistre mi povedali že po odstavenej polievky ešte pridávaju na drobno nakrájanu redkvičku, neskúšala som ,o)
.....varievam ju doma casto a chutovo konkuruje akejkolvek polievke z cisnskych restauracii kde som bola a nieje ich malo....
...polievka sama o sebe je jednoducha len treba mat spravne ingrediencie....postup tohoto receptu je uplne zly.....az mi je do placu...
OSTROKYSLA POLIEVKA ORIGINAL
kuracie prsia
olivovy olej
ryzovy ocot
svetla sojova omacka
mrkva
bambusove vyhonky
tofu
sampiony v konzerve
judasovo ucho
vajce
solamyl
cukor
sol
chilli pasta
Potavte si na sporak hrniec a naplnte ho vodou alebo vyvarom...(.nie vyvar nieje bujon a voda)
Nakrajajte si bambusove vyhonky na pasiky, tak isto aj mrkvu (najlahsie to ide ak si osupete mrkvu a skrabkou ju z jednej strany supete na dlhe platky ktore potom nakrajate na platky ovela lahsie,krajsie a rychlejsie.)Nakrajajte na drobno sampiony a judasovo ucho ktore ste mali namocene v studenej vode aspon pol hodinu
Pridajte sojovu omacku, chilli pastu a ryzovy ocot... (nie nestaci obycajny ocot.ma inu chut aromu a nepouziva sa nikdy do tejto polievky)
Dajte vsetko do hrnca a povarte.
NIKDY NIKDY NIKDY nedavajte kuracie maso do polievky surove!!!!
Oprazte kusocky masa na panvici aby ste sa vyhli hnusnej hnedej pene na kraji hrnca.Potom maso vysypte do hrnca a varte.
Ak mrkva zmakla, je cas pridat tofu.Na koky a tesne pred dokoncenim.
Vajicko vymiesajte v miske a znizte plamen alebo hrniec uplne odstavte na chvilku bokom. Z co najvacsej vysky lejte vajicko do polievky a hlavne nemiesajte.Inak sa dormrvi a bude to vyzerat ako domaca vacjova polievka
Pridajte trochu cukru lebo nam chyba stale sladka zlozka ktora je tam potrebna
Solamyl si nasypte do misky a v asi dvoch deci studenej vody ho vidlickou rozmiesajte.Pri liati do hrnca silno miesajte lebo sa poji v strede a len tazko ho potom rozmiesate
....polievka je jednoducha a o to v celej azijskej a cinskej kuchini predsa ide
酸辣湯.com/
blog.iset.com.tw/chef/?p=5089
Ale polievku podľa tohto receptu som ešte nerobil a určite nebude zlá, no vnútornosti ja osobne nemusím a bujón mi je tiež trochu proti srsti. :D
A navyše mi stačí spraviť ryžu a mám aj druhý chod z pečení, ktoré mi ostali. :)
..a myslim, ze original je tam vyvar z kosti, ktore dlho varia az do hustej konzistencie...
Dobru chut kazdemu, komu nevadi, ze si ju upravi posvojom!
Keď už toľko kritizuješ, mohla by si vedieť, že šampiňóny tam nemajú čo hľadať, majú tam byť síce dva druhy húb, ale ide o judášovo ucho a šitake. Taktiež solamyl nie, to je zemiakový škrob, po ktorom jedlo ostane matné. Originál sa používa tapioka, ale kto nemá prístup, dá sa použiť gustin alebo akýkoľvek iný kukuričný škrob, po ktorom ostane zahustená polievka číra.
Tiež to robím inak, ale nemyslím, že to treba zbytočne kritizovať, podľa fotiek to vyzerá výborne...
Ja som bol v Číne 3mesiace detto v USA to čo som si dal v bistre na svk majú aj v pouličných bufetoch v Číne a v Čínskej štvrti New yourku Chinatown( je ich na viac spôsobov 酸辣汤 alebo 碗仔翅,tak tu netrepte že to robia iba v Európe lol