Hroznové listy
Hroznové listy

Hroznové listy na zimu videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 9. júna 2024

Takto jednoducho sa dajú hroznové listy odložiť na zimné dni do zaváracích pohárov. Príprava je rýchla a zvládne ju naozaj každý.

30 minút
príprava
Hroznové listy na zimu (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

trocha




Postup

  1. 1

    Nazbierame si toľko hroznových listov, koľko chceme zavariť do fliaš. Zbierame len mladé, na hmat mäkké listy. Následne listy opláchneme studenou vodou a ostriháme im stopky.

  2. 2

    Vezmeme 4-5 listov, trocha ich zložíme/poskladáme na menšie a ukladáme do zaváracích pohárov. Do jednej fľaše sa zmestí približne zo 20 x 5 listov. Takže jedna fľaša vám stačí potom na jedno varenie, keď budete robiť sarmu.

  3. 3

    Keď máme naplnené fľaše, tak na vrch každej fľaše dáme trocha soli, povedzme menej než 1/2 KL. Následne listy zalejeme variacou sa vodou a fľaše uzavrieme a viečko dobre zakrútime. Fľaše zvyknem otočiť hore dnom a nechať tak 1 hodinu. Potom ich otočím späť. Na pozorovanie môžete nechať fľaše 3-4 dni v kuchyni na stole a potom odložiť do špajze.

    Hroznové listy na zimu (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto odložené hroznové listy používam v zime na prípravu sarmy. Soli tam nie je veľa, takže nie sú v žiadnom prípade presolené ako v niektorých receptoch. Listy vyberiete pred prípravou z fľaše a ak sú trošku ešte tvrdé na rolovanie, tak ich jednoducho v miske zalejte na pár minút vriacou vodou, aby trochu zmäkli. Prajem dobrú chuť !

  5. 5

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

buster
Nepoznal som, zaujímavé, ale pre nás čo si robíme sarmu- holúbky z kapustných listov trochu práca naviac.
Nehovoriac že 4/5 Slovenska nemá prístup k viniču. Ale každý podľa možností svojho kraja.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia