Pečené gaštany

marianne - fotkamarianne, 27. októbra 2013
Pečené gaštany
Foto: marianne

Ďakujem týmto varecháčke @paploske,ktorá mi poradila ako na ne.Skombinovala som viac rád z diskusie,ktorú tu tiež pridám,nech nezabudnem. A aj pre tých varecháčov, ktorým Zobraziť celý popisĎakujem týmto varecháčke @paploske,ktorá mi poradila ako na ne.Skombinovala som viac rád z diskusie,ktorú tu tiež pridám,nech nezabudnem. A aj pre tých varecháčov, ktorým sa nedarili piecť gaštany tak, ako mne.Sú vynikajúce, mäkké,maslové ako varený zemiak,ešte raz vďaka.Aj za diskusiu a rady v nej...:-)

40-45 minút
na 210 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Večer gaštany namočíme do vody.Ráno poprekrajujeme do kríža.Dáme na pečiaci papier na plech a pečieme pri 210 stupňoch 40 minút.Každých 10 minút ich počas pečenia pokropíme vodou a ponatriasame na plechu nech sa dobre prepečú z každej strany.Sú bez chybičky.

Diskusia k receptu

elixir
Mňam... ešte som v žiadnom obchode zatiaľ jedlé gaštany nevidela, musím sa poobzerať viac po nich... raz som ich ochutnala v koláči, bol s gaštanovou plnkou, úžasný... ty ich kupuješ, alebo pestuješ, alebo...?:)
marianne
@elixir maju ich teraz skoro v kazdom markete,aspon u nas.Tieto su slovenske z Jednoty:-) ale videla som ich aj v Bille a Kauflande...
iva63
fajn, že si to sem pridala...už mám uloženééé...gaštany mám rada, doteraz som ich vždy "poctivo" kupovala a nikdy sama neskúšala... teraz sa to zmení!...ďakujem-:)
salinka
Ďakujem za tip! Moja dcéra zbožňuje gaštany a keď je sezóna jedla by ich celodenne. Viackrát som sa pokúšala jej ich doma pripraviť, ale bolo to prevažne neúspešne. Vysušené gaštany, zabrýzganá rúra.....Vyskúšam podľa teba.
marianne
Tak nech sa podaria,mne tiez uz zo dva krat predtym skoncili v kosi.Dievcata,ked ich budete kropit vodou,tak ich aj trosku na plechu ponatriasajte,nech sa rovnomerne poopekaju....
betynka
Ďakujem autorke receptu. Človek sa učí do smrti
mariamka
ked vidim ako krasne sa ti podarili, asi sa vratim k peceniu,, a su krasne velke, niekedy predavaju take fazulky , asi aj na velkosti zalezi :)
aroooo
no ak ich náhodou zoženiem, ako dlho vydržia v pôvodnom stave kým sa upečú, až sa upečú ako spravím tú kašu, len rozmixujem a čím prichutiť, pyré- môžem ho zmraziť na ďalšie použitie, rada by som vyskúšala gaštanové jazýčky čo za mojich študentských čias predávali na jeseň v Nitre, boli máčané v čokoláde.
paploska
ale ja ich nedávam na noc do vody, takže najbližšie vyskúšam. :-)
havino
popozerám v obchodoch aj ja, ešte som ich nepiekla veru, pekne sa ti upiekli
janger
@marianka , ja som zatial robila gastany len raz, a to som ich varila. Taketo pecene som zatial neskusala. Mam doma par takych blch, len takych malickych, co som nasla na prechadzke. Mozno to vyskusam :-).
aamm
vyskúšam, na trhu by mali tiež predávať gaštany, ja ich mám stade

babkamt
Tiež sa mi nie vždy podarilo správne ich upiecť.Piekla som ich na platničke na sporáku. Alebo som ich varila.Dobre , že si sa s nami podelila o svoje skúsenosti s pečením gaštanov. Určite ich využijem.
radulienka
Fantázia, konečne zase gaštanková sezóna, aj ja ich takto pečiem a aby boli chrumkavé, tak ich ešte krátko grilujem, mňam...
Krásnu gaštankovú sezón želám všetkým milovníkom tejto pochúťky!
marianne
Dakujem vsetkym za komentare,stoji zato sa s nimi trosku potrapit,lebo su nielen chutovo vyborne,ale aj zdrave.Ja som prisla na ich konzumaciu nedavno,nejedavali sme ich doma.Popripade ich mozete este dlhsie piect,ak sa Vam bude zdat,ze su este dost chrumkave.Ked vychladnu daju sa prihriat na panvicke a opat su ako cerstve...je gastanova sezona, tak to treba vyuzit.
irenaw
krásne sa ti podarili, teším sa s tebou :-)
garanco
Cez víkend som kúpila gaštany a práve som sa chystala "vygúgliť" si postup pečenia. Mám ich veľmi rada ( spomienka na detstvo), pred rokmi som ich aj ja piekla - ale nebolo to ono, tak teraz ich kupujem iba na vianočných trhoch za nekresťanské peniaze. Ďakujem za recept !!!(prečítala som si všetky diskusné príspevky, ale urobím tak, ako si to poradila Ty)
boxik
My používame tento spôsob. Je to kombinácia varenia a pečenia. Najskôr ich uvaríme vo vode cca 25 minút. Po uvarení gaštany zlejeme, a uložíme na plech, na ktorom ich budeme piecť. Ešte za horúca ich narežeme krížom a pečieme pokiaľ sa im nezačnú otvárať narezané časti.

evanaaa
Som milovníčka gaštanov, každý rok striehnem, kedy budú aspoň trochu lacnejšie a po troche si kupujem. Treba si dávať pozor, ak sa dajú stlačiť, že sa šupka trochu preliači, nekupujte, asi dlhšie stoja a sú vysušené. Mali by byť lesklé a tvrdé. Dokonca tie čínske mnohokrát cítiť plesňou. Už je ich dostať skoro všade, len škoda, že u nás sa pomaly strácajú ( stromy), a sú drahé.
marianne
Tak drzim palce nech sa Vam podaria:-) ja som ich tolko napiekla,ze si kazdy den zohrejem.Vylupem,polejem medom,hrst vlasakov a nakrajane jablko k tomu....perfektny poobednajsi desert.
ola111
@marianne ,tuším som ani jeden rok nezjedla toľko gaštanov,ako teraz,vďaka tvojmu receptu,sú fakt výborné,ešte mám aj jeden zlepšovák,ak sa prepolí,vylúpnem si ho v pohode kávovou lyžičkou,ušetrím nechty:))),sú takto fakt dobrééé,idem,práve dopekám:)))
dada1010
práve sme dojedli, konečne som mala po mnohých pokusoch vynikajúce gaštany, dakujem za recept
cajika
vyzerajú výborne a asi tak aj chutia, mám podobný recept ale bez namáčania do vody, ukladám do kk :-)
katka78
@marianne ďakujem, vynikajúco sa mi podľa tvojho postupu podarili. Hneď sme ich spráskali, nemám ani len fotku. Možno budúci týždeň cvaknem, mali by mi doviesť novú dávku. Ďakujem :-)
katka78
@marianne , ja ich už vďaka tebe tiež inak robiť nebudem :-) Tento postup môžem len odporučiť. A tu je sľúbená foto, sú menšie, no sladučké a veľmi dobre sa šúpali. Ešte raz ďakujem :-)


nesi
Dcéra mi kúpila v nedeľu kilo v Tesku idem namočiť a zajtra pečiem a jem dík za recept
nesi
Dcéra mi kúpila v nedeľu kilo v Tesku idem namočiť a zajtra pečiem a jem dík za recept
labuska
dakujem za recept už som nmočila len neviem či vydržím čakať do zajtra
luclup
Toho roku sme nazbierali opat veeela gastanov, uz su aj namrazene, postupne ich konzumujeme. Gastany varime, ale ked sme ich zamrazili maju taku, nieze pachut...ale nie su ako ked sme ich doniesli domov a hned varili. Dnes ich teda skusim upiect, uz su narezane, a snad bude chut lepsia, sladsia. Raz davno som uz piekla, ale to boli tie take velke z Tesca, a boli velmi dobre. Tak uvidime, co z tychto lesnych prckov po peceni ostane :)
rulik
dík za rcp, ja som zatiaľ vždy varieval, no naposledy som sa v nejakom Hyper... nechal zlákať ich veľkosťou a doplatil som, väčšina z nich bola nekonzumovateľná, na budúce skúsim na trhu a upečiem
marianne
@rulik (27.10.2019 17:44)

Dúfam, že sa vydarili, ja vždy podľa tohto rcp pečiem a zatiaľ pohoda
mariamka
no výborné sú @marianne , zatiaľ najlepšia skúsenosť. ešte nemám to udelátko na nakrojenie, lebo je to piplačka :-) vďaka za účinné rady a pozdravujem, dávno ťa nevidno


marianne
@mariamka (25.10.2023 16:38)

Ahoj @miriamka , máš ich parádne, sa teším, že keď už je taká piplačka s nimi, tak sa aspoň vydarili.
Veru všeličo som riešila, aj zdravotne, aj všeliako inak, zisťujem, že stárnem:-)) ...ako bežní smrteľníci. Dnes som zabrúsila na varechu kôli sacherke od @abend , tak čítam, čo nového.
Želám Ti @miriamka krásny Vianočný čas, prežitý podľa Tvojich predstáv, veľa zdravíčka Tebe aj blízkym.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia