Cuketové lasagne
Cuketové lasagne
Autor receptu: norikus
V tomto recepte nahrádzam lasagne cuketami, najlepšie je využiť ešte mladé cuketky* (t.j. do cca 20 cm). Ak sú po ruke
iba veľké, môžu sa použiť aj také, len je
potreba zbaviť ich strednej časti so
semienkami.
Bylinky som tiež použila, aké som zrovna
mala vysadené, dajú sa zamieňať a
kombinovať a tým budú lasagne vždy
trošku odlišné.
8 porcií |
20 minút príprava |
75 minút na 200 °C |
Postup
- Nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji. Pridáme k nej mleté mäso (ja zvyknem používať 50 % bravčové, 50 % hovädzie), sprudka smažíme a zároveň miešame, až kým nie je celá masa osmažená. Počas toho môžeme pridať pretlačený cesnak, množstvo podľa chuti.
- K mäsu pridáme nakrájané paradajky, ktoré sme zbavili šupiek, alebo použijeme paradajky z konzervy (2 ks). Osolíme.
- Stíšime plameň a zakryjeme, necháme podusiť pol hodinu.
- Medzitým umyjeme mladé cukety, odrežeme konce a pozdĺžne ich nakrájame na dlhé, polcentimetra tenké plátky.
- Plátky cukety poriadne posolíme a necháme odležať 10 minút. Soľ z nich vytiahne vodu. Ja však vždy ešte plátky buď poriadne osuším utierkou, alebo najčastejšie ich sprudka opečiem na panvici s kvapkou oleja.
Nastrúhame syr a zmiešame s 1-2 vajíčkami.
- Keď máme pripravené cukety, mäso aj syr, začneme vrstviť:
Na spodok misy dáme tenulinkú vrstvu mäsa (asi 2 PL) a na ňu ukladáme plátky cukety tak, aby bol pokrytý celý povrch. Na cuketu následne uložíme prvú polovičku mäsovej zmesi a na to prvú polovičku syrovej zmesi.
Poukladáme druhu polku opäť v poradí cuketa, mäso, syr.
Takto máme hotovo, môžeme dať piecť. Ak nevieme, čo s veľkou úrodou cukiet, môžeme ešte jednu cuketku nakrájať na tenké kolieska a poukladať navrch. Nezabudnime posoliť.
- Lasagne zakryjeme a dáme piecť na 40 minút na 200 stupňov. Na konci pečenia lasagne odokryjeme, zvýšime teplotu na 230 stupňov a ešte cca 5 minút zapekáme.