Zelerová polievka
Zelerová polievka

Celozelerová zoštíhľovacia polievka fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. marca 2018
Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept)
Foto: sracz

… alias „komplet zelerová“, pretože na jej prípravu som použil ako buľvu, tak aj stonky zeleru. Variant Steven R. Gundry, MD. (The Plant Paradox, str. 335) v našej kuchyni. Okrem toho, že je chutná má aj iné prednosti. Je ľahkostráviteľná, pomáha pri bolestiach s kĺbmi-artritídou a aj v „pasovaní“ sa s nadváhou. Recept venujem jednej z mojich „kamalások“, ktorej nechutí avocado, so svojou neutrálnou chuťou, ale bohaté na Ω3. Môžete si ju prispôsobiť, tak ako aj mascarpone, podľa vlastných chutí.

6-8
porcií
15 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL (alebo avokádový)
750-900 g
6-8 ks
1-2 ks
2-3 vetvičky
2-3 KL
1 KL
750-900 ml
1-2 ks
250-333 ml (čerstvá)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    z obrázku je zrejmé, že som toho až tak veľa nepotreboval.

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dno širšieho hrnca (zhodou okolností liatinového) som nalial olivový olej (ale podľa mojej mienky, môže byť aj rastlinný „Wesson“, no na druhej strane kukuričný alebo slnečnicový radšej nie, pretože obsahujú viac tuku, čím majú aj vyššiu nutričnú hodnotu), ktorý som rozohrial na strednú prevádzkovú hodnotu a potom k nemu nasypal, na menšie kúsky pokrájané očistené buľvy zeleru, postrúhanej červenej cibule (nešetriť), zelerové stonky, pooberaný čerstvý rozmarín, ako aj

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    soľ i čerstvo mleté čierne korenie a po premiešaní asi 5÷7´ podusil, až zelerové kúsky naštartovali šťavnatosť a získali jemnú hnedú farbu

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zelerovú masu som podlial litrom zeleninového vývaru. Množstvo vývaru, prípadne jeho náhradu za vlažnú vodu, môžete regulovať podľa vlastných potrieb a chutí.

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dr. Gundry teraz do hrnca pridal polovicu chemicky neošetreného, ale umytého, citróna. Ja som tú ½ ešte rozrezal, jej jednu ½ pokrájal na malé kúsky a druhú ponechal vcelku. Na budúce dám citrón celý a pokrájaný. Polievka ním získa lahodnú osviežujúcu chuť! Potom som ju priviedol na bod varu, vzápätí opäť ohrev zredukoval tak na ½ a polievku nechal variť asi 33´. Ochutnajte kúsok zeleru a navigujte sa podľa jeho tvrdosti. Môj typ: ak chcete, môžete teraz polievku zahustiť postrúhaným väčším zemiakom, ale určite nie múkou! Ja som nezahusťoval!

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    medzičas som využil na pokrájanie lístkov čerstvej petržlenovej vňate. Ak ste si náhodou na pravej strane 2. obrázku všimli zelené „broky”, tak to sú halúzky pokrájané po odobraní jej lístkov.

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    polievka sa dovarila, teraz som ju „roztentočkoval” ponorným mixérom,

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pekne na jemno až do peny

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a podával ozdobenú petržlenovou vňaťou a PL šľahačkovej smotany, ale to je už iba moje „vagáňstvo košického Šráca”

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do hrnca s polievkou som vylial zvyšok pokrájaných petržlenových lístkov a asi 200 ml „šlahetky”; ako ukážku pre moju „vychodniarsku kamalásku” sme na druhý deň tú istú polievku jedli s kúskami čerstvého avokáda a podobne ako aj moja krémová špargľová, chutila úžasne. Avokádo mám rád aj na chlebe s maslom, jemne posolené a bohato „oečMČKované“. Naša švagriná CJ, nachystal som jej domov na „dojedky”, ju jedla aj studenú a nevie si ju vynachváliť!

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    … a ešte pohľad prvého jarného dňa 2018 na naše ruže, nech poteší aj Vás!

    Celozelerová zoštíhľovacia polievka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Nádherné ruže :-) ! U nás ešte mrazí,posledný sneh sa topí.....Šumna poľivečka,ale kedz ja tak nerada ani zeler,ani avokádo nemusím.Možná ma týmto nahovoríš,tak si pekne opísal.Neviem,koľké kamalásky máš na východe,ale ak som jednou z nich,tak sa dám prehovoriť a vyskúšam.Ďakujem za zdravý recept :-).
Zupa super,przyjdzie na zoszczuplenie po swietach tak zupa bedzie goscic na naszym stole.
Zycze wesolych swiat Wielkanocnych smacznego jajka i mokrego dyngusa.

Pridaj komentár k receptu: