Krémová zelerová polievka
Krémová zelerová polievka

Zelerový krém s restovanou červenou repou

Ján Duda
šéfkuchár, 17. septembra 2023
Zelerový krém s restovanou červenou repou
Foto: Archív J. Dudu

Polievka, ktorú predstavil priamo pred kamerami šéfkuchár Ján Duda v slovenskom filme Dokonalosť sama.

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Zelerový krém:
600 g očistený
100 g
2 g
20 g
200 ml
200 ml
3 g
Restovaná červená repa:
200 g
100 ml
1 PL
Na ozdobu:
10 ks
 (hráškové a cesnakové)




Postup

  1. 1

    Očistený zeler a cibuľu nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zohrejeme olej, pridáme na kúsky nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom, opečieme dozlatista a pridáme zeler a nasekanú citrónovú trávu.

  2. 2

    Za stáleho miešania necháme mierne skaramelizovať, podlejeme bielym vínom a smotanou. Spolu povaríme do mäkka.

  3. 3

    Ponorným mixérom rozmixujeme na jemný krém, ochutíme slaninovou soľou.

  4. 4

    V panvičke zohrejeme čili olej, pridáme na rezance nastrúhanú červenú repu a opekáme, kým nezačne repa mierne strácať sýtu červenú farbu.

  5. 5

    Odstavíme z ohňa a ochutíme levanduľovým sirupom. Dobre premiešame a cez formičku servírujeme na tanier.

  6. 6

    Navrch červenej repy dáme na polovicu prekrojené prepeličie vajce, dekorujeme hráškovými a cesnakovými výhonkami a pred hosťom zalejeme pripraveným zelerovým krémom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia