Zelerový krém s restovanou červenou repou
šéfkuchár, 17. septembra 2023

Foto: Archív J. Dudu
Polievka, ktorú predstavil priamo pred kamerami šéfkuchár Ján Duda v slovenskom filme Dokonalosť sama.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Zelerový krém: | |
| 600 g očistený |
|
| 100 g |
|
| 2 g |
|
| 20 g |
|
| 200 ml |
|
| 200 ml |
|
| 3 g |
|
|
|
|
| Restovaná červená repa: | |
| 200 g |
|
| 100 ml |
|
| 1 PL |
|
| Na ozdobu: | |
| 10 ks |
|
| (hráškové a cesnakové) |
|
Postup
-
1
Očistený zeler a cibuľu nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zohrejeme olej, pridáme na kúsky nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom, opečieme dozlatista a pridáme zeler a nasekanú citrónovú trávu.
- 2
Za stáleho miešania necháme mierne skaramelizovať, podlejeme bielym vínom a smotanou. Spolu povaríme do mäkka.
- 3
Ponorným mixérom rozmixujeme na jemný krém, ochutíme slaninovou soľou.
- 4
V panvičke zohrejeme čili olej, pridáme na rezance nastrúhanú červenú repu a opekáme, kým nezačne repa mierne strácať sýtu červenú farbu.
- 5
Odstavíme z ohňa a ochutíme levanduľovým sirupom. Dobre premiešame a cez formičku servírujeme na tanier.
- 6
Navrch červenej repy dáme na polovicu prekrojené prepeličie vajce, dekorujeme hráškovými a cesnakovými výhonkami a pred hosťom zalejeme pripraveným zelerovým krémom.
Tiež zelerová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu