Krémová zelerová polievka so smotanou
mesačník Varecha, 21. októbra 2024

Foto: Kulinární studio Mafra
Výraznou bodkou na tejto polievke je dochrumkava opečená petržlenová vňať a petržlenový olej.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zeler a zemiak ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
-
2
V hrnci rozpustíme polovicu masla. Pridáme kocky zeleru a dozlatista ich opečieme. Potom pridáme kúsky zemiaka. Zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka. Pre intenzívnejšiu chuť zeleru môžeme pridať viac zelerovej buľvy alebo použiť pri varení aj niekoľko lístkov zelerovej vňate, ktoré dodajú polievke výraznejšiu chuť.
-
3
Zvyšné maslo rozpustíme v kastróliku. Pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Potom ju poprášime múkou a krátko orestujeme na svetlú zápražku.
-
4
Uvarený zeler so zemiakom scedíme, vývar zachytíme do hrnca. Do horúceho vývaru vmiešame zápražku a necháme variť 10 minút. Potom do polievky prepasírujeme zeler so zemiakom a prevaríme. Nakoniec pridáme smotanu, všetko rozmixujeme do krémova a necháme prejsť varom.
-
5
Na panvici s nepriľnavým povrchom ohrejeme kvapku oleja. Vložíme štyri celé listy petržlenu a opečieme ich do chrumkava. Zvyšný olej vlejeme do vyššej úzkej nádoby. Pridáme asi hrsť nasekanej petržlenovej vňate a všetko rozmixujeme na hustý zelený olej.
-
6
Polievku rozdelíme do misiek alebo tanierov. Ozdobíme ju chrumkavou petržlenovou vňaťou, kvapkami petržlenového oleja a štipkou korenia.
Diskusia k receptu