Zelerová polievka
Zelerová polievka

Krémová zelerová polievka so smotanou

Kulinární studio Mafra
mesačník Varecha, dnes 08:30
Krémová zelerová polievka so smotanou
Foto: Kulinární studio Mafra

Výraznou bodkou na tejto polievke je dochrumkava opečená petržlenová vňať a petržlenový olej.

4
porcie
25 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 buľvy
1 ks
1 ks
60 g
1,5 l studená
1 ČL
40 g
150 ml
60 ml




Postup

  1. 1

    Zeler a zemiak ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.

  2. 2

    V hrnci rozpustíme polovicu masla. Pridáme kocky zeleru a dozlatista ich opečieme. Potom pridáme kúsky zemiaka. Zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka. Pre intenzívnejšiu chuť zeleru môžeme pridať viac zelerovej buľvy alebo použiť pri varení aj niekoľko lístkov zelerovej vňate, ktoré dodajú polievke výraznejšiu chuť.

  3. 3

    Zvyšné maslo rozpustíme v kastróliku. Pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Potom ju poprášime múkou a krátko orestujeme na svetlú zápražku.

  4. 4

    Uvarený zeler so zemiakom scedíme, vývar zachytíme do hrnca. Do horúceho vývaru vmiešame zápražku a necháme variť 10 minút. Potom do polievky prepasírujeme zeler so zemiakom a prevaríme. Nakoniec pridáme smotanu, všetko rozmixujeme do krémova a necháme prejsť varom.

  5. 5

    Na panvici s nepriľnavým povrchom ohrejeme kvapku oleja. Vložíme štyri celé listy petržlenu a opečieme ich do chrumkava. Zvyšný olej vlejeme do vyššej úzkej nádoby. Pridáme asi hrsť nasekanej petržlenovej vňate a všetko rozmixujeme na hustý zelený olej.

  6. 6

    Polievku rozdelíme do misiek alebo tanierov. Ozdobíme ju chrumkavou petržlenovou vňaťou, kvapkami petržlenového oleja a štipkou korenia.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia