Begova čorba fotorecept
Foto: eldina
Kuracia polievka trochu inak. Tradičné jedlo z Bosny a Hercegoviny, ktoré prišlo na Balkán spolu s vojakmi Osmanskej ríše a už tam aj ostalo.Pre Zobraziť celý popisKuracia polievka trochu inak. Tradičné jedlo z Bosny a Hercegoviny, ktoré prišlo na Balkán spolu s vojakmi Osmanskej ríše a už tam aj ostalo.Pre tých čo nevedia: Beg-titul prvých troch vládcov Osmanskej ríše, až neskôr to boli sultáni.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks |
|
5 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1-2 PL |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: ako vidíte, nič, čo by človek nemal bežne doma. (Suroviny som napísala na ks, ale nič netreba vážiť či dodržať počet kusov...ako kto chce).
-
2
Kuracie štrvťky umyť, prekrojiť. Zeleninu ošúpať. Do hrnca dať trochu oleja (niekto môže aj za lyžičku masla), osmažiť pár minút mäso, potom pridať aj zeleninu. Chvíľu všetko restovať.
-
3
Zaliať vodou a pomaly povariť (asi 45 min, mäso a zelenina musia byť mäkké).
-
4
Keď je všetko uvarené, vybrať mäso a nechať vychladnúť. Potom vybrať všetku zeleninu. Nejakú tú mrkvu pokrájať na malé kúsky, zvyšok zeleniny vymixovať (aj s trochou vývaru). Zeleninový mix pridať späť do polievky a povariť.
-
5
Zmiešať kyslú smotanu, vajce a 1-2 PL hladkej múky (aj s trochou vody).
-
6
Mäso obrať od kostí, natrhať na kúsky. Pridať všetko do polievky a len nechať zovrieť. Polievka je hotová, je sýta a môže sa podávať aj s pečivom... (kto chce, môže ju pred podávaním pokvapkať pár kvapkami citrónu).
-
7
V originálnom recepte sa pridáva do polievky aj okra (ibištek jedlý), po bosniansky bamija, no u nás nie je dostať (ilustračné foto-zdroj internet). Potenciálni dovolenkári, čo to majú namierené na Balkán, si môžu ju priniesť, či už čerstvú alebo ako zaváraninu.
-
8
Aj malý Marlon mi robil spoločnosť a sledoval, čo to v kuchyni vonia.
A čo ti hovorí kuracie na smotane? Ani to Slováci nejedia? to je to isté,len tá balkánske je varené na spôsob polievky. Keď som v cudzine tak sa musím prispôsobiť domácej kuchyne, ani Bosniaci by nevýskali nadšením nad bryndzovými haluškami, ktoré na prvý pohľad pripomínajú*****. Ako poznám Čechov a Slovákov tak tú polievku istila kopa vyprážaných rezňov a paštét Hamé.
A kto ti bráni pridať tam zemiaky? Inak tie zemiaky by tam ozaj pasovali. Uvarím to aj s nimi
polievku urobím..
varecha.pravda.sk/recepty/kuracia-mliecna-kysla-polievka-...
@Denyany , Keď som bola prvý raz v Bulharsku (ako to len bolo dávno), po dlhej ceste vlakom sme si zašli do dobrej reštaurácie na obed a dali hovädziu polievku. Bola číta a ako vložka kúsok vareného hovädzieho mäsa a malý zemiak. Rozmýšľala som, že ako to mäso budem lyžicou jesť a tak som najprv zjedla vývar, že v krajnej núdzi použijem vidličku a nôž. Nebolo treba, mäsko bolo mňkké a šťavnaté, pochutila som si.
Tady je recept
varecha.pravda.sk/recepty/vyvar-z-hoveziho-zebra-caldo-de...
túto polievku mám veľmi rada. Svorka z BG ju varí takto isto :-) Bamja je u mňa tiež veľmi obľúbená /na rajčinách, cibuli a cesnaku/ Skvelo si navarila.
@Pivonka rozkvedlej smetanu s troskou vody a vlej do odstavene polevky! Uz nevar, nesrazi se ti!