Kuracia polievka
Begova čorba (fotorecept)
Autor receptu: eldina
Kuracia polievka trochu inak. Tradičné jedlo z Bosny a Hercegoviny, ktoré prišlo na
Balkán spolu s vojakmi Osmanskej ríše a už tam aj ostalo.Pre tých čo nevedia: Beg-titul prvých
troch vládcov Osmanskej ríše, až neskôr to boli sultáni.
8 porcií |
10 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Potrebujeme: ako vidíte, nič, čo by človek nemal bežne doma. (Suroviny som napísala na ks, ale nič netreba vážiť či dodržať počet kusov...ako kto chce).
- Kuracie štrvťky umyť, prekrojiť. Zeleninu ošúpať. Do hrnca dať trochu oleja (niekto môže aj za lyžičku masla), osmažiť pár minút mäso, potom pridať aj zeleninu. Chvíľu všetko restovať.
- Zaliať vodou a pomaly povariť (asi 45 min, mäso a zelenina musia byť mäkké).
- Keď je všetko uvarené, vybrať mäso a nechať vychladnúť. Potom vybrať všetku zeleninu. Nejakú tú mrkvu pokrájať na malé kúsky, zvyšok zeleniny vymixovať (aj s trochou vývaru). Zeleninový mix pridať späť do polievky a povariť.
- Zmiešať kyslú smotanu, vajce a 1-2 PL hladkej múky (aj s trochou vody).
- Mäso obrať od kostí, natrhať na kúsky. Pridať všetko do polievky a len nechať zovrieť. Polievka je hotová, je sýta a môže sa podávať aj s pečivom... (kto chce, môže ju pred podávaním pokvapkať pár kvapkami citrónu).
- V originálnom recepte sa pridáva do polievky aj okra (ibištek jedlý), po bosniansky bamija, no u nás nie je dostať (ilustračné foto-zdroj internet). Potenciálni dovolenkári, čo to majú namierené na Balkán, si môžu ju priniesť, či už čerstvú alebo ako zaváraninu.
- Aj malý Marlon mi robil spoločnosť a sledoval, čo to v kuchyni vonia.