Kuracia polievka

Begova čorba (fotorecept)

Autor receptu: eldina

Kuracia polievka trochu inak. Tradičné jedlo z Bosny a Hercegoviny, ktoré prišlo na Balkán spolu s vojakmi Osmanskej ríše a už tam aj ostalo.Pre tých čo nevedia: Beg-titul prvých troch vládcov Osmanskej ríše, až neskôr to boli sultáni.

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: ako vidíte, nič, čo by človek nemal bežne doma. (Suroviny som napísala na ks, ale nič netreba vážiť či dodržať počet kusov...ako kto chce).
  2. Kuracie štrvťky umyť, prekrojiť. Zeleninu ošúpať. Do hrnca dať trochu oleja (niekto môže aj za lyžičku masla), osmažiť pár minút mäso, potom pridať aj zeleninu. Chvíľu všetko restovať.
  3. Zaliať vodou a pomaly povariť (asi 45 min, mäso a zelenina musia byť mäkké).
  4. Keď je všetko uvarené, vybrať mäso a nechať vychladnúť. Potom vybrať všetku zeleninu. Nejakú tú mrkvu pokrájať na malé kúsky, zvyšok zeleniny vymixovať (aj s trochou vývaru). Zeleninový mix pridať späť do polievky a povariť.
  5. Zmiešať kyslú smotanu, vajce a 1-2 PL hladkej múky (aj s trochou vody).
  6. Mäso obrať od kostí, natrhať na kúsky. Pridať všetko do polievky a len nechať zovrieť. Polievka je hotová, je sýta a môže sa podávať aj s pečivom... (kto chce, môže ju pred podávaním pokvapkať pár kvapkami citrónu).
  7. V originálnom recepte sa pridáva do polievky aj okra (ibištek jedlý), po bosniansky bamija, no u nás nie je dostať (ilustračné foto-zdroj internet). Potenciálni dovolenkári, čo to majú namierené na Balkán, si môžu ju priniesť, či už čerstvú alebo ako zaváraninu.
  8. Aj malý Marlon mi robil spoločnosť a sledoval, čo to v kuchyni vonia.