Kuracia polievka
Kuracia polievka

Kuracia mliečna kyslá polievka fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. decembra 2017
Kuracia mliečna kyslá polievka (fotorecept)
Foto: cesminaz

Túto polievku varieva moja mama už ako sa pamätám. Má ju v pamäti od svojej babky z Maďarska :-) Výborná a jednoduchá.

Suroviny

podľa potreby
4-5 ks
4-5 ks
2 ks
1-2 ks
1 ks čerstvá
malý zväzok
1 l (3,5 %)
2-3 PL
1 PL
Podla potreby
3-4 ks
7-8 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 l
 na dochutenie




Postup

  1. 1

    Na tuto polievku môžte použit hocijaké kuracie mäso, aspon 1 kg. Či už použijete čisté mäso ako stehná, alebo len chrbty a krky, pečienku, zúzik, je to celkom na vás. Niekto dáva len na vyvarenie chuti zopár chrbtov a niekto zasa mäsnatejšie časti. Záleží od toho, ako velmi lúbite varené mäso v polievke :-) Ja tu mám 4 krídla, 1 chrbát a 4-5 obkrojených kostí z pŕs. Čiže trocha mäsa na jedenie a ostatné len na vyvarenie chuti. Dalej 1 velkú, alebo 2 menšie cibule. Čerstvú papriku na vyvarenie chuti, zväzok vňate a 2 väčšie zemiaky. Čo sa týka mrkvy a petržlenu, treba aspon 5-6 väčších mrkiev a 5-6 petržlenov. Záleží od toho akej sú velkosti. Ja tu mám zo záhrady dost malý petržlen, takže som ho dala viac a tak isto aj mrkvu.

    Kuracia mliečna kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do prázdneho hrnca pokladieme mäso, kúsky zemiakov, pozdlž prekrojenú mrkvu a petržlen, zakrojenú papriku a do kríža zakrojenú cibulu, aby sa im vyvarila chuť :-) Celé zalejeme 1l 3,5 % mlieka a ešte dolejeme 1l vody. Ak chcete, môžte použit len čisté mlieko, ale nebojte sa, aj takto zmiešane je chuť velmi dobrá :-)

    Kuracia mliečna kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto položíme hore pomaly variť, aby pomaly bublala/vrela. Preto pomalšie, lebo sa vám hore bude vytvárať pena, ktorú musíte s malým sitkom pobrať dole. Kým sa vytvára, zatial ju zbierajte dole. Tá pena sa vytvára od tých kostí, takže podla toho kolko kostí ste dali, tolko peny sa vám vytvorí. Ak použijete čisté mäso, tak sa bude len troška peny, alebo žiadna :-) Ked už sa polievka "prečistila" :-) tak až teraz pridáme sol, rascu, celé korenie, bobkové listy a nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať. Takto necháme polievku pomalšie variť až kým všetko nezmäkne.

    Kuracia mliečna kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked je už všetko mäkké, si urobíme klasicky zápražku z oleja, múky a papriky. Zápražku si môžte urobit aj podla oka, ze akú hustú chcete mat polievku.

    Kuracia mliečna kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme ju do polievky a necháme ešte spolu povariť cca 15 minút. Ak treba dosolíme podla chuti. Po uvarení polievku odstavíme z ohňa a ked už nebuble, tak ju podla chuti dochutíme trochou octu. Hotovo :-)

    Kuracia mliečna kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Táto polievka je strašne jednoduchá, ale pritom velmi dobrá. Dá sa pripravit z hociakej hydiny, alebo zo zajaca. Mamina babka, kedže mali vlastný salaš, varievala túto polievku s domácim mliekom a dochucovala aj vlastne vyrobenou hustou smotanou :-) Táto polievka sa odjakživa u nás jedla s chlebom a cibulou, čiže sa z nej dá aj najesť :-) Ten kto lúbi varené mäso, si ako je u nás zvykom, môže dať mäso zvlášť na tanier, osoliť a tak jesť s chlebom a cibulou :-) no a zachlipkávať polievkou. Prajem dobrú chuť.

    Kuracia mliečna kyslá polievka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Zajímavá polévka, na zimu jako dělaná.
astor
@Haji (2.12.2017 12:19)

Polievka je to bezpochyby zaujímava, ale prečo "jako dělana na zimu"?
bubaya
Omama varí veľmi podobnú polievku, ale bez papriky a s majoránkou a smotanou, alebo mliekom. A z domáceho kuriatka, alebo sliepočky, je to veľmi dobré. Doma nevarím, nikto by mi to nejedol, ale u nej si vždy rada dám.
izabella929
@cesminaz , viem si predstaviť chuť tvojej výdatnej polievky..inak v Maďarsku sa takmer všetky mäsové vývary dokončujú smotanovou zálievkou..mám rada kyslé polievky so smotanou a octom, ale do mäsových polievok to nepraktizujem..tvoja polievka vyzerá veľmi chutne..)
milina
Zápražku do vývaru? Nie je to potom mastné?
frezia68
Toto je spomienka na detstvo a už som na ňu aj zabudla a preto ďakujem,@Cesminaz , za pripomenutie.Máme sa stretnúť súrodenci a určite ju navarím,som zvedavá na spomienky.....
siisa
My robievame z bravčových kosti a mäsa polievku s mliekom. Ide ho tam len 200 ml. Je skutočne výborná. Verím, že aj táto bude niečo podobné. Super !
dvorka
Teda. Spomienka na školskú jedáleň zo strednej. Kuracia, mliečna, kyslastá. Veľmi mi chutila. Bola to jediná polievka ktorú som tam zjedla. Nemala som šajnu čo všetko v nej je a aj keď som občas do kuracej dala len mlieko, nebolo to ono. No asi viem, akú polievku budeme mať zajtra na obed. Konečne. Vďaka.
havino
milá @cesminka , čo mám koľko rokov, prvý krát vidím a počujem, ale kedže denne varím a sme polievkoví, bez polievky sa obed u nás neráta, určite ju uvarím, lebo aj vývary máme radi, aj na sladkokyslo polievky, som veľmi, veľmi zvedavá na jej chuť
atina47
Myslim, ze by to u nas slo, je to trochu jako ridsi kureci paprikas a co je na takovem zaklade to muzeme.
mijaita
@Frezia68 (3.12.2017 12:11)

Bylas rychlejsi, mas ji krasnou! neznam tuhle polevku, u nas se nevarila a co neznam, rada vyzkousim. Mas take velmi lakavou fotku, tak uz se take snad brzo dockam :-)
cesminaz
Velmi pekne dakujem všetkym za nahliadnutie a milé komentáre :-) Teší ma,ze vas takáto jednoduchá polievka zaujala.Je naozaj výborná a pritom lacná a aj jednoduchá :-) Budem rada,ak ju niekedy vyskúšate. @Milina nie,vôbec nieje mastná.A tá papriková zápražka tam musí íst,okrem zahustenia dá aj chuť. @Frezia milá,na tvojej fotke vyzerá tá polievka priam luxusne ;-) Som rada,ze chutila,dakujem za správu! Pekny vecer vsetkým.
mijaita
Díky @Cesminaz za další dobrou polévku. Papriku do polévek dávám, výborná je červená v hovězím vývaru. Tady mě také nalákala v kombinaci s paprikou mletou. Táhle jsem poměrně dlouho, maso jsem použila stehenní bez kůže. Dobrá polévka, bude zítra. Dnes už jedna byla :-)


pivonka
Ahoj, @Cesminaz ! Tvoju polievku som nemala v kk, narazila som na ňu pri Begovej čorbe. Tú som uvarila a je naozaj veľmi chutná, ale, ako píšem v jej komentári, zrazila sa mi. Táto Tvoja mliečna polievka, keď sa do nej nakoniec pridá ocot, nezrazí sa? Bez takého repete by som sa obišla, pritom by som ju rada uvarila.
cesminaz
@Pivonka (14.7.2018 12:52)

Milá @Pivonka kludne ju uvar,budem len rada :-) Urcite sa ti nezrazí,kedze sa to uz s tym octom nevarí.Pisem to v bode 5. ze polievku po uvarení odstavís z ohna,chvilku (3-4minutky) pockas,aby uz urcite nebublala od varu a az potom dochutis trochou (podla chuti) octu.Neboj sa :-) som si istá,ze sa ti podarí.Inak zvyknem robit aj polievky s jogurtom,takym sposobom ako @Eldina tu Begovu corbu a mne sa to este doteraz nezrazilo :-) Robim podobne,davam 1 vajce a zo 2-3Pl muky.A pravdaze trocha vody na zriedenie.Nesmies to vliat do velmi vriacej (bublavej) polievky a musis to pri liatí hned rozmiešávat.Mám tu zopar takych polievok,ak budes mat zaujem kukni sa :-) Prajem pekny zvysok večera a ak polievku vyskusas,tak daj vediet :-)
farbuska
Vďaka za recept, @cesminaz. Dnes som uvarila túto polievku z kačacích drobkov a krídel. Okrem toho som ešte namiesto octu použila čerstvú šťavu z citróna. Polievka je chutná, sýta a veľmi dobre padne v studený jesenný alebo zimný deň.
cesminaz
@farbuska (4.12.2021 17:33)

Ahoj @farbuska :-) Teší ma, že polievka chutí. Aj s kačacím mäskom musela byť velmi chutná. Kto nemôže, alebo nechce ocot, ten ho kludne môže nahradiť citrónom, nie je problém👍🙂 Vdaka za odozvu!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia