Foto: sracz
Určite aj Vám, napriek rôčkom tlačiacim k zemi i Zemi, ostala navždy v duši vôňa mamkinej kuchyne. „Polievka je grunt a mäso špunt“, či Zobraziť celý popisUrčite aj Vám, napriek rôčkom tlačiacim k zemi i Zemi, ostala navždy v duši vôňa mamkinej kuchyne. „Polievka je grunt a mäso špunt“, či iné príslovia platia aj dnes. Nech sa časy i ľudia zmenili, domáca strava bude vždy a všade vynikať nad jedlami v reštauráciách s „úžasnými“ cenami. Ja fazuľu chcem a môžem na všetky spôsoby, ale vždy sa rád vraciam k tým jednoduchým, našim, domácim, rodičovským i prarodičovským. Doprial by som Vám vidieť, ako slovenské jedlá chutia i tu za morom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
0,35 kg suchá |
|
4 ks stredná |
|
2 ks stredný |
|
4 ks (rapíky) |
|
4÷6 strúčiky |
|
1÷1,5 PL |
|
podľa potreby podľa chuti |
|
1 ks |
|
1 zväzok, čerstvá |
|
po 2 halúzka |
|
1 ks malé |
|
2 páry |
|
Zápražka: | |
2÷3 PL |
|
1÷1,5 PL |
|
1 ks, žltá stredná |
|
2÷3 KL |
|
1÷1,5 KL |
|
1÷1,5 PL čerstvé |
|
Postup
-
1
večer pred fazuľu preberieme a namočíme; v deň „D“ zlejeme vodu, fazuľu presypeme do vyššieho hrnca a zalejeme studenou vodou; necháme zovrieť a „prvú“ vodu opäť zlejeme cez sitko.
-
2
pridáme potrebné množstvo čerstvej vody, kožu z údenej slaniny – mne osobne by to stačilo, ale moja krajšia polovička má zo zeleniny najradšej mäso, tak pridám aj predné údené bravčové kolienko; vložíme celé kusy očistenej a umytej mrkvy, petržlenu a rapíkov zeleru, pretlačený (prelisovaný) cesnak, ako aj tymián, bazalku a šalviu, zviazané do kytičky; prisypeme 1 PL vegety, privedieme do varu, znížime teplotu a pomaly (asi 60÷90´) varíme – rada môjho nebohého otca: „Pri miešaní fazuľa nemá „klopkať“ o Varechu“!
-
3
pred dovarením si pripravíme zápražku (?zásmažku?): na panvicu nalejeme 2÷3 PL olivového (slnečnicového alebo kukuričného) oleja nadrobno pokrájanú (postrúhanú) cibuľu necháme na ňom do zlatohneda (na voňavo) spražiť.
-
4
odstavíme zo zdroja tepla, posypeme mletou sladkou a pálivou paprikou, zamiešame, pridáme 1÷1,5 PL hladkej múky a všetko spolu zapražíme; na záver vložíme 1 PL masla, necháme ho roztopiť a zalejeme 2÷3 naberačkami polievky (alebo vriacej vody), počas premiešavania privedieme do varu a necháme zhustnúť.
-
5
z uvarenej polievky vyberieme kolienko, kožu a všetku zeleninu a cez sitko, miešaním, spojíme so zápražkou,
-
6
až nám v sitku ostane iba cibuľa; privedieme do varu a vložíme späť pokrájanú zeleninu, vykostené pokrájané kolienko, kolieska párkov a čerstvú petržlenovú vňať.
-
7
podávame v hlbokých tanieroch s fliačkami („lečkami“), ja mám rád tie veľké.
-
8
....... a „naládované“ do pomocnej kuchyňskej misky. D o b r ú c h u ť!
Spravne slovensky-zaprazka sa nema zalievat vriacou vodou, ale studenou, inac sa vytvoria hrcky. Tak ma ucila moja neb. mama.
Najprv som si myslela, ze ked sa vybera zelenina na sitko, ze aj ta sa ma prelisovat. Omyl, ta sa len pokraja. Rapikaty zeler nepoznam. Najdem ho v Kauflande.
Túto Tvoju kombináciu určite uvarím.
:)