Fazuľová polievka spod Šibenej hory fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. októbra 2010
 Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept)
Foto: sracz

Určite aj Vám, napriek rôčkom tlačiacim k zemi i Zemi, ostala navždy v duši vôňa mamkinej kuchyne. „Polievka je grunt a mäso špunt“, či Zobraziť celý popisUrčite aj Vám, napriek rôčkom tlačiacim k zemi i Zemi, ostala navždy v duši vôňa mamkinej kuchyne. „Polievka je grunt a mäso špunt“, či iné príslovia platia aj dnes. Nech sa časy i ľudia zmenili, domáca strava bude vždy a všade vynikať nad jedlami v reštauráciách s „úžasnými“ cenami. Ja fazuľu chcem a môžem na všetky spôsoby, ale vždy sa rád vraciam k tým jednoduchým, našim, domácim, rodičovským i prarodičovským. Doprial by som Vám vidieť, ako slovenské jedlá chutia i tu za morom.

6÷8
porcií
20´ minút
príprava
120´ minút
tepelná úprava

Suroviny

0,35 kg suchá
4 ks stredná
2 ks stredný
4 ks (rapíky)
4÷6 strúčiky
1÷1,5 PL
podľa potreby podľa chuti
1 ks
1 zväzok, čerstvá
po 2 halúzka
1 ks malé
2 páry
Zápražka:
2÷3 PL
1÷1,5 PL
1 ks, žltá stredná
2÷3 KL
1÷1,5 KL
1÷1,5 PL čerstvé




Postup

  1. 1

    večer pred fazuľu preberieme a namočíme; v deň „D“ zlejeme vodu, fazuľu presypeme do vyššieho hrnca a zalejeme studenou vodou; necháme zovrieť a „prvú“ vodu opäť zlejeme cez sitko.

     Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme potrebné množstvo čerstvej vody, kožu z údenej slaniny – mne osobne by to stačilo, ale moja krajšia polovička má zo zeleniny najradšej mäso, tak pridám aj predné údené bravčové kolienko; vložíme celé kusy očistenej a umytej mrkvy, petržlenu a rapíkov zeleru, pretlačený (prelisovaný) cesnak, ako aj tymián, bazalku a šalviu, zviazané do kytičky; prisypeme 1 PL vegety, privedieme do varu, znížime teplotu a pomaly (asi 60÷90´) varíme – rada môjho nebohého otca: „Pri miešaní fazuľa nemá „klopkať“ o Varechu“!

     Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pred dovarením si pripravíme zápražku (?zásmažku?): na panvicu nalejeme 2÷3 PL olivového (slnečnicového alebo kukuričného) oleja nadrobno pokrájanú (postrúhanú) cibuľu necháme na ňom do zlatohneda (na voňavo) spražiť.

     Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odstavíme zo zdroja tepla, posypeme mletou sladkou a pálivou paprikou, zamiešame, pridáme 1÷1,5 PL hladkej múky a všetko spolu zapražíme; na záver vložíme 1 PL masla, necháme ho roztopiť a zalejeme 2÷3 naberačkami polievky (alebo vriacej vody), počas premiešavania privedieme do varu a necháme zhustnúť.

     Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    z uvarenej polievky vyberieme kolienko, kožu a všetku zeleninu a cez sitko, miešaním, spojíme so zápražkou,

     Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    až nám v sitku ostane iba cibuľa; privedieme do varu a vložíme späť pokrájanú zeleninu, vykostené pokrájané kolienko, kolieska párkov a čerstvú petržlenovú vňať.

     Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    podávame v hlbokých tanieroch s fliačkami („lečkami“), ja mám rád tie veľké.

     Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ....... a „naládované“ do pomocnej kuchyňskej misky. D o b r ú c h u ť!

     Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

paveljrk
Fazuľa v každej podobe je pochúťka .Sam si ju pestujem a spotreba v domácnosti je cca 4 kg suchá a 15-20 kg struková.Polievka je mňam!prikladám do mojej kk.
sisinka131
Ja ju robievam podobne, tiež dávam veškerú zeleninu, kože, údené mäso, no párky si nechávam do šošovicovej polievky, sem dávam klobásku - je to naozaj vynikajúca pochúťka, jeme ju z čerstvým chlebom, nie z cestovinami, tie ju môžu pri opätovnom zohrievaní pokaziť, pretože ju musím vždy robiť aspoň "kýbel"
stefanm
...tak predsa som sa dočkal!!!Od júna 2010 čakám na tento recept.Tešil som sa naňho a vyzval som ťa o jeho zverejnenie vo svojom recepte "Kurča s dvomi plnkami".No a a ty si si krásne počkal do pokročilej jesene a pridal ho teraz,keď je na to najvhodnejší čas.Nesklamal si lebo je fantastický!Takto má vyzerať fazuľová klasika.Aj keď si každý aj tak bude robiť drobné úpravy podľa seba ta "nosná" línia (dvakrát zlievať vodu,variť do "neklopkania",presítkovať cibuľovú zápražku) je tu a ty si ju podal tým najsprávnejším spôsobom - ľudovo.
duschko
Fotky su velmi pekne a verim, ze aj ta fazulova je velmi chutna. Take polievky zboznujem. Prikladam do KK
aja1616
Tak toto robievala aj moja mamka, otec ju veľmi zbožňoval. Len ona robila domáce široké rezance. Ja som ju vtedy, priznám sa nemusela, ale že chute sa menia, tak už som ju varila aj ja. No žiaľ, teraz zas celá moja rodina obľubuje fazuľu len na kyslo.
evusik
krásne si to opísal aj navaril.... takáto dobrá fazuľová polievka so šiflíkami sa veru aj u nás varila a aj varí .... raz darmo polievka je základ, takáto polievka zasýti a veru nahradí aj druhé jedlo :-)
porzellanka
Vyborna fazulova polievka -ja ja ju varim podobne - zeleninu, maso, klobasu. Myslim, ze s fazulovicou je to ako s kapustnicou - klasika, ktora urcite z nasho stola len tak nezmizne. A my co sme daleko, si s kazdym takymto jedlom aspon ciastocne spritomnime domovinu.
frezia68
Pripájam sa k tým,čo túto polievku obľubujú,aj s chválou pekného fotoreceptu.Takú chuť si mi narobil,že ju zajtra varím.Minule som kúpila na trhu čerstvo vylúpanú " bab " fazuľu,tú najväčšiu a namrazila do zásoby,už sa teším :-)))
sracz
Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za Vaše milé slová. Domáce je domáce. Postupne sa zbavujem svojich "dlhov" aj na Vareche. Sisinka131 - fliačky (ľečki) alebo iné cestoviny, dávam do prázdneho taniera a zalievam vriacou polievkou a cestovinu nikdy neuskladňujem s polievkou, vždy oddelene - aj v chladničke!
sovka62
Ach, Ferry, tie tvoje polievky! Pre mňa to najlepšie jedlo. Milovala som piatky, keď na obed bola takáto fazuľovica, polievka a zároveň hlavné jedlo. Môj brat si naberal do šalátovej misy (aby nemusel chodiť s tanierom tri razy) a vždy chcel takú hustú, aby mu v nej lyžica stála. Mne stačilo za tanier a veru aj teraz by som si dala. Napašmal si ma, asi ju navarím.
marienka44
Nie je napisane pri obrazku, nacom sa smazi cibula. Na masti?
Spravne slovensky-zaprazka sa nema zalievat vriacou vodou, ale studenou, inac sa vytvoria hrcky. Tak ma ucila moja neb. mama.
Najprv som si myslela, ze ked sa vybera zelenina na sitko, ze aj ta sa ma prelisovat. Omyl, ta sa len pokraja. Rapikaty zeler nepoznam. Najdem ho v Kauflande.
jody
Oooo, Feribacsi, fazulu ja mozem aj kazdy den. U nas, na horniakoch sa sice nepodavala s cestovinou, ale so zemiakmi, ci zemiakovou babou, ale fazula je hold fazula a veru si ju cez vikend uvarim. :-) Krasny recept, ukladam.
hannah22
jojoj fajne jedlo aj spomienky, táto fazuľovica je grunt slovenskej kuchyne, zajtra je piatok a najlepší čas na fazuľu, zdravím z Košíc, neďaleko Šibenej hory .... :))
janger
No tak toto je paradna polievocka! Dakujem za krasny receptik!
zitar
Raz darmo, fazuľa je fazuľa. Asi všetci sme na nej vyrástli.
Túto Tvoju kombináciu určite uvarím.
enss
Paráda. Zo zdravotných dôvodov si robím takú istú fazuľobvú polievku bez mäsa, namiesto zápražky ju zahusťujem ovsenými vločkami alebo sójovým mliekom, a so širokými rezancami alebo cesnakovým osúchom by som ju mohla jesť každý deň. Moja mama ju robievala s "bélešom" - posúchom z kysnutého cesta, pečenom na plechu a potretom masťou s cesnakom.
ellinka51
Polievky su kralovne slovenskej kuchyne...hlavne fazulovice a kapustnice !
:)
luciasjm
ooo ako ja tu polievocku milujem, neviem sa jej najest a hlavne lecky nemozu chybat. ooo, hm
hajajel
fazuľovú robím podobne, práve som ju dovarila, tešíme sa na ňu, lebo ju ľúbime, no namiesto šiflíkov dávam do nej hrubé slíže, ktoré uvarím zvlášť a potom podľa chuti si každý naberieme do polievky
yennn
Normálne cítim v nose jej vôňu... Moja babička z Rače ju volala "Fizulová a pod ňú " (dnes už len tipujem že sa tým mysleli tie domáce široké rezance) a tiež v nej musela lyžica stáť ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia