Fazuľová polievka spod Šibenej hory (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Určite aj Vám, napriek rôčkom tlačiacim k zemi i Zemi, ostala navždy v duši vôňa mamkinej kuchyne. „Polievka je grunt a mäso špunt“, či iné príslovia platia aj dnes. Nech sa časy i ľudia zmenili, domáca strava bude vždy a všade vynikať nad jedlami v reštauráciách s „úžasnými“ cenami. Ja fazuľu chcem a môžem na všetky spôsoby, ale vždy sa rád vraciam k tým jednoduchým, našim, domácim, rodičovským i prarodičovským. Doprial by som Vám vidieť, ako slovenské jedlá chutia i tu za morom.

6÷8
porcií
20´ minút
príprava
120´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. večer pred fazuľu preberieme a namočíme; v deň „D“ zlejeme vodu, fazuľu presypeme do vyššieho hrnca a zalejeme studenou vodou; necháme zovrieť a „prvú“ vodu opäť zlejeme cez sitko.
  2. pridáme potrebné množstvo čerstvej vody, kožu z údenej slaniny – mne osobne by to stačilo, ale moja krajšia polovička má zo zeleniny najradšej mäso, tak pridám aj predné údené bravčové kolienko; vložíme celé kusy očistenej a umytej mrkvy, petržlenu a rapíkov zeleru, pretlačený (prelisovaný) cesnak, ako aj tymián, bazalku a šalviu, zviazané do kytičky; prisypeme 1 PL vegety, privedieme do varu, znížime teplotu a pomaly (asi 60÷90´) varíme – rada môjho nebohého otca: „Pri miešaní fazuľa nemá „klopkať“ o Varechu“!
  3. pred dovarením si pripravíme zápražku (?zásmažku?): na panvicu nalejeme 2÷3 PL olivového (slnečnicového alebo kukuričného) oleja nadrobno pokrájanú (postrúhanú) cibuľu necháme na ňom do zlatohneda (na voňavo) spražiť.
  4. odstavíme zo zdroja tepla, posypeme mletou sladkou a pálivou paprikou, zamiešame, pridáme 1÷1,5 PL hladkej múky a všetko spolu zapražíme; na záver vložíme 1 PL masla, necháme ho roztopiť a zalejeme 2÷3 naberačkami polievky (alebo vriacej vody), počas premiešavania privedieme do varu a necháme zhustnúť.
  5. z uvarenej polievky vyberieme kolienko, kožu a všetku zeleninu a cez sitko, miešaním, spojíme so zápražkou,
  6. až nám v sitku ostane iba cibuľa; privedieme do varu a vložíme späť pokrájanú zeleninu, vykostené pokrájané kolienko, kolieska párkov a čerstvú petržlenovú vňať.
  7. podávame v hlbokých tanieroch s fliačkami („lečkami“), ja mám rád tie veľké.
  8. ....... a „naládované“ do pomocnej kuchyňskej misky. D o b r ú c h u ť!