Uhorkovo-paradajková omáčka
Niekoľko desaťročí mám doma nenápadnú knihu Zelenina vo výžive, ktorá je úžasným zdrojom nielen receptov zo zeleniny, ale zároveň aj informácií o jednotlivých druhoch zeleniny, vrátane ich výživových hodnôt....
Domáce mandľové maslo na bezlepkovom sendviči
Ak máte chuť na zdravé jedlo, odporúčame vám vyskúšať domáce mandľové maslo, ktoré využijete napríklad...
Pšeno so zeleninou
Pšeno je v našej kuchyni dosť málo používané, napriek svojej hodnote. Začnete s ním experimentovať?
Pizza s kozím syrom a broskyňami
Čerstvé broskyne najlepšie chutia odtrhnuté zo záhrady, no skúste ich použiť aj do tejto zaujímavej pizze....
Šampiňóny s vajíčkami a s roquefortom
Veľký pór si kupujem často. Obľubujem ho hlavne v surovom stave, pokrájaný na tenko, ...
Vajíčka v avokáde, ananás v masle a koriandrová omáčka
Moje obľúbené raňajky. Proteín reznutý zdravými tukmi, ktoré dopĺňa ovocná chuť masla a svieži bylinkový...
Ryža s píniovými orieškami
Ryžu uvaríme v osolenej vode. Na panvici rozohrejeme olej a za stáleho miešania opatrne opražíme píniové...
Polievka s hríbovým prachom – Zelenoštvrtková
. a mohla ba sa nazývať aj vegetariánska. Už som sa Vám bol „vyspovedal“ zo...
Šalát s camembertom a orechmi
Rukolu umyjeme a necháme odkvapkať. Camembert a hrušku nakrájame a poukladáme na rukolu.
Syrová polievka s krutónmi
Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme ju do sklovita na masle spolu s pretlačeným cesnakom. K hotovému...
Slivkový nákyp
Umyté slivky rozpolíme a zbavíme kôstok. Zasypeme ich 100 g cukru. Tuk vymiešame so štipkou...
Zemiaky zapečené s hráškom
Pekáč vymastíme tukom, vyložíme osolenými plátkami uvarených zemiakov, ktoré posypeme 2 varenými posekanými vajcami, ...
Smotanovo-bylinkové zemiaky
Na troške masla si orestujeme cibulku, pridame kremovy syr (bryndzu), zalejeme smotanou a premiešame. pridame bylinky a...
Tekvicovo-kukuričné parené muffinky
Ako aj názov uvádza, tieto slané muffiny sa nepiekli v rúre, ale parili. Samozrejme,...
Ryžový pilaf
Je to ryžový pokrm, ktorého história siaha až do Perzie. Na rozdiel od klasickej, ochutenej ryže sa pilaf varí vo vývare a môže sa podávať ako samostatné jedlo, alebo ako netradičnejšia príloha....
Polievka pre oči
Recept mám už dávno z nejakej súťaže vo varení. Všetci doma milujú túto krémovú polievku.
Pečené jabĺčka s mandľami
Hrozienka namočíme do rumu, pridáme PL masla, mierne zohrejeme a necháme ich napučať. Z...
Brokolicový nákyp
Brokolicu umyjeme, očistíme, rozdelíme na menšie kúsky a uvaríme do polomäkka. Potom vodu zlejeme...
Baklažánový krém so špenátovou roládou
Slovenskú gastronómiu si bez polievok neviem ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú a svojou rôznorodou farbou potešia aj oči....
Kokosové tofu s grilovanou zeleninou a chipsom zo sladkých zemiakov
Pre inšpiráciu pridávam ďalší z mojich receptov. Tofu sa dá nahradiť kuracím mäskom. Odporúčam ale...
Špagety s ovocnou omáčkou a tofu tvarohom
Špagety uvaríme v mierne osolenej vode. Omáčka: do 0, 5l vody dáme variť sušené ovocie do...
Fit karfiolové muffiny
Varený karfiol nakrájame na drobné kúsky. Pór nakrájame na kolieska a pridáme ku karfiolu.
Zmrzlinová dobrotka :)
Tvarohovú zmrzlinu polejte medom, pridajte polámané piškóty a môžete sa začať zalizovať :)
Šalát s chrumkavými cestovinami gnocchi
Netradičné spojenie zeleninového šalátu a pečených zemiakových cestovín gnocchi vytvára výborný ľahký obed či večeru.
Jogurtové raňajky na dobré trávenie
Výdatné zdravé raňajky, ktoré naštartujú trávenie a zlepšia deň.
Ako uskladniť poškodené jablká
Nakoľko máme veľa krásnych jabĺk, ale nedajú sa uskladniť, pretože ich nestriekame a každé jedno...
Smotanový gratin v tekvici
Je tisíc spôsobov, ako navariť guláš. Slovensko v nich vyniká už aj preto, že k nám nemeral dlhú...
Cviklové pesto
Cvikla patrí k veľmi zdravým druhom zeleniny. Väčšina ľudí ju používa na šaláty, ale cvikla...
Crostini s avokádovou nátierkou, syrom a malinami
Tieto kombinácie s ovocím ja veru môžem a teraz v letných mesiacoch ich pripravujem celkom často...