Foto: tassiedevil
Starý anglický recept, ale stále chutný....
Postup
-
1
Príprava cesta: preosejeme múku, maslo nastrúhame na slzičkovom strúhadle a spracujeme s múkou, pokiaľ sa nám nevytvorí konzistencia v pobobe strúhanky, zamiešame na jemno nastrúhaný syr a postupne pridáme 8-9 lyžíc vody , len aby sa cesto držalo do kopy, vytvarujeme do gule a necháme trochu odležať...
- 2
Príprava plnky: orechy nasekáme na menšie kúsky a zamiešame s ostatnými surovinami.
- 3
Jablká očistíme a vyrežeme jaderníky a to tak aby sme neprešli celkom na druhú stranu jablka, ale aby na spodku otvoru zostalo dno...
- 4
rúru predhrejeme na 200 stupňov C, cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme približne na 52 x 35 cm a narežeme na 6ks 17 x 17 cm štvorcov, jablká naplníme plnkou, okraje cesta natrieme rozšľahaným vajcom s l lyžičkou vody a jablká zabalíme do cesta a na spojoch dobre postláčame aby sa nám cesto spojilo, Z odrezkov cesta nožíkom vyrežeme listy, ktoré nalepíme na vrch obaleného jablka za pomoci rozšľahaného vajca, a celé cesto potrieme za pomoci štetca rozšľahaným vajcom a nakoniec do vrchu obaleného jablka vpichneme hrebíček.
- 5
vložíme do plechu a pečieme 35 minút
- 6
medzitým jablkový džús zamiešame s javorovým sirupom, a po 35 minútach povrch cesta popolievame časťou džúsu a dopekáme dalsích 15 minút za občasného polievania džúsom, ak by nám cesto veľmi chytalo farbu, tak môžeme prikryť hliníkovou foliou... Servujeme za tepla podliate zbytkom teplého džúsu. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Poznám tento recept bez cesta, len ako zapekané (holé) jablká - tiež výborné. Páčia sa mi kusové sladkosti, keď vie človek spraviť presný počet, podľa hostí. Okrem použitia syra a džúsu, ho považujem aj za zdravý, chutný je určite, o tom vonkoncom nepochybujem :-)
palec hore, klobúk dolu, moja veľká poklona ti patrí za celok ako taký :-)))
skrátka úžasná zdravá chutná lahôdka!
Raz mi jedna porcia zostala do druhého dňa a také studené už to veru nie je úplne ono, už aj cesto je zospodu vlhké. Takže tak. Niekedy pridám recept, ale teraz ma veľmi láka vyskúšať túto cheddar verziu :-) Keď sa mi podarí zajtra v obchode nezabudnúť na niektorú surovinu, možno vyskúšam už cez víkend, uvidíme :-)
Ak jablková čerstvá šťava, tak výborne, lebo keď som si prečítala, ako sa vyrábajú priemyselne džúsy, ktoré sa hrdia ako 100%, tiež riadna bieda. Od vtedy už niekoľko rokov radšej vodu z kohútika ako kupovaný džús.
Překrásné, kouzelné a malebné dílo, vůně nádherná a chuť hhmm!! Kuku tleskám tobě i tvé pomocnici!! Krása nesmírná, pohádková. Blahopřeji a děkuji!!