Jablko v syrovom ceste

tassiedevil - fotkatassiedevil, 22. mája 2014

Starý anglický recept, ale stále chutný....

Suroviny

365 g
175 g
120 g
1 ks
6 ks
Plnka:
60 g
30 g
30 g
60 g
1 čl
6 ks
300 ml
125 ml




Postup

  1. 1

    Príprava cesta: preosejeme múku, maslo nastrúhame na slzičkovom strúhadle a spracujeme s múkou, pokiaľ sa nám nevytvorí konzistencia v pobobe strúhanky, zamiešame na jemno nastrúhaný syr a postupne pridáme 8-9 lyžíc vody , len aby sa cesto držalo do kopy, vytvarujeme do gule a necháme trochu odležať...

  2. 2

    Príprava plnky: orechy nasekáme na menšie kúsky a zamiešame s ostatnými surovinami.

  3. 3

    Jablká očistíme a vyrežeme jaderníky a to tak aby sme neprešli celkom na druhú stranu jablka, ale aby na spodku otvoru zostalo dno...

  4. 4

    rúru predhrejeme na 200 stupňov C, cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme približne na 52 x 35 cm a narežeme na 6ks 17 x 17 cm štvorcov, jablká naplníme plnkou, okraje cesta natrieme rozšľahaným vajcom s l lyžičkou vody a jablká zabalíme do cesta a na spojoch dobre postláčame aby sa nám cesto spojilo, Z odrezkov cesta nožíkom vyrežeme listy, ktoré nalepíme na vrch obaleného jablka za pomoci rozšľahaného vajca, a celé cesto potrieme za pomoci štetca rozšľahaným vajcom a nakoniec do vrchu obaleného jablka vpichneme hrebíček.

    Jablko v syrovom ceste - obrázok 4
  5. 5

    vložíme do plechu a pečieme 35 minút

    Jablko v syrovom ceste - obrázok 5
  6. 6

    medzitým jablkový džús zamiešame s javorovým sirupom, a po 35 minútach povrch cesta popolievame časťou džúsu a dopekáme dalsích 15 minút za občasného polievania džúsom, ak by nám cesto veľmi chytalo farbu, tak môžeme prikryť hliníkovou foliou... Servujeme za tepla podliate zbytkom teplého džúsu. Dobrú chuť.

    Jablko v syrovom ceste - obrázok 6

Diskusia k receptu

mijaita
Krasna fotka, hezky nazdobene, moc hezky recept. Sladke a syr ja nemusim, ale jen chedar vymenim treba za tvaroh.
katka78
Jablká v lístkovom ceste máme radi, robím ich plnené makom, orechmi, džemom a podávam s kyslou smotanou. Ktovie ako by mi chutili s takýmto cestom? Tuším to budem musieť vyskúšať :-)
mijaita
@katka78 listove studene se maze v puse, nemam ho rada kdyz neni teple. Tohle se mi zda skvele.
safran
KRáSNE! vrátane toho taniera... tasmánsky diabol :-) vždy ma udivuje, ak nejaký chlap vie piecť (nielen mäso).
Poznám tento recept bez cesta, len ako zapekané (holé) jablká - tiež výborné. Páčia sa mi kusové sladkosti, keď vie človek spraviť presný počet, podľa hostí. Okrem použitia syra a džúsu, ho považujem aj za zdravý, chutný je určite, o tom vonkoncom nepochybujem :-)
kukulienka71
jablko so syrom je výborná kombinácia, perfektne obalené v ceste, z ktorého sa dá vytvoriť akákoľvek forma, veľmi sa mi páči tento recept! ukladám
pusta
nemám slov...jablko, syr, orechy, škorica, hnedý trstinový cukor vynikajúco idú spolu + javoroý sirup a jablkový džus, , jablko najprv naplnené týmito dobrotami, jablko Ganny Smith s pevnou dužinou, stredne šťavnaté a stredne kyslej chuti - ideálne na pečenie, zapečené v cesto - jednoducho skvelá kombinácia surovín a chuti :-)
palec hore, klobúk dolu, moja veľká poklona ti patrí za celok ako taký :-)))
skrátka úžasná zdravá chutná lahôdka!
katka78
Pravda @mijaita , ja ho aj podávam ako teplý dezert. Rada ho robím návštevám, lebo s ním nie je veľa práce a výsledok je absolútne neúmerný tomu ako jednoducho vyzerá. Naposledy som jabĺčka pripravila vopred (nie dlho vopred, lebo pustia šťavu a cesto bude rozmočené) a keď prišla návšteva, len som ich šupla do rúry. Kým sme zjedli hlavné jedlo, rozvoniavali už v celom byte. Teplé chutia najviac, mám ich rada s kopcom studenej kyslej smotanky :-)



Raz mi jedna porcia zostala do druhého dňa a také studené už to veru nie je úplne ono, už aj cesto je zospodu vlhké. Takže tak. Niekedy pridám recept, ale teraz ma veľmi láka vyskúšať túto cheddar verziu :-) Keď sa mi podarí zajtra v obchode nezabudnúť na niektorú surovinu, možno vyskúšam už cez víkend, uvidíme :-)
tassiedevil
Dakujem Vám všetkým za milé komentáriky a za pochvalu...@safran , nie som anjelik ale ani diabol:))))tasmánsky diabol, je veľmi milé zvieratko, ktoré nežije nikde inde na svete len na Tasmánii, ale žiaľ im hrozí vyhynutie, tak sa ich snažíme zachániť...to len na okraj..a prečo máš problem s tým jablkovým džúsom?:))) čo už môže byť zdravšie ako čestvá jablková šťava? tú som pužil, nie komerčný jablkový džús, ak to máš na mysli....možno som sa ja zle vyjadril, mal som napísať jablková šťava...juice, čiže džús, v preklade z anglického jazyka, znamená šťava, či je ovocná alebo zeleninová, všetko sa volá džús..:) ináč ti dakujem za pochvalu:)))
safran
@tassiedevil tasmánsky diabol je pomenovanie toho zvieratka slovensky, študovala som biológiu - viem :-) nemyslela som to v zlom, božechráň!
Ak jablková čerstvá šťava, tak výborne, lebo keď som si prečítala, ako sa vyrábajú priemyselne džúsy, ktoré sa hrdia ako 100%, tiež riadna bieda. Od vtedy už niekoľko rokov radšej vodu z kohútika ako kupovaný džús.
eviana
@tassiedevil , milujem zelené jablká so syrom, pre mňa dokonalé spojenie - v tomto Tvojom prevedení a ešte tá zálievka z jablkovej šťavy a javorového sirupu... to musí byť famózne... veľmi si ma týmto receptom potešil, ukladám, vyskúšam... teším sa už teraz... ďakujem za krásnu inšpiráciu :)
kukulienka71
tak som sa dostala aj sem:-) dnešný deň som týmto koláčikom povýšila na sviatok. Dcérka mi usilovne pomáhala pri príprave, horšie to bolo s ochutnávaním, začína byť vyberavá (ale to som bola aj ja v jej veku), vraj syr sa jej nehodí na sladko:-) mne sa hodí, chute sú zladené, nič neprekáža. Robila som z 2/3 dávky, mala som 3 veľké jablká a presne stačilo to cesto. Ďakujem za školenie, majster @tassiedevil :-)

haji
@Kukulienka71 (4.4.2016 18:21)
Překrásné, kouzelné a malebné dílo, vůně nádherná a chuť hhmm!! Kuku tleskám tobě i tvé pomocnici!! Krása nesmírná, pohádková. Blahopřeji a děkuji!!