Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami fotorecept
Foto: sracz
Rýchlo som si zvykol na čerstvé surové, alias raw, šaláty v rôznom variantnom prevedení. Dnes si Vás dovoľujem zoznámiť s jednou z mojich „zostáv“, Zobraziť celý popisRýchlo som si zvykol na čerstvé surové, alias raw, šaláty v rôznom variantnom prevedení. Dnes si Vás dovoľujem zoznámiť s jednou z mojich „zostáv“, v ktorej som použil aj, pre mňa zeleninovú novinku, s pomenovaním jicama (Pachyrhizus erosus). Zaujala ma krehkou chrumkavou sladkastou štruktúrou, ktorá mi chutila ako lieskové oriešky. Má veľmi nízky obsah nasýtených tukov a sodíka, je dobrým zdrojom vitamínu C, ale má vysoký obsah sacharidov vo forme vlákniny, najmä inulínu. Získala si náš obdiv!
porcie
príprava
Suroviny
0,5 ks (buľva) |
|
1 ks mladá (15-20 cm) |
|
1 ks menší |
|
4-6 ks |
|
1 ks menšia |
|
2-3 PL (na hrubo pokrájané) |
|
50-60 g strúhaný |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL |
|
10÷12 ks |
|
Príloha: | |
2 ks (filety) |
|
Postup
-
1
Na zostave ingrediencií je ½ buľvy jicamy, ktorá farbou pripomína väčší zemiak.
-
2
Po olúpaní (koža je trošku tvrdšia) som ju pokrájal na „rezance“. Cuketku a reďkovky som postrúhal na uhorkovom noži kuchynského strúhača a
-
3
preložil do väčšej jenskej misy, spolu s pokrájaným romain šalátom a červenou cibuľou.
-
4
Povrch zostavy som posypal na hrubo pokrájanými mandľami (ale aj vlašské orechy surové šaláty príjemne dochutia) a na veľkých „slzičkách“ postrúhanom kúsku údeného oštiepka a zalial sezamovým „dressingom“, ale vy môžete použiť zálievku podľa vlastných chutí.
-
5
Po premiešaní som na šalát rozložil aj poumývané „baby“ paradajky, pokvapkal extra panenským olivovým olejom a hotovo!
-
6
Jesť ho je možné iba tak „na čisto“, či ako prílohu, no my sme ho dnes použili k „prílohe“, ktorou boli filety tresky opečené na olejovo-maslovej „emulzii“, na povrch ktorým som, po umytí a osušení, nastrúhal korenie štyroch farieb, okorenenou stranou
-
7
vložil na panvicu s rozohriatym olejom, teraz okorenil aj druhú stranu a
-
8
občasným oblievaním horúcim olejo-maslom, po 2-3´ obojstranne, opiekol na peknú červenohnedú farbu.
-
9
Preložil na tanier so šalátom, jemne posypal soľou, ozdobil kúskom citróna a „korunkou“ petržlenovej vňate a dobrú chuť!
-
10
Horúčavy "oscilujú" okolo 50 ºC, ale ak ruže pravidelne starostlivo zalievate, odmenia sa Vám takýmito nežnými kvetmi!
Diskusia k receptu