Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
mamec
„Vie niekto čo sú v skutočnosti kvasnice - droždie...”
Pôvodná otázka bola, čo sú vlastne kvasnice a ako sa vyrábajú. Ja som našla toto jednoduché vysvetlenie:

Potravinárske droždie

Pekárske droždie (iné názvy: droždie, pekárske kvasnice, kvasnice) je masa, ktorá pozostáva z lisovaných a/alebo sušených určitých kmeňov z druhu kvasinka pivná (Saccharomyces cerevisiae), a ktorá sa používa na kysnutie cesta. Spomínané kmene rozkladajú cukry prítomné v ceste na oxid uhličitý a etanol. Iné kmene druhu kvasinka pivná sa používajú napr. ako pivovarnícke kvasnice. V minulosti bolo pekárske droždie získavané ako odpad pri výrobe piva, od 20. rokov 20. storočia sa na jeho výrobu používajú melasové zápary živých kvasiniek.
anad
„Karamelovo-kávová torta s banánom a piškótami”
Vyskúšala som s malou obmenou, nemala som karamelovú pomazánku do plnky. Vymenila som ju za madľovú s belgickou čokoládou, ktorú som aj tak potrebovala minúť a vrch som posypala mandľovými trieskami. Vôbec nie je až tak prácna ako to vyzerá pri opise postupu. Je naozaj perfektná. Nabudúce skúsim karamelovú verziu. Vďaka za recept

chemik
„Kôprová omáčka so zelerovými fašírkami a s bezlepkovou knedľou”
Tento technologický postup by mne při názvu "koprová omáčka" nenapadl, ale zaujal mne tak, že si jej odzkouším. Případnější se mi jeví název "zemiaková omáčka" s koprem. V postupu chybí zda se brambory rozvaří samy nebo se rozmíchají resp. rozmixují na "zemiakovú kašu" s koprem. Omlouvám se ovšem jestli jsem nepochopil, že jde o klasickou slovenskou recepturu.
zolik
„Co dnes vaříte? Február 2025”
Paradajkové Carpaccio, krém z pečených baklažánov, Köfte (zo včera, aj na studeno sú výborné) a turecký Pide.
Prajem všetkým na Vareche pekný začiatok víkendu. U mňa pod Alpami nasnežilo, je zatiahnuté a aktuálne -2C.