Lúpačky od kolegyne Ľubky

medovnicek - fotkamedovnicek, 27. augusta 2011

Recept na tieto lúpačky mám od svojej dlhoročnej kolegyne Ľubky a musím povedať, že ma ešte nikdy nesklamal a všade kam som ich priniesla Zobraziť celý popisRecept na tieto lúpačky mám od svojej dlhoročnej kolegyne Ľubky a musím povedať, že ma ešte nikdy nesklamal a všade kam som ich priniesla mali úspech.

Suroviny

500 g
8 KL
2,5 dcl
1 dcl
42 g
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, pridáme teplé mlieko, rozdrobené kvasnice (nerobíme klasický kvások) a všetky ostatné suroviny. Dobre vypracujeme a dáme na cca 1 hod. vykysnúť.

  2. 2

    Potom vyvaľkáme, naplníme lekvárom a tvarujeme buď rožky, alebo môžu byť aj buchty. Povrch natrieme vajíčkom a posypeme celým makom.

  3. 3

    Pečieme na 180 °C. Toto cesto je výborné aj na závin alebo čokoľvek sladké z kysnutého cesta.

Diskusia k receptu

bibia1
tak na toto by som sa tiež dala nahovoriť, vyzerajú chutne
evusik
vyzerajú fakt výborne... len sa musím pristaviť pri droždí, ja som kedysi robila presne ako ty na pol kila múky jednu kocku droždia a občas sa mi stalo, že mi koláč "smrdel" kvasnicami, tak som na radu niektorých varecháčiek začala dávať jednu kocku droždia na jedno kilo múky a musím povedať, že to úplne stačí a aj ten pach sa vytratil... cesto krásne vykysne či robím koláč alebo chleba, rožky... neviem aké máte kto skúsenosti, ale mne sa to osvedčilo :-)
@medovnicek pekný recept, lúpačky vyskúšam :-)
zitar
Tento receptík určite vyskúšam, kysnuté u nás ide na dračku
kata50
@evusik , máš pravdu, že stačí menej droždia na 500g múky. Ale záleží ešte, koľko tuku obsahuje kysnuté cesto. Ak je to ťažšie tukové cesto tak 1 droždie ho nepodvihne tak ako chceme. Ja to robím aj tak, že tam kde píšu 2 ks droždia/1kg múky, 1 droždie nahradím práškom do pečiva. A funguje to výborne :-))
kata50
@medovnicek vitaj na vareche. Uviedla si sa veľmi pekne. Máš tu pekné kysnuté koláčiky. Všetky si ukladám :-))
medovnicek
kata50, veľmi pekne ďakujem za privítanie, poviem úprimne, že síce píšem presnú gramáž na droždie, ale dávam ho od oka
medovnicek
evusik, vďaka za radu, určite vyskúšam, píšem gramáž droždia aká bola v pôvodnom recepte, ale droždie poviem úprimne málokedy vážim, dávam ho od oka, tento zlozvyk mám od mojej mamky
evusik
@medovn íček ja tiež nevážim, keď robím z kila múky dám celú kocku - tam ozaj nie je čo vážiť :-) a keď robím z pol kila, prekrojím kocku na polovicu a je to :-)
to je tak, každá máme ten svoj recept na kysnuté koláče ktorý používame najviac, niečo ako univerzálne cesto... ja mám tiež také raz robím na sladko, raz na slano, pomiešam múky.... a raz sú s toho buchty z lekvárom, raz slané rožky a inokedy celozrné žemličky.... každému chutí niečo iné, dôležité je aby si každý našiel taký recept aký mu vyhovuje.... tvoje koláče sú prekrásne :-)
medovnicek
evusik presne ako píšeš, z kysnutého cesta sa dá robiť neuveriteľne veľa variant, veľmi pekne ďakujem za pochvalu, ale veru ešte sa stále mám čo učiť, mojim obrovským nedostatkom je, že som antitalent na kreslenie
heny44
Júúúúúj,ale sú k zakusnutiu...krásne a verím,že aj chutné.....idem ich skúsiť.Vďaka za inšpiráciu :-)
heny44
Práve sa dopiekli..niesú síce také pekné ako Tvoje ,ale chutia,určite budú na stole častejšie :-D
damianda
dobrý recept páči sa mi, vyskúšala som a mali úspech aj u nás, robila som ich formičkou na pirohy tou strednou veľkosťou a boli pekné :-)
larrinka
Asi pred hodinkou sa dopiekli a uz dost z nich nieje:) dakujem za skvely, chutny recept
slunicko131
Akurát som ich dorobila,súúúúúú úúúúúúúžasne už budem robiť len tieto:-)A nerobila som rožteky ale mam taku tu formičku ako na pirohy tak také som urobila,sprvu som mala strach,že mi to s tade povyteká ale nie,pekne sa upiekli a sú super,takže gazdinky vrelo odporučam tento recept :-)
matula77
Medovnicek, ja som ich akurat teraz robila, nemala som tolko hladkej muky a nechcelo sa mi do obchodu, tak som dala aj polohrubu a tak sa mi vydarili ze az :o) skvely recept!
medovnicek
@matula77 mám radosť, že ťa recept nesklamal a rožky sa ti vydarili, v našej rodine sú veľmi obľúbené a keď sa mi chce hrať, tak ich robím celkom maličké, lebo po takých je najväčší dopyt:)
daniella9
dnes u nás celý deň prší, tak mi napadlo, že by som mohla skúsiť niečo upiecť - vyskúšala som 1x v živote a môžem povedať, že sa podarili na prvý krát, len sa mi trošku odlepili rožky, ale to newa:-)
tento recept odporúčam aj ostatným záujemcom o pečenie
a pokial ide o droždie, použila som sušené zo sáčku - pol balíčka úplne stačí:-)
parisienne
strasne sa tesim tomuto receptu, musela som sa dnes rano krotit aby som ich vsetky nezjedla, dakujeeem :)
radkach
Ahojte babule,prave som dopiekla lupacky a bohuzial sa mi absolutne nepodarili :/ vyzeraju skaredo pootvarali sa mi cokolada vytiekla,su tvrte a je z nich citit drozdie :/
medovnicek
@radkach to ma veľmi mrzí, pečiem ich cca 18 rokov a zatiaľ sa mi ani raz nestalo, že by sa nepodarili, neviem v čom by mohla byť zrada, ja som ich čokoládou ešte neplnila, zatiaľ vždy len lekvárom a tvrdé nikdy neboli, nemohlo to byť napríklad múkou?
salinka
@medovn íček, ďakujem pekne za recept:-) Vedela som, že kysnuté od teba nemôže sklamať. Pochutili sme si, určite ich ešte upečiem:-)


medovnicek
@salinka mám radosť z toho, že si s nimi spokojná, upiekla si ich na 1****, u nás v rodine sú veľmi obľúbené, hlavne, keď ich pečiem také úplne maličké jednohubky:)
ikaikaika
...sú skvelé...spravila som ich síce trochu väčšie, naplnila nugetou...ale výborné :-))
dogagador
Na stranke pekarnomanie.cz si najdi Plundrove testo - maslove loupacky. Tvoje pecivko je sice krasne, ale s lupackami nema nic spolocne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia