Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @navardaco? Ďoďo z Pečie celé Slovensko!

Jana Stárková, 24. septembra 2023     18 minút čítania

Keď pred pár rokmi na náš portál Varecha.sk začal ako @navardaco pridávať svoje recepty, jemu ani nám vo sne nenapadlo, že ho onedlho uvidíme na televíznych obrazovkách. Sympatický východniar Jozef Lukáč sa spomedzi mužských účastníkov druhej série Pečie celé Slovensko prebojoval najvyššie, skončil pred bránami semifinále. Ako s odstupom času spomína na účinkovanie v cukrárskej súťaži a ako si žije dnes?



Foto: Archív RTVS

Je to už rok od skončenia súťaže. Ak by ste mali s odstupom zhodnotiť, čo vám účasť v súťaži dala a čo vzala? Malo to aj nejaké negatívne stránky? Ako vám šou zmenila život?

Osobne nevidím žiadne negatíva a so žiadnymi som sa ani nestretol. Jednoznačne sa z toho dá len vyťažiť. Spoznal som skvelý kolektív ľudí, a to nemyslím len súťažiacich, ale aj tých za kamerou. Myslím si, že už viem pracovať omnoho lepšie na obrazovke a v mediálnom priestore. No predovšetkým som sa posunul o level vyššie v príprave milovaných cukrárskych a pekárskych výtvorov, čím dokážem motivovať aj ostatných amatérskych pekárov.

Kam ste sa odvtedy posunuli v práci a v súkromnom živote?

V práci som za posledný rok pridal k oblasti výskumu aj analýzu finančnej a digitálnej gramotnosti predovšetkým marginalizovaných komunít na východnom Slovensku, pretože je to z môjho pohľadu veľmi dôležitá oblasť, bez ktorej sa už teraz zlé postavenie ľudí z týchto komunít môže ešte viac prehĺbiť. V súkromí sa už od začiatku roka tešíme z nášho domčeka, okolo ktorého je stále dosť práce.

V súčasnosti máte svoju mesačnú rozhlasovú rubriku o tradičnej slovenskej kuchyni. Roztrhlo sa teda po skončení súťaže vrece s rôznymi ponukami?

Po súťaži ma kontaktovalo viacero osôb, ktorých predstavy sa viac či menej líšili od tých mojich. Som ale vďačný za to, že som dostal príležitosť viesť kurzy pečenia v Košiciach, ale aj zúčastňovať sa lokálnych stretnutí v regióne východného Slovenska pri hodnotení v súťažiach o najlepší guláš, miestny koláč či v pečení fašiangových šišiek s deťmi zo základných škôl, kde sme okrem iného spojili práve pečenie a finančnú gramotnosť. Práca v rozhlase je úžasná, lebo príprava na jednotlivé epizódy je aj pre mňa poznaním nových faktov. Napríklad vedeli ste, že tvaroh vznikol náhodne miešaním mlieka vo vaku z ovčieho žalúdka? Alebo že na dvore kráľovnej Alžbety sa viacerí priotrávili výhonkami zemiaka, lebo ešte nepoznali jeho pravé využitie? A to nehovorím o poslucháčoch, ktorí následne priamo vo vysielaní ocenia prezentované informácie.

Na obrazovke ste pôsobili veľmi dobre a pohotovo, viem si vás predstaviť aj vo vlastnej televíznej kulinárskej šou... neoslovila vás nejaká televízia?

Zatiaľ som žiadnu ponuku nedostal, a ak by náhodou prišla, budem o nej intenzívne rozmýšľať. Podstatné je robiť to, čo vás baví. Mňa bavia stretnutia so študentmi na akademickej pôde, vedecko-výskumná činnosť, stretnutia v samospráve v kontexte kontrolnej činnosti, vedenie kurzov pečenia, rozhlas a moje sociálne siete. Momentálne je v mojom živote všetko nastavené tak, že ma to robí šťastným a nič by som na tom nemenil. To, či o pár rokov otvorím malú cukrárničku, zatiaľ neviem. Piecť budem aj naďalej, a to pre seba, pre rodinu a pre radosť iných.


Čo okrem práce a pečenia vás v súčasnosti ešte napĺňa?

Je to predovšetkým náš nový domček. Spolu s manželkou sa vyžívame v zariaďovaní interiéru, v detailoch. Dokonca sme si namaľovali sami obrazy. V tomto období sme sa už presunuli do exteriéru, kde postupne vysádzame rastliny, kríky a už sa tešíme, ako o rok budeme maškrtiť vlastné maliny či černice.

Máte čas okrem pečenia aj na iné hobby? Ako a s kým trávite voľný čas?

V zime s manželkou radi chodíme na bežky, celkovo milujeme prechádzky v prírode, kde je pokoj, a dokáže nás to z tohto „šialeného sveta“ aspoň na chvíľu vytrhnúť


Prečítajte si aj:








Diskusia k článku

farbuska
Sympatický rozhovor, sympatický mladý muž, sympatické recepty. Tie som si všimla už dávnejšie, aj keď nie som zdatná cukrárka/pekárka. Čokoládové crinkles som s úspechom piekla podľa tvojho receptu minulé Vianoce. Držím palce do ďalších úspechov v kuchyni, v novom dome a záhrade, v práci aj osobnom živote.
kucharka
Rada ťa spoznávam. Ďakujem, že sa s nami delíš o super recepty.
Držím palce do ďaľších ( nielen ) kulinárskych projektov. :-)
olinecka
Hoci som dlho na Vareche, ale túto prezývku @navardaco som nepostrehla... Sympatického cukrára som registrovala až pri súťaží, "Pečie celé Slovensko". Bol môj tip na výhru.... Prajem veľa úspechov vo varení, pečení.






 



TOPlist