Foto: Archív RTVS
Je to už rok od skončenia súťaže. Ak by ste mali s odstupom zhodnotiť, čo vám účasť v súťaži dala a čo vzala? Malo to aj nejaké negatívne stránky? Ako vám šou zmenila život?
Osobne nevidím žiadne negatíva a so žiadnymi som sa ani nestretol. Jednoznačne sa z toho dá len vyťažiť. Spoznal som skvelý kolektív ľudí, a to nemyslím len súťažiacich, ale aj tých za kamerou. Myslím si, že už viem pracovať omnoho lepšie na obrazovke a v mediálnom priestore. No predovšetkým som sa posunul o level vyššie v príprave milovaných cukrárskych a pekárskych výtvorov, čím dokážem motivovať aj ostatných amatérskych pekárov.
Kam ste sa odvtedy posunuli v práci a v súkromnom živote?
V práci som za posledný rok pridal k oblasti výskumu aj analýzu finančnej a digitálnej gramotnosti predovšetkým marginalizovaných komunít na východnom Slovensku, pretože je to z môjho pohľadu veľmi dôležitá oblasť, bez ktorej sa už teraz zlé postavenie ľudí z týchto komunít môže ešte viac prehĺbiť. V súkromí sa už od začiatku roka tešíme z nášho domčeka, okolo ktorého je stále dosť práce.
V súčasnosti máte svoju mesačnú rozhlasovú rubriku o tradičnej slovenskej kuchyni. Roztrhlo sa teda po skončení súťaže vrece s rôznymi ponukami?
Po súťaži ma kontaktovalo viacero osôb, ktorých predstavy sa viac či menej líšili od tých mojich. Som ale vďačný za to, že som dostal príležitosť viesť kurzy pečenia v Košiciach, ale aj zúčastňovať sa lokálnych stretnutí v regióne východného Slovenska pri hodnotení v súťažiach o najlepší guláš, miestny koláč či v pečení fašiangových šišiek s deťmi zo základných škôl, kde sme okrem iného spojili práve pečenie a finančnú gramotnosť. Práca v rozhlase je úžasná, lebo príprava na jednotlivé epizódy je aj pre mňa poznaním nových faktov. Napríklad vedeli ste, že tvaroh vznikol náhodne miešaním mlieka vo vaku z ovčieho žalúdka? Alebo že na dvore kráľovnej Alžbety sa viacerí priotrávili výhonkami zemiaka, lebo ešte nepoznali jeho pravé využitie? A to nehovorím o poslucháčoch, ktorí následne priamo vo vysielaní ocenia prezentované informácie.
Na obrazovke ste pôsobili veľmi dobre a pohotovo, viem si vás predstaviť aj vo vlastnej televíznej kulinárskej šou... neoslovila vás nejaká televízia?
Zatiaľ som žiadnu ponuku nedostal, a ak by náhodou prišla, budem o nej intenzívne rozmýšľať. Podstatné je robiť to, čo vás baví. Mňa bavia stretnutia so študentmi na akademickej pôde, vedecko-výskumná činnosť, stretnutia v samospráve v kontexte kontrolnej činnosti, vedenie kurzov pečenia, rozhlas a moje sociálne siete. Momentálne je v mojom živote všetko nastavené tak, že ma to robí šťastným a nič by som na tom nemenil. To, či o pár rokov otvorím malú cukrárničku, zatiaľ neviem. Piecť budem aj naďalej, a to pre seba, pre rodinu a pre radosť iných.
Čo okrem práce a pečenia vás v súčasnosti ešte napĺňa?
Je to predovšetkým náš nový domček. Spolu s manželkou sa vyžívame v zariaďovaní interiéru, v detailoch. Dokonca sme si namaľovali sami obrazy. V tomto období sme sa už presunuli do exteriéru, kde postupne vysádzame rastliny, kríky a už sa tešíme, ako o rok budeme maškrtiť vlastné maliny či černice.
Máte čas okrem pečenia aj na iné hobby? Ako a s kým trávite voľný čas?
V zime s manželkou radi chodíme na bežky, celkovo milujeme prechádzky v prírode, kde je pokoj, a dokáže nás to z tohto „šialeného sveta“ aspoň na chvíľu vytrhnúť
Držím palce do ďaľších ( nielen ) kulinárskych projektov. :-)
Jeej... tak to sa veľmi teším, že vám crinkles vyšli :)
Ďakujem vám veľmi pekne :) a pozdravujem