Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @navardaco? Ďoďo z Pečie celé Slovensko!

Jana Stárková, 24. septembra 2023     18 minút čítania

Keď pred pár rokmi na náš portál Varecha.sk začal ako @navardaco pridávať svoje recepty, jemu ani nám vo sne nenapadlo, že ho onedlho uvidíme na televíznych obrazovkách. Sympatický východniar Jozef Lukáč sa spomedzi mužských účastníkov druhej série Pečie celé Slovensko prebojoval najvyššie, skončil pred bránami semifinále. Ako s odstupom času spomína na účinkovanie v cukrárskej súťaži a ako si žije dnes?



Ďoďo s manželkou Kristínou.
Foto: Archív Jozefa Lukáča


Ako a prečo ste sa vlastne do súťaže Pečie celé slovensko prihlásili?

V prvom rade to bolo sledovanie prvej série súťaže a následne apely od rodiny na prihlásenie. No poslednú bodku tomu dala porotkyňa Petra Tóthová, ktorá pred uzávierkou prihlasovania reagovala na mojom instagramovom profile na fotku koláča s tým, že či som nerozmýšľala nad prihlásením. Ja som jej následne odpísal, že rozmýšľam, ale že si pravdepodobne pomýlila pohlavie. Keď zistila, že som muž, tak sa o to viac potešila a povzbudila ma prihlásiť sa.

Na kasting do súťaže bolo potrebné priniesť svoje výtvory. Čo to bolo, čím ste zaujali kastingovú porotu?

Na kasting bolo potrebné doniesť varianty slaných a sladkých výtvorov. Ako slané som doniesol focacciu zdobenú tromi rôznymi obrazcami divých makov, klasov obilia a rozkvitnutej lúky. Čoho som sa obával viac, bola pistáciovo-malinová tartaletka so slaným karamelom a s karamelovými vlasmi, ktorá však porote chutila. Okrem toho som na kasting doniesol aj svoju vysokoškolskú monografiu na tému finančnej analýzy, aby som sa predstavil aj profesijne :)

Na obrazovke ste pôsobili veľmi prirodzene a spontánne. Aj ste sa tak pri nakrúcaní cítili? Čo vám vtedy pred kamerou robilo najväčšie problémy?

Spočiatku, tak prvé dve kolá, som sa trocha obával toho, ako to zvládnem. Obával som sa nového prostredia, kuchyne, neskutočného tepla a, samozrejme, všadeprítomných kamier. Po pár natáčacích dňoch som si na to ale úplne zvykol a myslím si, že ak by som to mal absolvovať ešte raz, diváci by ma spoznali ešte viac takého, aký naozaj som. Hlavne som si to tam išiel užiť, veď takúto atmosféru už viac nezažijem.

„Už dlhšie mám prezývku kritik punčákov, lebo ak je niekde punčák, je to moja prvá voľba a kritériá sú jasné: vláčny, punčový so super polevou.“

Čo na vašu účasť v šou hovorili vaši študenti na univerzite? Ako reagovali po odvysielaní relácie?

Popravde, bolo veľmi zaujímavé sledovať ich reakcie, keď sa dozvedeli o mojom pôsobení v šou. S každou ďalšou epizódou začali intenzívnejšie prežívať moje výkony a rozhodnutia poroty. Väčšinou na konci každého cvičenia prišlo k menšej diskusii a vyjadreniu podpory, čo si nesmierne vážim.

Skončili ste ako posledný muž pred bránami semifinále, vypadli ste v deviatom kole z jedenástich. Už to je úspech, ale úprimne, bolo vám to vtedy ľúto? Túžili ste vyhrať?

Bolo pre mňa neskutočné, že ja ako muž, obyčajný východniar, amatér, sa dostanem až tak ďaleko. Vážim si všetko, čo som sa počas deviatich kôl naučil nielen sám o sebe, ale aj odborne - ohľadne pečenia. V tom momente som si vydýchol, že už to mám za sebou, že nemusím v noci hľadať na internete ďalšie nové druhy zdobenia a inšpirácie.







Diskusia k článku

farbuska
Sympatický rozhovor, sympatický mladý muž, sympatické recepty. Tie som si všimla už dávnejšie, aj keď nie som zdatná cukrárka/pekárka. Čokoládové crinkles som s úspechom piekla podľa tvojho receptu minulé Vianoce. Držím palce do ďalších úspechov v kuchyni, v novom dome a záhrade, v práci aj osobnom živote.
kucharka
Rada ťa spoznávam. Ďakujem, že sa s nami delíš o super recepty.
Držím palce do ďaľších ( nielen ) kulinárskych projektov. :-)
olinecka
Hoci som dlho na Vareche, ale túto prezývku @navardaco som nepostrehla... Sympatického cukrára som registrovala až pri súťaží, "Pečie celé Slovensko". Bol môj tip na výhru.... Prajem veľa úspechov vo varení, pečení.






 



TOPlist