Osie hniezda
Osie hniezda

Čokoládové osie hniezda

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 13:12

Nemáte radi škoricu? Ešte, že máme kakao :-)

15-20
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
30 g čerstvé
1 PL
300 ml vlažné
2 ks
2 PL
Náplň:
200 g
100 g
200 g zmäknuté
Na potretie:
200 ml



Postup

  1. 1

    Cesto: Do misky navážime múku, do stredu urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme cukor, prilejeme vlažné mlieko, pridáme 2 žĺtky a olej. Dôkladne vymiesime cesto a necháme ho 45 minút prikryté utierkou odpočívať.

  2. 2

    Náplň: Zmäknuté maslo, cukor a kakao spoločne šľaháme, kým nezískame nadýchaný krém – cca 10 minút. Krémová plnka nebude vytekať z cesta počas pečenia.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec s rozmermi 40x40 cm a hrúbkou asi pol centimetra. Cesto potrieme plnkou. Cesto zrolujeme a nakrájame na 15 koliesok širokých asi 2,5 cm.

  4. 4

    Formu na pečenie s vysokým okrajom (30x20 cm) vymažeme trochou masla alebo vyložíme papierom na pečenie a poukladáme do nej osie hniezda. Mali by byť tesnejšie vedľa seba, inak hrozí, že sa boky vysušia.

  5. 5

    Koláče necháme ešte pol hodiny podkysnúť a následne pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C (funkcia pečenia zhora aj zdola) do zlato-hneda. Nikdy nepoužívajte funkciu ventilátora, pretože ich vysuší!

  6. 6

    Keď je vrch trochu do ružova (asi po 20 minútach pečenia), osie hniezda vytiahneme, potrieme smotanou. Potom ich vložíme späť do rúry na cca 10 minút.

  7. 7

    Upečené hniezda necháme vychladnúť a servírujeme jemne posypané práškovým cukrom.

Diskusia k receptu