Čokoládové osie hniezda
Nemáte radi škoricu? Ešte, že máme kakao :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
30 g čerstvé |
|
1 PL |
|
300 ml vlažné |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
Náplň: | |
200 g |
|
100 g |
|
200 g zmäknuté |
|
Na potretie: | |
200 ml |
|
Postup
-
1
Cesto: Do misky navážime múku, do stredu urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme cukor, prilejeme vlažné mlieko, pridáme 2 žĺtky a olej. Dôkladne vymiesime cesto a necháme ho 45 minút prikryté utierkou odpočívať.
- 2
Náplň: Zmäknuté maslo, cukor a kakao spoločne šľaháme, kým nezískame nadýchaný krém – cca 10 minút. Krémová plnka nebude vytekať z cesta počas pečenia.
- 3
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec s rozmermi 40x40 cm a hrúbkou asi pol centimetra. Cesto potrieme plnkou. Cesto zrolujeme a nakrájame na 15 koliesok širokých asi 2,5 cm.
- 4
Formu na pečenie s vysokým okrajom (30x20 cm) vymažeme trochou masla alebo vyložíme papierom na pečenie a poukladáme do nej osie hniezda. Mali by byť tesnejšie vedľa seba, inak hrozí, že sa boky vysušia.
- 5
Koláče necháme ešte pol hodiny podkysnúť a následne pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C (funkcia pečenia zhora aj zdola) do zlato-hneda. Nikdy nepoužívajte funkciu ventilátora, pretože ich vysuší!
- 6
Keď je vrch trochu do ružova (asi po 20 minútach pečenia), osie hniezda vytiahneme, potrieme smotanou. Potom ich vložíme späť do rúry na cca 10 minút.
- 7
Upečené hniezda necháme vychladnúť a servírujeme jemne posypané práškovým cukrom.
Tiež osie hniezda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu