Foto: Tatiana Plešová
Nepestovaný druh sa vyskytuje po celej Európe ako burina. Našli by sme ju rásť predovšetkým na lúkach, svahoch, násypoch a pri cestách.
V záhradách a na poliach sa môžeme stretnúť s rôznymi kultivarmi, dlhým, valcovitým alebo prípadne okrúhlym koreňom.
Význam mrkvy v liečebnej praxi
Mrkva je bežne pestovanou poľnohospodárskou plodinou. Táto koreňová zelenina (pestovaná) má veľa kultivarov. Tieto kultivary môžu mať koreň buď: okrúhly, valcovitý alebo dlhý.
Predmetom zberu je dozretý koreň, ktorého obsah tvorí provitamín retinolu (vitamín A) a vitamíny zo skupiny B (tiamín a riboflavín). Mrkva okrem uvedeného obsahuje taktiež aj cukor, silicu, pektíny a farbivá. Mrkva ako taká má priaznivý účinok na ľudský organizmus, okrem už dobre známej skutočnosti, že má vplyv na ostrosť videnia, napomáha aj v boji črevným parazitom. A taktiež aj pozitívne pôsobí na vylučovanie moču.
V kuchyni má mrkva široké využitie. Dá sa použiť ako aj v surovom stave, ale taktiež je vhodná a tepelné spracovanie. Okrem iného sa z nej pripravuje aj šťava, ktorá priaznivo ovplyvňuje pracovný výkon. A to tým, že pomáha pamäti a vytrvalosti.
Diskusia k článku
Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:
alebo
Registrácia
Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov