Vysmážané mrkvové pagáče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 19. novembra 2015
Vysmážané mrkvové pagáče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Pagáče sa daju robit naozaj rôzne.Ci uz pecene v rure,alebo vysmážane :-) Vždy sa dá na nich pochutiť ;-P

21ks
porcií

Suroviny

500 g
5 dl
1 ČL
1 - 1,5 ČL
25 g (tuk)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravime mrkvu.Ja ju nevarim,aby sa v nej uchovalo cim viac vitaminov :-) Odvazime si 500g uz ocistenej mrkvy,ktoru pokrajame na hrubsie kruhy.Do hrnca dame 25g masla,ku ktoremu pridame mrkvu.Osolime ju,premiesame a zakryte nechame na mensom ohni akoby dusit sa.Mrkva si sama pusti stavu,v ktorej sa udusi :-) Za obcasneho miesania takto mrkvu udusime do mäkka,no ak treba,tak kludne podlejme kvapkou vody :-) Ked je mrkva hotova,nechame ju vychladnut a nasledne ju rozmackame vidlickou...

    Vysmážané mrkvové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske zmiesame 5dl muky(to su 5x1dl poharik) ,sol za 1kl a napokon 1 kopcovitu KL PDP-prasok do peciva. Do misky dame mrkvu,ku ktorej pridame najprv len polku muky a rukou premackame :-) Potom zasa druhu polku muky..Podla toho,aky typ muky mate,sa moze stat,ze budete potrebovat bud o trocha menej,alebo o trocha viac muky.Ja pouzivam T700 spaldovu bielu hladku.Cesto ma byt mäksie(trocha lepkave) Ku koncu,ked uz ste vmiesili opatrne tu druhu polku muky,tak uz cesto len zlahka pomocou muky napravte do bochnika...

    Vysmážané mrkvové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylozime na pomucenu dosku.Najprv ho roztapkame trocha rukami a nasledne ho "zlahka" rozvalkame na hrubku cca.6mm. Ked je cesto rozvalkane,tak si z neho mozme vykrajovat bud okruhle pagace,alebo si to mozte zjednodusit ako ja :-) a cesto len pokrajat na kocky :-)

    Vysmážané mrkvové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V jednej panvici si rozohrejeme olej a pagace na strednom ohni z oboch stran opecieme.Ja ich obraciam dokonca 2x ,aby sa urcite vsade dobre opiekli :-) No a upecene pagace vykladame na kuchynsky papier,aby odsal prebytocny tuk.Ale musim dodat,ze tieto pagace "vobec" niesu mastne :-)

    Vysmážané mrkvové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pagaciky su velmi chutne,lahucke a vdaka PDP su krasne nadychane :-) Kludne mozte pouzit aj obycajnu hladku muku,budu rovnako skvele :-)

Diskusia k receptu

mezi
Jáj, to je neskutočné, koľko ľudí neovláda vlastný jazyk. Vždy som si myslel, že pagáč je pečený výrobok. Ty si jednou z nich tiež. To čo ponúkaš je možno tak šiška, fánka, atď. Ďalší blud, o ktorom nás už v úvode presviedčaš je, že tvojím postupom sa zachovali vitamíny. Nuž dohľadaj si, či vitamín A, provitamín A, betakarotén a malý podiel vitamínu C, ktoré mrkva obsahuje, prežijú najprv dusenie na masle v pare domäkka - to jest odhadom 20 min. - a potom vyprážanie, hoc len na nízkej teplote cca 170 stupňov. Zdravotný osoh tvojej dávky 500 g mrkvy je o ničom, až na prítomnú vlákninu. Takto urobené jedlo je z kategórie raz na tanieri a naveky na bruchu, hoc ako tvrdíš, je silne zeleninové.
cesminaz
@mezi :-) ..u nas na Slovensku,kde som sa narodila,sa veru robili aj vysmazane pagace.Robili sa sice len zemiakove,ale ja som si tentoraz zemiak vymenila za mrkvu..a preco nie?! A co sa tyka vitaminov..nikde nepisem o tom,ze tento recept je zdravy a ze od neho schudnes :-) Podla mojho nazoru a myslim,ze nie som tym sama,je tu Varecha portal o vareni nato,aby sa sem vkladali vselijake recepty.Su tu zdrave,nezdrave..pod vselijakymi cudnymi nazvami..A to prave preto,lebo sem chodia "vselijaky"ludia s roznymi zvykmi a chutami.Takze nechajme si kazdeho vybrat podla vlastnej chuti :-) A co sa tyka Slovenskeho jazyka si myslim,ze ho ovladam este stale dost dobre nato,ze uz davno zijem mimo Slovenska.Dakujem ti za koment a prajem pekny den :-)
korbacik
Vďaka za nápad, robievam len zeleninové z miešanej zeleniny, cez víkend vyskúšam. Mrkvička je dobrá na akýkoľvek spôsob. Pekný deň prajem všetkým :)
cesminaz
@korbacik budem rada,ak vyskusas :-) Su velmi chutne a ako pise hore vyssie uz @farbuska su vynikajuce aj s polievkou a aj ku privarku :-) My sme ich mali tiez s polievkou.Vdaka za komentik a pekny den aj tebe :-)
cesminaz
@Mezi este jeden maly dotaz .. ako som uz spominala,piekli sa taketo pagace u nas doma uz od malicka.Nasla som tu jeden link,ktory pridavam .. www.google.de/search?q=olajban+s%C3%BClt+krumplis+pog...
Piekla ich este moja babka z madarska a robi ich aj moja mama a aj ja :-) V originali su to zemiakove pagace,ale ja som si pre zmenu dala mrkvu :-) A namiesto psenicnej hladkej,som dala spaldovu..ved nikde nieje napisane,ze do konca zivota musime jest to iste :-)
bembo
zas niečo,čo sa mi od teba veľmi páči.škoda,že nemám toľko voľného času na prípravu tvojich jedál,ale aj tak si na ne neskôr čas nájdem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia