Foto: cesminaz
Jednoduche a chutne jedlo :-)
Suroviny
1 - 1,5 kg |
|
50 g |
|
|
|
Mäsové guľky: | |
700 g |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
1 PL (biber salcasi) |
|
1 maly zväzok |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
|
Postup
-
1
Do misky dame mlete mäso,nakrajanu cibulu na malicke kocky,nastruhany cesnak,nakrajanu vnat,paprikovu pastu,cayennske korenie ,stvorfarebne korenie a sol.Cele to dobre premiesame a az potom zamiesame do toho aj vajce.Ak bude masa priliz lepkava od vajca,tak zamiesame trocha struhanky.Potom tvarujeme z masy gulky ,velke ako pingpongova lopticka.Popritom si stale navlhcime ruky,aby sa nam lahsie tvarovalo :-) Napokon gulky odlozime aspon na 1h do chladnicky,aby stuhly,lebo vtedy sa lahsie pecu :-)
-
2
Zatial si ocistime a pokrajame na hrubsie kruzky 1-1,5kg mrkvy.Do hrnca dame maslo,na ktore dame mrkvu,osolime ju a zakrytu pomaly dusime do mäkka.Mrkva si pocas dusenia pusti vlastnu stavu,takze ju netreba ani podliat.Len obcas premiesat :-) Ked uz budeme mat mrkvu mäkku,tak ju nechame trosku vychladit a potom ju ponornym mixerom rozmixujeme na kasu.Este osolime ak treba a pyre mame hotove :-) Kto chce,si moze podla chuti pridat aj mlieko,ci smotanu..
-
3
Po vybrati gulky najprv pred pecenim povalame v hl.muke :-) od toho dostanu taku korku :-) V jednej panvici si rozohrejeme trocha oleja a gulky v nej len prudko opecieme z oboch stran.Ked su z oboch stran opecene,tak ich zakryjeme na par minut ( cca.15) pokrievkou,aby sa este z vnutra udusili.Obcas medzitym potrasieme-pomykame panvicou,aby sa gulky popohynali a pootacali :-) Ako kontrolu prepolte jednu gulku,ci uz je z vnutra udusena.Napokon gulky povyberame a mozme podavat..
-
4
A uz len naservirovat a podavat.Na pyre poukladame gulky,ktore popolievame cesnakovym jogurtom a posypeme podla chuti Isot paprikou.Podla chuti mozte poliat aj paradajkovou omackou ,alebo zaliat na pol jogurtom a na pol paradajkovou omackou ;-) Prajem dobru chut :-)
Diskusia k receptu