Kopytník európsky (Asarum europaeum L.)


Foto: Tatiana Plešová
Tmavozelené lesklé listy, ktoré aj počas zimy nestrácajú svoju farbu patria kopytníku európskemu. Kopytník predstavuje trvácu, nízku a plazivú bylinu. Rastlina sa vyznačuje rozkonáreným podzemkom a chlpatou stonkou. Pre kopytník je príznačná gáfrová vôňa. Zvončekovité, hnedo – fialové kvety sa objavujú v mesiacoch apríl – máj. Plodom je tobolka.

Kopytník bol známy už v starovekom Grécku, kde sa používal ako liečivá bylina. S rastlinou netreba experimentovať, celá rastlina tak aj droga z nej je jedovatá. Za takú zaujímavosť možno vyzdvihnúť, že v už spomínanom starovekom Grécku sa kopytník používal aj pri výrobe vína. Účinky tejto rastliny sa v minulosti využívali aj pri liečbe domácich zvierat. Viac o liečení zvieratiek nájdete na webe: zvieratka.pravda.sk

Predmetom zberu je podzemok, ktorý obsahuje silicu, škrob, živice a baktericídne látky. Droga sa vyznačuje horkou chuťou. Pričom sa využíva jej emetický (povzbudzujúci na dávenie), preháňavý a močopudný účinok. Uplatnenie nachádza pri liečbe obličiek, močových ciest, pečene a zápaloch dýchacích ciest.

Pozor! Kopytník je obzvlášť nebezpečný pre tehotné ženy a to z toho dôvodu, že spôsobuje prekrvenie panvovej oblasti. S rastlinou preto radšej netreba experimentovať. Celá rastlina a aj jej droga je totiž jedovatá.

Asarum sa z botanického hľadiska zaraďuje do čeľade Aristolochiaceae. Asarum je predovšetkým rozšírené v oblastiach mierneho pásma severnej pologule a to predovšetkým severovýchodnej Ázií. Vo vzťahu odolnosti voči mrazu je buď čiastočne mrazuvzdorný alebo citlivý. Obľubuje tienisté miesta. Pôda mu vyhovuje vlhká a dobre priepustná. Rod Asarum zahŕňa zhruba 70 druhov.



Tatiana Plešová, Varecha.sk, 3. marca 2016 o 06:15

Diskusia k článku

vladkaku - fotkavladkaku 4. marca 2016 o 12:31

...fúha, tak to je pre mňa dosť tvrdá rana, lebo túto rastlinku si fixujem ako pomocníčku pri raste vlasov (výluh údajne pomáha na plešiny - najmä pre ženy...).Vie niekto o tom niečo? Info mám od tetušky (70 - ročnej), ktorej mamička to používala...
@zareaguj

používateľ nemá avatargabriele 4. marca 2016 o 14:26

tuto rastlinu neodporucam pouzivat...autorka pise , ze je jedovata, ale zaroven ju odporuca na liecenie obliciek! ...nazvala by som to diletanstvo...je to velmi opovazlive na strankach, ktore cita niekolko tisic ludi, davat taketo navody...
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 17:29

@Vladkaku (4.3.2016 12:31)

Tú informáciu s tehotnými ženami som sa dočítala priamo v atlase liečivých rastlín.
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 17:33

@Gabriele (4.3.2016 14:26)

Pani Gabriele, ja nič nikomu neodporúčam a nie sú to žiadne návody. Úprimne neviem, kde ste to nabrali a ani nevidím, že by som tam niečo také napísala. Ide o čisto informačný charakter.
@zareaguj


Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist