Zapekaná ryža
Zapekaná ryža

Jednoduché biryani fotorecept

kucharka - fotkakucharka, včera 09:35
Jednoduché biryani (fotorecept)
Foto: kucharka

Výborné indické jedlo. Voňavé a plné chutí. Recept je podľa Sumil Vijayakar.

6-8
porcií
60 minút
na 180 °C

Suroviny

5 PL
2 ks
200 g
4 PL čerstvý nastrúhaný
3 PL nastrúhaný
1-2 ČL
5 ČL
1 ČL
4 ČL
z 1 limetky
30 g čerstvá
30 g čerstvá
3-4 ks
800 g (alebo hovädzie)
4 PL
4 PL
1 ČL
400 g



Postup

  1. 1

    Uvaríme ryžu basmati "al dente". Na skus.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici zohrejeme olej a nakrájanú cibuľu opečieme do zlatova/chrumkava.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Smotanu a mlieko zohrejeme v kastróliku, pridáme šafran. Odstavíme a necháme lúhovať 30 minút.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polovicu opraženej cibule zmiešame s jogurtom, nastrúhaným zázvorom, nastrúhaným cesnakom, čili, rímskou rascou, kardamómom, plovicou soli, limetkovou šťavou, polovicou nasekaného koriandra a polovicou nasekanej mäty a nasekanými zelenými čili papričkami. Pridáme mäso pokrájané na kusy, dobre pomiešame. Dáme do chladničky marinovať aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.

  5. 5

    Pripravíme si veľkú nádobu/kastról. Na spodok poukladáme polovicu mäsa, na mäso polovicu ryže, posypeme trochou predtým odloženou cibuľou, polovicou nasekaného koriandra a mäty a pokvapkáme šafranovou omáčkou. Všetko ešte raz zopakujeme (ja som ešte na vrch dala za hrsť hrášku, ale v recepte nebol).

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nádobu zakryjeme pokrievkou. Vložíme do predom vyhriatej rúry, 200 °C s ventilátorom alebo 180 °C bez. Pečieme 1 hodinu. Po vybratí z rúry necháme ešte prikryté "oddychovať" 15 minút.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pro mě exotické jídlo, ochutnala bych ráda. Díky za sdílení.
kucharka
@afataga (12.10.2025 13:50)

Vyzerá, ale ani nie. Čas treba, to áno.
Treba urobiť veľký kastról, aj na dva dni :-)