Zapekaná ryža
Zapekaná ryža

Jednoduché biryani fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 12. októbra 2025
Jednoduché biryani (fotorecept)
Foto: kucharka

Výborné indické jedlo. Voňavé a plné chutí. Recept je podľa Sumil Vijayakar.

6-8
porcií
60 minút
na 180 °C

Suroviny

5 PL
2 ks
200 g
4 PL čerstvý nastrúhaný
3 PL nastrúhaný
1-2 ČL
5 ČL
1 ČL
4 ČL
z 1 limetky
30 g čerstvá
30 g čerstvá
3-4 ks
800 g (alebo hovädzie)
4 PL
4 PL
1 ČL
400 g



Postup

  1. 1

    Uvaríme ryžu basmati "al dente". Na skus.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici zohrejeme olej a nakrájanú cibuľu opečieme do zlatova/chrumkava.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Smotanu a mlieko zohrejeme v kastróliku, pridáme šafran. Odstavíme a necháme lúhovať 30 minút.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polovicu opraženej cibule zmiešame s jogurtom, nastrúhaným zázvorom, nastrúhaným cesnakom, čili, rímskou rascou, kardamómom, plovicou soli, limetkovou šťavou, polovicou nasekaného koriandra a polovicou nasekanej mäty a nasekanými zelenými čili papričkami. Pridáme mäso pokrájané na kusy, dobre pomiešame. Dáme do chladničky marinovať aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.

  5. 5

    Pripravíme si veľkú nádobu/kastról. Na spodok poukladáme polovicu mäsa, na mäso polovicu ryže, posypeme trochou predtým odloženou cibuľou, polovicou nasekaného koriandra a mäty a pokvapkáme šafranovou omáčkou. Všetko ešte raz zopakujeme (ja som ešte na vrch dala za hrsť hrášku, ale v recepte nebol).

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nádobu zakryjeme pokrievkou. Vložíme do predom vyhriatej rúry, 200 °C s ventilátorom alebo 180 °C bez. Pečieme 1 hodinu. Po vybratí z rúry necháme ešte prikryté "oddychovať" 15 minút.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť.

    Jednoduché biryani (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pro mě exotické jídlo, ochutnala bych ráda. Díky za sdílení.
afataga
Uz som raz robila cosi podobne, je to dobre, ale dost pracne.
kucharka
@afataga (12.10.2025 13:50)

Vyzerá, ale ani nie. Čas treba, to áno.
Treba urobiť veľký kastról, aj na dva dni :-)
chemik
Moc hezké, pracnost mi nevadí neb můj čas už vyčíslitelnou cenu nemá. Na postupu se mi líbí, že výsledkem není "mokré italské" ale "naše suché sypké" rizoto. KL šafránu tam dát "nemůžu", takže jej nahradím jako obvykle španělským sáčkem na paellu. Ještě nahradím pro mne nepoživatelný zelený koriandr lístky řapíkatého stonkového celeru a budu se moc těšit na výsledek.
kucharka
@chemik (13.10.2025 11:58)
Ďakujem. Ako som už spomenula, koriander sa môže nahradiť, aj v tomto recepte, petrž.vňaťou.
Pekný deň.