Jednoduché biryani fotorecept
Výborné indické jedlo. Voňavé a plné chutí. Recept je podľa Sumil Vijayakar.
porcií
na 180 °C
Suroviny
5 PL |
|
2 ks |
|
200 g |
|
4 PL čerstvý nastrúhaný |
|
3 PL nastrúhaný |
|
1-2 ČL |
|
5 ČL |
|
1 ČL |
|
4 ČL |
|
z 1 limetky |
|
30 g čerstvá |
|
30 g čerstvá |
|
3-4 ks |
|
800 g (alebo hovädzie) |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 ČL |
|
400 g |
|
Postup
-
1
Uvaríme ryžu basmati "al dente". Na skus.
-
2
Na panvici zohrejeme olej a nakrájanú cibuľu opečieme do zlatova/chrumkava.
-
3
Smotanu a mlieko zohrejeme v kastróliku, pridáme šafran. Odstavíme a necháme lúhovať 30 minút.
-
4
Polovicu opraženej cibule zmiešame s jogurtom, nastrúhaným zázvorom, nastrúhaným cesnakom, čili, rímskou rascou, kardamómom, plovicou soli, limetkovou šťavou, polovicou nasekaného koriandra a polovicou nasekanej mäty a nasekanými zelenými čili papričkami. Pridáme mäso pokrájané na kusy, dobre pomiešame. Dáme do chladničky marinovať aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
- 5
Pripravíme si veľkú nádobu/kastról. Na spodok poukladáme polovicu mäsa, na mäso polovicu ryže, posypeme trochou predtým odloženou cibuľou, polovicou nasekaného koriandra a mäty a pokvapkáme šafranovou omáčkou. Všetko ešte raz zopakujeme (ja som ešte na vrch dala za hrsť hrášku, ale v recepte nebol).
- 6
Nádobu zakryjeme pokrievkou. Vložíme do predom vyhriatej rúry, 200 °C s ventilátorom alebo 180 °C bez. Pečieme 1 hodinu. Po vybratí z rúry necháme ešte prikryté "oddychovať" 15 minút.
- 7
Dobrú chuť.
- 5
Pošlem po holubovi? :-))
Ďakujem, rada by som ponúkla.
Vyzerá, ale ani nie. Čas treba, to áno.
Treba urobiť veľký kastról, aj na dva dni :-)