Jahodová torta
Jahodová torta

Kráľovská jahodová torta

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 13:45

Nádherná a chutná tortička s citrónovým korpusom, vláčnym krémom a jahodami.

12-14
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
125 g
z 2 citrónov (nastrúhaná)
125 g
1 balenie
štipka
50 g (+ na vymastenie formy)
Krém:
600 ml
1 balenie
4 ks
2 ks
180 g
1 PL (nemusí byť)
100 g
150 g
Citrónový sirup:
70 ml
75 g
z 2 citrónov
Zdobenie:
200 g (červený)
250 g väčšie



Postup

  1. 1

    Korpus: Celé vajcia rozklepne do sklenenej misy, ktorú položíme nad vodný kúpeľ. Pridáme citrónovú kôru, cukor a ručným šľahačom šľaháme, kým sa cukor nerozpustí, zmes nenaberie objem a zmení farbu do takmer biela.
Potom misku zložíme z kúpeľa.

  2. 2

    Preosejeme si múku, pridáme do nej kypriaci prášok a soľ. Múku zľahka zapracujeme do vaječnej zmesi a nakoniec primiešame roztopené, vychladnuté maslo. Pripravené cesto navrstvíme do tortovej formy (s priemerom 22-24 cm), ktorú sme zospodu vystlali papierom na pečenie a po bokoch vymastili maslom. Pečieme na 180 °C zhruba 30 minút do zlatova, alebo kým do korpusu zapichnutá špajľa nevyjde čistá. Upečený korpus po cca 10 minútach vyklopíme z formy, stiahneme z neho papier a necháme na mriežke kompletne vychladnúť.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme krém: mlieko necháme zovrieť v rajnici a odstavíme bokom.
Do väčšej misky vložíme celé vajíčka (4) a žĺtky (2) a dobre ich vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom.
Do tejto zmesi potom zašľaháme kukuričný škrob, jahodový likér a po troškách prilievame horúce mlieko a šľaháme.


  4. 4

    Nakoniec celú zmes prelejeme do rajnice a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme a do horúceho krému po malých kockách vmiešame maslo. Krém ešte precedíme cez sitko (tento krok môžete vynechať, ak sa vám s tým nechce babrať), povrch prekryjeme fóliou a uložíme do chladu na cca 30 minút.


  5. 5

    Na citrónový sirup prelejeme citrónovú šťavu cez sitko do rajnice s vodou (70 ml), pridáme cukor, spoločne prevaríme zhruba 2 minúty a necháme vychladnúť.

  6. 6

    Potom si prichystáme marcipán a pridáme k nemu zopár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva. Medzi dvoma papiermi na pečenie vyrolujeme z marcipánu kruh a pomocou dna tortovej formy vyrežeme presný rozmer na pokrytie koláča.


  7. 7

    Vyskladanie torty: Na tortový podnos alebo rovný tanier položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie o rozmere formy, v ktorej sme korpus piekli. Položíme naň obruč z tortovej formy a jej vnútorný obvod tiež vystelieme pásom z papiera na pečenie alebo acetálovou fóliou.

  8. 8

    Korpus prerežeme na dve časti. Jednu vložíme do obruče, polejeme polovicou citrónového sirupu po jej obvode poukladáme polovice veľkých jahôd tak, aby sa rezom opierali o obruč/fóliu.

  9. 9

    Vychladnutý krém ešte minútku prešľaháme ručným mixérom, vložíme do cukrárskeho vrecka a navrstvíme  pomedzi špičky jahôd a do stredu na korpus. Dobre zarovnáme.
(Tip: Ak vám krém nevystačí natoľko, že zakryjete špice jahôd a potrebujete zdvihnúť jeho "hladinu", môžete dať jahody aj stredu torty do krému.)

  10. 10

    Priložíme druhý časť korpusu, ktorú potrieme zvyšným sirupom a na vrch položíme červený marcipán.


  11. 11

    Necháme vychladnúť a stuhnúť ideálne cez noc a pred podávaním povrch dozdobíme čerstvými jahodami.

    Kráľovská jahodová torta - obrázok 11

Diskusia k receptu

mamec
Priznám sa ti, že torty ktoré si tu doteraz dávala sa mi zrovna nepáčili. Na môj vkus boli "preplácané" (akože až moc ozdobené:) Ale táto je skutočne nádherná. Túto by som brala všetkými desiatimi! Si šikovná, vidno, že pečieš s láskou.
1x haji