Oškvarkové šatôčky so slivkovým lekvárom

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 4. februára 2023     Dĺžka videa: 2 minúty 30 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Vyskúšajte slané oškvarky do cesta na skvelé sladké šatôčky plnené slivkovým lekvárom. Je to veľmi lahodná kombinácia.

Suroviny

250 ml
20 g čerstvé
1 ČL
500 g
1 ČL
1 ks
300 g mleté
Plnka:
300 g
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
2 PL

Postup

  1. 1

    Mlieko ohrejeme a odstavíme, do vlažného rozdrobíme droždie, pridáme cukor, posypeme trochou múky a na teplom mieste necháme vzísť kvások, trvá to asi 10 minút.

  2. 2

    Múku preosejeme a zmiešame so soľou. Prilejeme vykysnutý kvások, pridáme vajce, mleté oškvarky a ručne vypracujeme hladké cesto.

  3. 3

    Cesto preložíme do misky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 45 minút vykysnúť, cesto má zdvojnásobiť svoj objem.

  4. 4

    Vykysnuté cesto na doske rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, radielkom nakrájame na pásy a potom na štvorce veľkosti asi 7x7 cm. Lekvár dobre rozmiešame a do stredu každého štvorca dáme za lyžičku. Vajce dôkladne rozšľaháme a potrieme ním okraje štvorcov. Naplnené štvorce prehneme do tvaru trojuholníkov, okraje pritlačíme.

  5. 5

    Šatôčky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 ˚C asi 20 minút. Po upečení posypeme práškovým cukrom.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Tak toto je kombinácia ako remeň ! V pondelok sa ide po droždie, oškvarky doma sú, aj lekvár, v utorok sa ide na vec. Ďalej komentovať netreba...:D
Vymazať
Kupujem v obchode, nenapadlo ma upiecť si ich, ďakujem, už sa teším kedy ich vyskúšam.