Zemiakový prívarok
Zemiakový prívarok

Zemiaky na kyslo s vôňou húb fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. decembra 2021
Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept)
Foto: sracz

...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“. Viem dobre, že pre väčšinu našincov doma na Slovensku, som týmto receptom „neobjavil Ameriku“, Zobraziť celý popis...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“. Viem dobre, že pre väčšinu našincov doma na Slovensku, som týmto receptom „neobjavil Ameriku“, ale pripravil som ho s mojimi niekoľkými malými „vstupmi“. Pokiaľ pri neskorej jesennej prechádzke ešte nájdete nejaké huby, neváhajte a „tote kvašne kompere či bandurki“, si uvarte s nimi. Ja som mal ešte trošku sušených húb z domu a nadstavil som ich sterilizovanými. Chuť tejto dobroty zvýraznila aj vyškvarená údená slanina.

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

800-1000 g žlté stredné
320-350 ml
120-150 g bez nálevu (sterilizované portobello a crimini)
2-3 ks
2-3 KL
7-8 guľôčok
120-150 g prerastená
10-12 ks
2-3 PL
2-3 PL čerstvé
240-250 ml
2-3 KL
1 ML
240-250 g
2-3 KL
podľa chuti (alebo citrónová šťava)
4-6 ks (alebo klobása)
2-4 ks




Postup

  1. 1

    Než som stačil urobiť tento záber, plátky údenej slaniny mi spadli do namočených sušených húb.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky, ja som ich mal desať, som olúpal, pokrájal na „klinky“ a nechal ich v čistej vode. Do hrnca som prelial namočené hríby (tentoraz darček od Prof. Víťa Krúpu), drôtené „vajíčko“ s bobkolistom, guličkami nového korenia a sušeným ligurčekom lekárskym, pridal zmes sterilizovaných húb bez nálevu a pokrájané zemiaky. Všetko som posypal KL soli, zalial studenou vodou asi centimeter pod úroveň zemiakov a prikryté nechal uvariť.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzičas som využil na prípravu smotanovo-mliečnej omáčky. Vyškvaril som pokrájanú slaninu, vsypal pokrájanú mladú zelenú cibuľku aj s „pierkami“ (pomenovanie podľa Ramba Števka Tarbaja spred vyše 25 rokov na Furči v Košiciach), premiešal, orestoval do zmäknutia cibuľky.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Restovanie som „stopol“ čerstvým maslom a hladkou múkou, miešaním som si pripravil zápražkový základ a keď zavoňal, pomalým miešaním som ho zalieval studeným mliekom, až do zhustnutia, kedy som do nej

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridal hustú kyslú smotanu a sušený majorán.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po premiešaní a 10-12 minútovom povarení, som takto pripravenú omáčku zmiešal s uvarenými zemiakmi a hubami. Kyslosť som redukoval „žiarlivo stráženou“ odloženou šťavou zo sladkokyslej okry - Znojmo.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podával som s párkami na „ježka“.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ale naučil som sa nový štýl prípravy vajíčka „volské oko“, v olejom jemne vymastenej naberačke, vloženej do vriacej vody a

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takáto kombinácia chutila taktiež.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... Celý rok som bol dobrý, poslúchal som a chutne varil, tak som k narodeninám dostal aj voňavý darček!

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

farbuska
Všetko najlepšie! Nech sa naďalej darí v kuchyni aj vo všetkom ostatnom. Vďaka za dobré inšpirácie a pekné rozprávanie voňajúce človečinou.
kvakac
Všetko najlepšie k narodeninám. K takémuto dobrému jedlu ja osobné by som si dal krajec chleba a potom len ľahnúť do rozťahovacieho kresla a rozmýšľať nad vesmírom aspoň dve hodiny.
haji
Všechno nejlepší k narozeninám, kupu tvořivosti, dobré nálady a hlavně pevného zdravíčka!
Pěkný receptík, velmi přítažlivá kombinace surovin. Děkuji za inspiraci, název brambory tokajícího tetřeva nemají chybu. Tvoje recepty mě baví a vždy dobře naladí. Květinové bonusy jsou také super. Hned je svět krásnější.
zolik
Vsetko, uplne vsetko co sa len da k blahozelaniu k narodeninam napisat a popriat Ti prajem! Ale hlavne Ti prajem pevne zdravie, prijemnych ludi v Tvojom okoli, radost zo zivota a spokojnost v kuchyni s Varechou v ruke. Zivijooo!
terinka55
Pripájam sa, zdravíčko, šťastíčko a veľa, veľa každodennej radosti. Nech Ti to aj naďalej “fajnovo varí”🥂
2x sracz a haji
sracz
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem priatelia moji milí a vážení. Potešili ste ma svojimi slovami a Vaše blahoželania si naozaj vysoko vážim. Majte len a iba krásne dni, plné pohody a úsmevov dobroprajných ľudí!