Zemiaky na kyslo s vôňou húb fotorecept
Foto: sracz
...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“. Viem dobre, že pre väčšinu našincov doma na Slovensku, som týmto receptom „neobjavil Ameriku“, Zobraziť celý popis...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“. Viem dobre, že pre väčšinu našincov doma na Slovensku, som týmto receptom „neobjavil Ameriku“, ale pripravil som ho s mojimi niekoľkými malými „vstupmi“. Pokiaľ pri neskorej jesennej prechádzke ešte nájdete nejaké huby, neváhajte a „tote kvašne kompere či bandurki“, si uvarte s nimi. Ja som mal ešte trošku sušených húb z domu a nadstavil som ich sterilizovanými. Chuť tejto dobroty zvýraznila aj vyškvarená údená slanina.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800-1000 g žlté stredné |
|
320-350 ml |
|
120-150 g bez nálevu (sterilizované portobello a crimini) |
|
2-3 ks |
|
2-3 KL |
|
7-8 guľôčok |
|
120-150 g prerastená |
|
10-12 ks |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL čerstvé |
|
240-250 ml |
|
2-3 KL |
|
1 ML |
|
240-250 g |
|
2-3 KL |
|
podľa chuti (alebo citrónová šťava) |
|
4-6 ks (alebo klobása) |
|
2-4 ks |
|
Postup
-
1
Než som stačil urobiť tento záber, plátky údenej slaniny mi spadli do namočených sušených húb.
-
2
Zemiaky, ja som ich mal desať, som olúpal, pokrájal na „klinky“ a nechal ich v čistej vode. Do hrnca som prelial namočené hríby (tentoraz darček od Prof. Víťa Krúpu), drôtené „vajíčko“ s bobkolistom, guličkami nového korenia a sušeným ligurčekom lekárskym, pridal zmes sterilizovaných húb bez nálevu a pokrájané zemiaky. Všetko som posypal KL soli, zalial studenou vodou asi centimeter pod úroveň zemiakov a prikryté nechal uvariť.
-
3
Medzičas som využil na prípravu smotanovo-mliečnej omáčky. Vyškvaril som pokrájanú slaninu, vsypal pokrájanú mladú zelenú cibuľku aj s „pierkami“ (pomenovanie podľa Ramba Števka Tarbaja spred vyše 25 rokov na Furči v Košiciach), premiešal, orestoval do zmäknutia cibuľky.
-
4
Restovanie som „stopol“ čerstvým maslom a hladkou múkou, miešaním som si pripravil zápražkový základ a keď zavoňal, pomalým miešaním som ho zalieval studeným mliekom, až do zhustnutia, kedy som do nej
-
5
pridal hustú kyslú smotanu a sušený majorán.
-
6
Po premiešaní a 10-12 minútovom povarení, som takto pripravenú omáčku zmiešal s uvarenými zemiakmi a hubami. Kyslosť som redukoval „žiarlivo stráženou“ odloženou šťavou zo sladkokyslej okry - Znojmo.
-
7
Podával som s párkami na „ježka“.
-
8
Ale naučil som sa nový štýl prípravy vajíčka „volské oko“, v olejom jemne vymastenej naberačke, vloženej do vriacej vody a
-
9
takáto kombinácia chutila taktiež.
-
10
... Celý rok som bol dobrý, poslúchal som a chutne varil, tak som k narodeninám dostal aj voňavý darček!
Tiež prajem všetko najlepšie .
Pěkný receptík, velmi přítažlivá kombinace surovin. Děkuji za inspiraci, název brambory tokajícího tetřeva nemají chybu. Tvoje recepty mě baví a vždy dobře naladí. Květinové bonusy jsou také super. Hned je svět krásnější.