Zemiakový prívarok
Zemiakový prívarok

Zemiaky na kyslo s vôňou húb fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. decembra 2021
Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept)
Foto: sracz

...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“. Viem dobre, že pre väčšinu našincov doma na Slovensku, som týmto receptom „neobjavil Ameriku“, ale pripravil som ho s mojimi niekoľkými malými „vstupmi“. Pokiaľ pri neskorej jesennej prechádzke ešte nájdete nejaké huby, neváhajte a „tote kvašne kompere či bandurki“, si uvarte s nimi. Ja som mal ešte trošku sušených húb z domu a nadstavil som ich sterilizovanými. Chuť tejto dobroty zvýraznila aj vyškvarená údená slanina.

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

800-1000 g žlté stredné
320-350 ml
120-150 g bez nálevu (sterilizované portobello a crimini)
2-3 ks
2-3 KL
7-8 guľôčok
120-150 g prerastená
10-12 ks
2-3 PL
2-3 PL čerstvé
240-250 ml
2-3 KL
1 ML
240-250 g
2-3 KL
podľa chuti (alebo citrónová šťava)
4-6 ks (alebo klobása)
2-4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Než som stačil urobiť tento záber, plátky údenej slaniny mi spadli do namočených sušených húb.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky, ja som ich mal desať, som olúpal, pokrájal na „klinky“ a nechal ich v čistej vode. Do hrnca som prelial namočené hríby (tentoraz darček od Prof. Víťa Krúpu), drôtené „vajíčko“ s bobkolistom, guličkami nového korenia a sušeným ligurčekom lekárskym, pridal zmes sterilizovaných húb bez nálevu a pokrájané zemiaky. Všetko som posypal KL soli, zalial studenou vodou asi centimeter pod úroveň zemiakov a prikryté nechal uvariť.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzičas som využil na prípravu smotanovo-mliečnej omáčky. Vyškvaril som pokrájanú slaninu, vsypal pokrájanú mladú zelenú cibuľku aj s „pierkami“ (pomenovanie podľa Ramba Števka Tarbaja spred vyše 25 rokov na Furči v Košiciach), premiešal, orestoval do zmäknutia cibuľky.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Restovanie som „stopol“ čerstvým maslom a hladkou múkou, miešaním som si pripravil zápražkový základ a keď zavoňal, pomalým miešaním som ho zalieval studeným mliekom, až do zhustnutia, kedy som do nej

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridal hustú kyslú smotanu a sušený majorán.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po premiešaní a 10-12 minútovom povarení, som takto pripravenú omáčku zmiešal s uvarenými zemiakmi a hubami. Kyslosť som redukoval „žiarlivo stráženou“ odloženou šťavou zo sladkokyslej okry - Znojmo.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podával som s párkami na „ježka“.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ale naučil som sa nový štýl prípravy vajíčka „volské oko“, v olejom jemne vymastenej naberačke, vloženej do vriacej vody a

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takáto kombinácia chutila taktiež.

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... Celý rok som bol dobrý, poslúchal som a chutne varil, tak som k narodeninám dostal aj voňavý darček!

    Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

farbuska
Všetko najlepšie! Nech sa naďalej darí v kuchyni aj vo všetkom ostatnom. Vďaka za dobré inšpirácie a pekné rozprávanie voňajúce človečinou.
kvakac
Všetko najlepšie k narodeninám. K takémuto dobrému jedlu ja osobné by som si dal krajec chleba a potom len ľahnúť do rozťahovacieho kresla a rozmýšľať nad vesmírom aspoň dve hodiny.
haji
Všechno nejlepší k narozeninám, kupu tvořivosti, dobré nálady a hlavně pevného zdravíčka!
Pěkný receptík, velmi přítažlivá kombinace surovin. Děkuji za inspiraci, název brambory tokajícího tetřeva nemají chybu. Tvoje recepty mě baví a vždy dobře naladí. Květinové bonusy jsou také super. Hned je svět krásnější.
zolik
Vsetko, uplne vsetko co sa len da k blahozelaniu k narodeninam napisat a popriat Ti prajem! Ale hlavne Ti prajem pevne zdravie, prijemnych ludi v Tvojom okoli, radost zo zivota a spokojnost v kuchyni s Varechou v ruke. Zivijooo!
terinka55
Pripájam sa, zdravíčko, šťastíčko a veľa, veľa každodennej radosti. Nech Ti to aj naďalej “fajnovo varí”🥂
2x sracz a haji
sracz
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem priatelia moji milí a vážení. Potešili ste ma svojimi slovami a Vaše blahoželania si naozaj vysoko vážim. Majte len a iba krásne dni, plné pohody a úsmevov dobroprajných ľudí!



Zaujímavé video z archívu TV Varecha