Zemiakový prívarok
Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept)
Autor receptu: sracz
...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“.* Viem dobre, že pre väčšinu našincov doma na
Slovensku, som týmto receptom „neobjavil Ameriku“, ale pripravil som ho s mojimi niekoľkými malými „vstupmi“. Pokiaľ pri
neskorej jesennej prechádzke ešte nájdete nejaké huby, neváhajte a „tote kvašne kompere či bandurki“, si uvarte s nimi. Ja
som mal ešte trošku sušených húb z domu a nadstavil som ich sterilizovanými. Chuť tejto dobroty zvýraznila aj vyškvarená
údená slanina.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- Než som stačil urobiť tento záber, plátky údenej slaniny mi spadli do namočených sušených húb.
- Zemiaky, ja som ich mal desať, som olúpal, pokrájal na „klinky“ a nechal ich v čistej vode. Do hrnca som prelial namočené hríby (tentoraz darček od Prof. Víťa Krúpu), drôtené „vajíčko“ s bobkolistom, guličkami nového korenia a sušeným ligurčekom lekárskym, pridal zmes sterilizovaných húb bez nálevu a pokrájané zemiaky. Všetko som posypal KL soli, zalial studenou vodou asi centimeter pod úroveň zemiakov a prikryté nechal uvariť.
- Medzičas som využil na prípravu smotanovo-mliečnej omáčky. Vyškvaril som pokrájanú slaninu, vsypal pokrájanú mladú zelenú cibuľku aj s „pierkami“ (pomenovanie podľa Ramba Števka Tarbaja spred vyše 25 rokov na Furči v Košiciach), premiešal, orestoval do zmäknutia cibuľky.
- Restovanie som „stopol“ čerstvým maslom a hladkou múkou, miešaním som si pripravil zápražkový základ a keď zavoňal, pomalým miešaním som ho zalieval studeným mliekom, až do zhustnutia, kedy som do nej
- pridal hustú kyslú smotanu a sušený majorán.
- Po premiešaní a 10-12 minútovom povarení, som takto pripravenú omáčku zmiešal s uvarenými zemiakmi a hubami. Kyslosť som redukoval „žiarlivo stráženou“ odloženou šťavou zo sladkokyslej okry - Znojmo.
- Podával som s párkami na „ježka“.
- Ale naučil som sa nový štýl prípravy vajíčka „volské oko“, v olejom jemne vymastenej naberačke, vloženej do vriacej vody a
- takáto kombinácia chutila taktiež.
- ... Celý rok som bol dobrý, poslúchal som a chutne varil, tak som k narodeninám dostal aj voňavý darček!