Zemiakový prívarok

Zemiaky na kyslo s vôňou húb (fotorecept)

Autor receptu: sracz

...alebo aj zemiaky „tokajúceho tetrova hlucháňa, či hlucháňa lesného“.* Viem dobre, že pre väčšinu našincov doma na Slovensku, som týmto receptom „neobjavil Ameriku“, ale pripravil som ho s mojimi niekoľkými malými „vstupmi“. Pokiaľ pri neskorej jesennej prechádzke ešte nájdete nejaké huby, neváhajte a „tote kvašne kompere či bandurki“, si uvarte s nimi. Ja som mal ešte trošku sušených húb z domu a nadstavil som ich sterilizovanými. Chuť tejto dobroty zvýraznila aj vyškvarená údená slanina.

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Než som stačil urobiť tento záber, plátky údenej slaniny mi spadli do namočených sušených húb.
  2. Zemiaky, ja som ich mal desať, som olúpal, pokrájal na „klinky“ a nechal ich v čistej vode. Do hrnca som prelial namočené hríby (tentoraz darček od Prof. Víťa Krúpu), drôtené „vajíčko“ s bobkolistom, guličkami nového korenia a sušeným ligurčekom lekárskym, pridal zmes sterilizovaných húb bez nálevu a pokrájané zemiaky. Všetko som posypal KL soli, zalial studenou vodou asi centimeter pod úroveň zemiakov a prikryté nechal uvariť.
  3. Medzičas som využil na prípravu smotanovo-mliečnej omáčky. Vyškvaril som pokrájanú slaninu, vsypal pokrájanú mladú zelenú cibuľku aj s „pierkami“ (pomenovanie podľa Ramba Števka Tarbaja spred vyše 25 rokov na Furči v Košiciach), premiešal, orestoval do zmäknutia cibuľky.
  4. Restovanie som „stopol“ čerstvým maslom a hladkou múkou, miešaním som si pripravil zápražkový základ a keď zavoňal, pomalým miešaním som ho zalieval studeným mliekom, až do zhustnutia, kedy som do nej
  5. pridal hustú kyslú smotanu a sušený majorán.
  6. Po premiešaní a 10-12 minútovom povarení, som takto pripravenú omáčku zmiešal s uvarenými zemiakmi a hubami. Kyslosť som redukoval „žiarlivo stráženou“ odloženou šťavou zo sladkokyslej okry - Znojmo.
  7. Podával som s párkami na „ježka“.
  8. Ale naučil som sa nový štýl prípravy vajíčka „volské oko“, v olejom jemne vymastenej naberačke, vloženej do vriacej vody a
  9. takáto kombinácia chutila taktiež.
  10. ... Celý rok som bol dobrý, poslúchal som a chutne varil, tak som k narodeninám dostal aj voňavý darček!