Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom fotorecept
Foto: mrnousik
Toto musíte ochutnať, tie chute sa tam našli doslova :) K tomuto receptu som prišla náhodou, keď som rozmýšľala, ako minúť polovicu hlavy zeleru Zobraziť celý popisToto musíte ochutnať, tie chute sa tam našli doslova :) K tomuto receptu som prišla náhodou, keď som rozmýšľala, ako minúť polovicu hlavy zeleru z prípravy sviečkovej. Mala som chuť na niečo tekuté, pikantné a s fazuľou na zahriatie aj zasýtenie. A tu vznikla táto veľmi chutná polievka. Neviem k čomu ju prirovnať, ale keď si ju spravíte, určite Vám bude chutiť, ak máte radi arómu zeleru, chuť fazule a kyslú smotanu :)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks stredné |
|
1/2 hlavičky |
|
1 ks |
|
1 kelímok |
|
0,5 l (z kuraťa a zeleniny) |
|
1 PL sušená |
|
1 PL sušená |
|
1 konzerva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 plátky |
|
|
Postup
-
1
Na panvici som si rozohriala olej a dala do neho na obdĺžničky nakrájané zemiaky a zeler. Trochu porestovala a následne pridala na drobno nakrájanú cibuľu. Zas trochu zarestovala len tak s cibuľkou a posolene.
-
2
Keď už cibuľka chytá farbu, tak pridám šunku nakrájanú na slížiky. Okorením ešte mletou rascou, mletým korením, mletým bobkovým listom a na silnejšom stupni dobre šunku zarestujem.
-
3
V hrnci si prichystám vývar, ktorý rozohrejem a obsah panvice, keď už začína chytať sem tam osmahnutie poprášim paprikou, premiešam a hneď presuniem do vývaru z kuraťa a koreňovej zeleniny, čo mi ostal z polievky (ak nemáte vývar, tak kľudne aj nejaký kvalitný bujón - kombinácia kurací a zeleninový, svet sa nezrúti). Ak je málo tekutiny, tak dolejeme ešte vriacou vodou. Ako máme radi šťavičku v polievke. Treba kontrolovať slanosť koštovaním v prípade použitia bujónu. Povaríme do zmäknutia zeleru aj zemiakov a pridáme fazuľu z konzervy (mali sme otvorenú omylom, inak deň vopred namočiť tak za kávový hrnček a 30 minút povariť zvlášť). V tomto štádiu pridávam aj sušenú petržlenovú vňať a pažítku.
- 4
Na záver pridáme kelímok kyslej smotany a dobre premiešame na miernom stupni. Okoštujeme a poprípade dochutíme mletým bobkovým listom, korením alebo soľou. Chvíľu nechám postáť už len na horúcej platni. Servírujem s mletou chilli na vrchu.
- 5
Tip: Určite nabudúce spravím so skrytým vajkom, viem si predstaviť, že to môže byť dobré. Poprípade ak ma niekto predbehnete, tak sa pochváľte :)
Tiež fazuľová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
To je dobrý nápad, to mi nenapadlo, ďakujem aj za tip aj pochvalu. Určite vyskúšam, hlavne tú veľkú strakatú :) Inak, aj túto kombináciu treba vyskúšať, má niečo do seba - u nás sa po nej zaprášilo a to som si myslela, že bude chutiť len mne :D Ale kdepak :)
Souhlas! Povedený polévkový receptík. Takové improvizace miluju.
Ďakujem za krásne hodnotenie a keď vyskúšaš, určite daj vedieť, či som sa trafila do tvojej chute :)
Ja sa vždy snažím robiť tak, aby som použila tiež čo najčerstvejšie suroviny. Ale chápem, že nie každý má vopred namočenú fazuľu/zamrazenú, že mu ostal vývar alebo má práve k dispozícii časový fond na jeho prípravu :) Preto uvádzam alternatívu, že ak sa použije, nič sa nepokazí :) Takže som rada, že si to správne pochopil :) Hlavne, nech nám chutí :)
Aj mňa potešilo, keď niekto reagoval na mojich pár receptov. Varím dlhé roky skoro každý deň, aj deď som nadmerne pracovne vyťažený. Ale varenie ma duševne obohacuje a hlavne pôžitok mojich stravníkov. Varením si vyrovnávam to extrémne vyťaženie živote.
aby si ho ostatní mohli vybrať z taniera. Mne nevadí ani varený. Dobrá voľba. Díky.