Varený bravčový jazyk s dubákovým krémom a so slaninovými šiškami
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 31. januára 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
Varený bravčový jazyk: | |
500 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dubákový krém: | |
200 g |
|
1 ks uvarený |
|
400 ml |
|
120 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Slaninové šišky: | |
30 g |
|
30 g |
|
320 g |
|
580 g |
|
2 ks |
|
20 g vyškvarená |
|
2 g |
|
Na vyprážanie: | |
400 g |
|
Postup
-
1
Varený bravčový jazyk: Vodu dáme zovrieť spolu s očistenou mrkvou, so soľou a s koreninami. Do vriacej vody pridáme umytý a očistený bravčový jazyk a varíme domäkka. Mäkký jazyk vyberieme a vložíme do studenej vody, olúpeme a nakrájame na plátky.
- 2
Dubákový krém: Očistenú nakrájanú cibuľu speníme na masti dozlatista, pridáme nakrájané dubáky, uvarený zemiak, rascu, tymian, korenie. Podlejeme trochou vývaru z jazyka a podusíme. Krém rozmixujeme dohladka, prilejeme smotanu a chvíľu povaríme. Podľa potreby dochutíme soľou.
- 3
Slaninové šišky: Rozdrobené droždie zamiešame s trochou cukru, rozriedime malým množstvom vlažného mlieka, pridáme trochu hrubej múky, zamiešame a necháme v teple nakysnúť. K zvyšku hrubej múky pridáme žĺtky, soľ, zvyšné vlažné mlieko, vyškvarenú, na malé kocky nakrájanú slaninu a aj s trochou roztopenej vlažnej masti. Nakoniec pridáme vykysnutý kvások, zamiešame a cesto dobre vypracujeme až sa prestane lepiť. Vypracované cesto pomúčime a necháme prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť.
- 4
Dobre vykysnuté cesto rozvaľkáme na asi 10 mm hrubý plát a vykrajujeme z neho šišky. Tie necháme na doske prikryté v teple nakysnúť a potom vyprážame z oboch strán dozlatista v rozohriatej masti.
- 5
Plátky bravčového jazyka zvinieme a naplníme dubákovým krémom. Podávame so šiškami.
Tiež bravčový jazyk:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu