Recept od Garyho a Georga z programu Master Chef. "Dobrá polievka je o budovaní jednotlivých vrstiev chutí a postupnom pridávaní surovín".
Suroviny
2 ks |
|
4 strúčiky |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 vetvička |
|
|
|
100 g, - biela časť |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1.5 litra |
|
|
|
|
|
|
|
(hlavička) |
|
100 g, uvarená |
|
1/2 hlavy, /kel |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Cibuľu, cesnak a slaninu si pokrájame na malé kocočky. Opražíme na olivovom oleji. Pridáme kožu zo slaniny, bobkový list a čerstvú stonku tymiánu. Ja som použila sušený, lebo som nemala čerstvý, ale v originál recepte je čerstvý.
-
2
Koreňovú zeleninu si pokrájame na kocky. Z póru použijeme iba bielu časť. Pridáme k cibuľovo-slaninovej zmesi s bylinkami. Najprv pór, potom mrkvu, zeler, zemiaky a petržlen. Chvíľu pražíme a zalejeme kuracím vývarom. Ja som použila čerstvý kurací vývar, žiadne instantné zmesi alebo bujóny. Varíme 45 minút.
-
3
Vyberieme kožu zo slaniny a pridáme uvarené fazule. V originál recepte použili druhy cannellini (malé biele fazule v tvare obličky typické pre Toskánsko) a kidney (červeno-hnedé strukoviny v tvare obličky) z konzervy. Ja som použila obyčajné biele fazuľky. Tu je fotka krásneho kuracieho vývaru, čo som použila.
-
4
Nakoniec pridáme čínsku kapustu. V originál recepte pridali tzv. cavolo nero, čo je talianska kapusta s tmavo zelenými listami, ktoré majú silnú arómu. Volá sa aj black leaf kale. Neviem ako by som to správne preložila. Niečo ako kučeravý kel/kapusta. Spája sa s Toskánskom.
-
5
Na dno hlbokého plechu nasypeme morskú soľ. Na ňu položíme celé hlávky cesnaku. Dáme do rúry na 45-60 minút.
-
6
Krajce chleba si potrieme olivovým olejom, ugrilujeme a cesnak vytlačíme zo šupky na ugrilované krutónky chleba. Podávame s polievkou. V komentári sú linky, kde si môžete pozrieť ako vyzerá cannellini, kidney a cavolo nero.
www.bbc.co.uk/food/kidney_bean...
www.bbc.co.uk/food/cavolo_nero...
Takto upečený cesnak stačí stlačiť na opačnom konci a "sám vylezie", je mäkký a veľmi lahodný. Odporúčam ku všetkému pečenému, špeciálne k pečeným kúskom cvikly a mrkvy.
Ale pozor, nesmie sa vysušiť a pripiecť, potom je veľmi horký. Preto je lepšie ho piecť v zakrytých nádobách, alebo pridať ho nejakú tú polhodinku pred dopečením.