Toskánska zeleninová polievka
Autor receptu: lucylee
Recept od Garyho a Georga z programu Master Chef. "Dobrá polievka je o budovaní jednotlivých vrstiev chutí a postupnom pridávaní surovín".
Postup
- Cibuľu, cesnak a slaninu si pokrájame na malé kocočky. Opražíme na olivovom oleji. Pridáme kožu zo slaniny, bobkový list a čerstvú stonku tymiánu. Ja som použila sušený, lebo som nemala čerstvý, ale v originál recepte je čerstvý.
- Koreňovú zeleninu si pokrájame na kocky. Z póru použijeme iba bielu časť. Pridáme k cibuľovo-slaninovej zmesi s bylinkami. Najprv pór, potom mrkvu, zeler, zemiaky a petržlen. Chvíľu pražíme a zalejeme kuracím vývarom. Ja som použila čerstvý kurací vývar, žiadne instantné zmesi alebo bujóny. Varíme 45 minút.
- Vyberieme kožu zo slaniny a pridáme uvarené fazule. V originál recepte použili druhy cannellini (malé biele fazule v tvare obličky typické pre Toskánsko) a kidney (červeno-hnedé strukoviny v tvare obličky) z konzervy. Ja som použila obyčajné biele fazuľky. Tu je fotka krásneho kuracieho vývaru, čo som použila.
- Nakoniec pridáme čínsku kapustu. V originál recepte pridali tzv. cavolo nero, čo je talianska kapusta s tmavo zelenými listami, ktoré majú silnú arómu. Volá sa aj black leaf kale. Neviem ako by som to správne preložila. Niečo ako kučeravý kel/kapusta. Spája sa s Toskánskom.
- Na dno hlbokého plechu nasypeme morskú soľ. Na ňu položíme celé hlávky cesnaku. Dáme do rúry na 45-60 minút.
- Krajce chleba si potrieme olivovým olejom, ugrilujeme a cesnak vytlačíme zo šupky na ugrilované krutónky chleba.
Podávame s polievkou.
V komentári sú linky, kde si môžete pozrieť ako vyzerá cannellini, kidney a cavolo nero.