Bravčové mäso
Tokáň čermeľského pytliaka (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pytliacky by mal byť z diviačiny, ale kde ju tu zoženiem. Tokáň, podobný gulášu, má menej šťavy, pripravuje sa z bravčového,
hovädzieho, či z jahňacieho mäsa.* Na Furči v Košiciach som ho varil i zo zajačiny a počas štúdia v Brne, som mal aj mäso z
mladých nutrií, chutné a vhodné nielen na „všelijako“, ale i do klobás. Okoreňuje sa mletým čiernym korením, bez mletej
papriky. Pridávam huby, údeniny, paradajky, papriku i smotanu. Chutí s tarhoňou, orzom, pečenými zemiakmi i
zemiakovým pyré.
4-6 porcie |
30 (+ 8 hod) minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- Ukážka ingrediencií ako u „kofy na pľaci“ pri Dominikánoch v Košiciach.
- Bravčové pliecko som rozkrojil na 10-12 mm hrubé pláty a tie následne na tenšie „hranolky“.
- Uložené v pomocnej miske som ho následne prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením i borievkou (jalovcom) a kopcovitou KL kukuričného škrobu, pokropil worcesterskou omáčkou a rastlinným olejom, premiešal, zakryl celofánom a nechal do rána odstáť v chladničke.
- Dobrú „polhoďku“ pred podávaním obeda som pripravil zálievku. V v miske z jenského skla som zmiešal asi tri „poldecáky“ sladkého portského vína, KL kukuričného škrobu a po 3 PL nálevu z uhoriek, šampiňónov a kapie. V rozbehu som pokrájal malé šalotky a cesnak, do pomocného taniera potom sterilizované šampiňóny, kapiu i sladkokyslé uhorky a jalapeño.
- Pokračoval som v restovaní na dvoch veľkých panviciach s teflónovým povrchom. V jednej som na oleji pripravil pokrájané šalotky a plátky cesnaku a priebežne v druhej, opäť na oleji, „odležané hranolky“ mäsa, ktoré som na vysokom ohreve, rýchlo ( 3-4 minúty) oddeľovaním a premiešavaním pomocou kuchynskej „špachtle“, opražil až boli svetlé, kedy som ich preložil do porcelánového taniera, prikryl obráteným druhým a uložil do „broderňi“.
- Výpek som prelial do prvej panvice so šalotkovo-cesnakovým základom a z pomocného taniera vložil šampiňóny, kapiu i sladkokyslé uhorky a jalopeño, pridal kečup a mrvený tymian. Pokvapkal troškou worcestru a minútku-dve, priebežne premiešavajúc, teplom spojil chute.
- A ideme do finále! Z „broderňi“ som do základu v panvici pridal opečené mäso, zalial ho premiešanou zálievkou, premiešal a po „zatiahnutí“ odstavil.
- Pytliacky bravčový tokáň som podával s pečenými žltými zemiakmi (krátko, na polovicu predvarené, scedené, rozložené v pekáči s alobalom, osolené, okorenené, pokropené olejom, rukou premiešané a 12-15 minút pečené na 200 °C).
- A ďalej aj so šalátom z červenej kapusty (na „rezance“ pokrájanú červenú kapustu a červenú cibuľu osoliť, pridať mleté korenie štyroch farieb a premiešať, pridať čerstvú šťavu z jedného citróna - kto rád, i viac, ČL cukor krupica, premiešať, pridať majonézu a kyslú smotanu, premiešať, nechať odležať).
- Nuž a tak to potom vyzeralo na tanieri,
- pod kyticou bielych karafiátov.
|