Teplý fazuľkový šalát so slaninou fotorecept
Foto: sracz
...a keď z technologického postupu vynecháte slaninu, bude to vzápätí opäť jedno z pôstnych resp. vegetariánskych jedál. Ale to by som z nášho Zobraziť celý popis...a keď z technologického postupu vynecháte slaninu, bude to vzápätí opäť jedno z pôstnych resp. vegetariánskych jedál. Ale to by som z nášho stola musel vynechať tento celý komplet, alebo si zháňať nové bývanie, lebo bez kúska „strašidla“ v podobe slaniny, by ma moja „prišahaná“ poslala na „vandrovku“. Takže radšej ostanem pri pôvodnom názve. Zostava ingrediencií je už na pohľad vábivá a dominantu v nej predstavujú al dente predvarené mladé fazuľkové struky a hrubostenná zelená i žltá paprika.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150-200 g prerastená |
|
14-16 ks |
|
4 ks hrubostenná (zelená a žltá) |
|
2 ks |
|
podľa potreby (rastlinný) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
500-600 g mladé |
|
1 200-1 500 ml vriaca |
|
3-4 ks |
|
5-7 ks |
|
10-12 ks |
|
2-3 KL |
|
2-3 PL (Harissa) |
|
Postup
-
1
V mene môjho veliaceho „kontraadmirála“ som začal samozrejme slaninou. Pásy asi 4 mm hrubej a 300 mm dlhej, som pokrájal na 20 mm obdĺžničky a vložené do panvice som opražil do chuťové buňky „štekliace“ červeno-hnedé obdĺžničky. Než sa slanina vyškvarila pokrájal som dva zväzky mladej cibuľky aj s jej „pierkami“, po dve hrubostenné zelené a žlté papriky a dva zelerové stonky. Na tuku vyškvarenej slaniny som ich potom, posypané troškou soli a čerstvo mletého korenia štyroch farieb (čMK4F), na ½ ohreve nechal podusiť.
-
2
Čas som využil na „al dente“ predvarenie pokrájaných luskov „krehkej“ zelenej fazuľky. Nechal som zvrieť asi 1,5 litra vody s 2 KL soli a potom som do nej vložil fazuľku a drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom, guličkami čierneho a nového korenia a sušeným ligurčekom.
-
3
Potom som fazuľku scedil a zo sitka ju preklopil do panvice s predduseným základom, pridal som dve kopcovité PL pikantnej paprikovej pasty „Harissa“ a kúsky masla, premiešal a ešte dve-tri minútky spoločne podusil. Podľa potreby je možné teraz doplniť aj zopár kvapiek oleja, ja som dal asi PL.
-
4
Takto som teplý fazuľkový šalát posypaný, pokrájanými petržlenovými a zelerovými lístočkami, podával ako predjedlo. Samozrejme, že je vhodný aj ako príloha či súčasť hlavného jedla, s bársakým druhom mäsa, upraveným na „všelijako“!
-
5
V domácej bodovacej súťaži o najlepšieho osobného kuchára „Best Personal Chef“ som, bez straty kvetinky, vyhral hlavnú cenu, t. j. fotoaparát „Nikon“. Netvrdím, že moje budúce recepty budú chutnejšie, ale ich fotodokumentácia bude určite lepšia.
-
6
K tohotoročnému MDŽ zablahoželal našim manželkám aj náš posledný žijúci Pán Profesor Dr. Svatomír Ambrož, s ktorým sa poznáme od augusta 1966. Galantní rytieri ešte stále existujú! Ďakujeme a vážime si „starú školu“, máme sa od nej čo učiť!
Diskusia k receptu