Fazuľkový šalát

Teplý fazuľkový šalát so slaninou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

...a keď z technologického postupu vynecháte slaninu, bude to vzápätí opäť jedno z pôstnych resp. vegetariánskych jedál.* Ale to by som z nášho stola musel vynechať tento celý komplet, alebo si zháňať nové bývanie, lebo bez kúska „strašidla“ v podobe slaniny, by ma moja „prišahaná“ poslala na „vandrovku“. Takže radšej ostanem pri pôvodnom názve. Zostava ingrediencií je už na pohľad vábivá a dominantu v nej predstavujú al dente predvarené mladé fazuľkové struky a hrubostenná zelená i žltá paprika.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V mene môjho veliaceho „kontraadmirála“ som začal samozrejme slaninou. Pásy asi 4 mm hrubej a 300 mm dlhej, som pokrájal na 20 mm obdĺžničky a vložené do panvice som opražil do chuťové buňky „štekliace“ červeno-hnedé obdĺžničky. Než sa slanina vyškvarila pokrájal som dva zväzky mladej cibuľky aj s jej „pierkami“, po dve hrubostenné zelené a žlté papriky a dva zelerové stonky. Na tuku vyškvarenej slaniny som ich potom, posypané troškou soli a čerstvo mletého korenia štyroch farieb (čMK4F), na ½ ohreve nechal podusiť.
  2. Čas som využil na „al dente“ predvarenie pokrájaných luskov „krehkej“ zelenej fazuľky. Nechal som zvrieť asi 1,5 litra vody s 2 KL soli a potom som do nej vložil fazuľku a drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom, guličkami čierneho a nového korenia a sušeným ligurčekom.
  3. Potom som fazuľku scedil a zo sitka ju preklopil do panvice s predduseným základom, pridal som dve kopcovité PL pikantnej paprikovej pasty „Harissa“ a kúsky masla, premiešal a ešte dve-tri minútky spoločne podusil. Podľa potreby je možné teraz doplniť aj zopár kvapiek oleja, ja som dal asi PL.
  4. Takto som teplý fazuľkový šalát posypaný, pokrájanými petržlenovými a zelerovými lístočkami, podával ako predjedlo. Samozrejme, že je vhodný aj ako príloha či súčasť hlavného jedla, s bársakým druhom mäsa, upraveným na „všelijako“!
  5. V domácej bodovacej súťaži o najlepšieho osobného kuchára „Best Personal Chef“ som, bez straty kvetinky, vyhral hlavnú cenu, t. j. fotoaparát „Nikon“. Netvrdím, že moje budúce recepty budú chutnejšie, ale ich fotodokumentácia bude určite lepšia.
  6. K tohotoročnému MDŽ zablahoželal našim manželkám aj náš posledný žijúci Pán Profesor Dr. Svatomír Ambrož, s ktorým sa poznáme od augusta 1966. Galantní rytieri ešte stále existujú! Ďakujeme a vážime si „starú školu“, máme sa od nej čo učiť!