Tekvicové rizoto s kozím syrom
šéfkuchár Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 8. októbra 2018

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
| 300 g hokaido | 
                                                             | 
                                                    
| 300 g vhodná na rizoto (carnaroli alebo arborio) | 
                                                             | 
                                                    
| 150 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| (alebo olivový) | 
                                                             | 
                                                    
| kurací alebo zeleninový | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Tekvicu nakrájame na malé kocky, tretinu orestujeme domäkka a dozlata na malom množstve masla. Dve tretiny tekvice trochu podlejeme vývarom, uvaríme domäkka a rozmixujeme na hladké husté pyré.
- 2
 Na slnečnicovom alebo olivovom oleji zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku a ryžu. Podlejeme bielym vínom a pridáme listy tymianu. Trochu posolíme a necháme odpariť víno. Potom varíme na miernom ohni a za občasného miešania prilievame v malom množstve vývar. Keď ryža začne mäknúť, pridáme polovicu tekvicového pyré.
- 3
 Keď je ryža uvarená do polomäkka, pridáme zvyšok tekvicového pyré, necháme zovrieť a odstavíme z ohňa. Primiešame zvyšok masla a hrsť strúhaného parmezánu. Rizoto má byť krémové a konzistenciou sa má podobať na prívarok. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Podávame s rozdrobeným kozím syrom, hoblinami parmezánu, upečenými kockami tekvice a upečenými tekvicovými semienkami. Pokvapkáme tekvicovým olejom.
Tiež tekvicové rizoto:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu