Tekvicové rizoto s kozím syrom
šéfkuchár Savoy Restaurant hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava, 8. októbra 2018

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
| 300 g hokaido |
|
| 300 g vhodná na rizoto (carnaroli alebo arborio) |
|
| 150 ml |
|
| 50 g |
|
|
|
|
| 100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| (alebo olivový) |
|
| kurací alebo zeleninový |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút. Tekvicu nakrájame na malé kocky, tretinu orestujeme domäkka a dozlata na malom množstve masla. Dve tretiny tekvice trochu podlejeme vývarom, uvaríme domäkka a rozmixujeme na hladké husté pyré.
- 2
Na slnečnicovom alebo olivovom oleji zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku a ryžu. Podlejeme bielym vínom a pridáme listy tymianu. Trochu posolíme a necháme odpariť víno. Potom varíme na miernom ohni a za občasného miešania prilievame v malom množstve vývar. Keď ryža začne mäknúť, pridáme polovicu tekvicového pyré.
- 3
Keď je ryža uvarená do polomäkka, pridáme zvyšok tekvicového pyré, necháme zovrieť a odstavíme z ohňa. Primiešame zvyšok masla a hrsť strúhaného parmezánu. Rizoto má byť krémové a konzistenciou sa má podobať na prívarok. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Podávame s rozdrobeným kozím syrom, hoblinami parmezánu, upečenými kockami tekvice a upečenými tekvicovými semienkami. Pokvapkáme tekvicovým olejom.
Tiež tekvicové rizoto:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu