Steak zo sviečkovice s gratinovanými zemiakmi
šéfkuchár Hotela Dubná skala**** v Žiline, 16. apríla 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
Suroviny
Steaky: | |
800 g |
|
50 ml |
|
3 g |
|
|
|
|
|
Gratinované zemiaky: | |
600 g |
|
50 g |
|
20 g |
|
200 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Špargľa: | |
300 g |
|
120 g |
|
50 g |
|
Omáčka: | |
120 ml |
|
50 ml |
|
|
Postup
-
1
Gratinované zemiaky: Očistené zemiaky nakrájame na jemné plátky a dáme do pekáča. Na oleji orestujeme pokrájanú šalotku s cesnakom a zalejeme smotanou, ktorú necháme asi 5 minút redukovať. Tento smotanový základ prilejeme k plátkom zemiakov v pekáči, pridáme soľ, korenie a strúhaný muškátový orech, poriadne zamiešame a utlačíme. Pekáč zakryjeme alobalom. Dáme piecť do rúry zohriatej na 170 °C na asi 45 minút. Potom odokryjeme a pečieme ďalších desať minút.
- 2
Steaky: Hovädziu sviečkovicu pokrájame na hrubé steaky. Steaky osolíme morskou soľou a posypeme v mažiari rozdrveným čiernym korením. Steaky opečieme zo všetkých strán na oleji s rozmarínom. Dáme piecť do rúry predhriatej na 200 °C na 5–6 minút.
- 3
Špargľa: Špargľu dáme obvariť do vriacej vody na asi 2 minúty a vyberieme do ľadovej vody. Potom ju zabalíme do plátkov pancetty a opečieme na masle.
- 4
Gratinované zemiaky nakrájame, hovädzí steak necháme odpočinúť na tanieri 2 minúty a podávame s omáčkou demi glace, v ktorej prevaríme brandy a nahrubo nadrvené korenie.
Tiež hovädzí steak:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu