Hovädzí steak
Hovädzí steak

Steak zo sviečkovice s gratinovanými zemiakmi

Matej Gašpierik
šéfkuchár Hotela Dubná skala**** v Žiline, 16. apríla 2020
Steak zo sviečkovice s gratinovanými zemiakmi
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

Steaky:
800 g
50 ml
3 g
Gratinované zemiaky:
600 g
50 g
20 g
200 ml
Špargľa:
300 g
120 g
50 g
Omáčka:
120 ml
50 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Gratinované zemiaky: Očistené zemiaky nakrájame na jemné plátky a dáme do pekáča. Na oleji orestujeme pokrájanú šalotku s cesnakom a zalejeme smotanou, ktorú necháme asi 5 minút redukovať. Tento smotanový základ prilejeme k plátkom zemiakov v pekáči, pridáme soľ, korenie a strúhaný muškátový orech, poriadne zamiešame a utlačíme. Pekáč zakryjeme alobalom. Dáme piecť do rúry zohriatej na 170 °C na asi 45 minút. Potom odokryjeme a pečieme ďalších desať minút.

  2. 2

    Steaky: Hovädziu sviečkovicu pokrájame na hrubé steaky. Steaky osolíme morskou soľou a posypeme v mažiari rozdrveným čiernym korením. Steaky opečieme zo všetkých strán na oleji s rozmarínom. Dáme piecť do rúry predhriatej na 200 °C na 5–6 minút.

  3. 3

    Špargľa: Špargľu dáme obvariť do vriacej vody na asi 2 minúty a vyberieme do ľadovej vody. Potom ju zabalíme do plátkov pancetty a opečieme na masle.

  4. 4

    Gratinované zemiaky nakrájame, hovädzí steak necháme odpočinúť na tanieri 2 minúty a podávame s omáčkou demi glace, v ktorej prevaríme brandy a nahrubo nadrvené korenie.

Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Zemiaky, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Oprážané, Pečené

Diskusia k receptu


Jeden komentár