Hovädzí steak
Steak zo sviečkovice s gratinovanými zemiakmi
Autor receptu: redakcia
Postup- Gratinované zemiaky: Očistené zemiaky nakrájame na jemné plátky a dáme do pekáča. Na oleji orestujeme pokrájanú šalotku s cesnakom a zalejeme smotanou, ktorú necháme asi 5 minút redukovať. Tento smotanový základ prilejeme k plátkom zemiakov v pekáči, pridáme soľ, korenie
a strúhaný muškátový orech, poriadne zamiešame a utlačíme. Pekáč zakryjeme alobalom. Dáme piecť do
rúry zohriatej na 170 °C na asi 45 minút. Potom odokryjeme a pečieme ďalších desať minút.
- Steaky: Hovädziu sviečkovicu pokrájame na hrubé steaky. Steaky osolíme morskou soľou a posypeme v mažiari rozdrveným čiernym korením. Steaky opečieme zo všetkých strán na oleji s rozmarínom. Dáme piecť do rúry predhriatej na 200 °C na
5–6 minút.
- Špargľa: Špargľu dáme obvariť do vriacej vody na asi
2 minúty a vyberieme do ľadovej vody. Potom ju
zabalíme do plátkov pancetty a opečieme na masle.
- Gratinované zemiaky nakrájame, hovädzí steak
necháme odpočinúť na tanieri 2 minúty a podávame
s omáčkou demi glace, v ktorej prevaríme brandy
a nahrubo nadrvené korenie.
|