Hovädzí steak

Steak zo sviečkovice s gratinovanými zemiakmi

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Postup

  1. Gratinované zemiaky: Očistené zemiaky nakrájame na jemné plátky a dáme do pekáča. Na oleji orestujeme pokrájanú šalotku s cesnakom a zalejeme smotanou, ktorú necháme asi 5 minút redukovať. Tento smotanový základ prilejeme k plátkom zemiakov v pekáči, pridáme soľ, korenie a strúhaný muškátový orech, poriadne zamiešame a utlačíme. Pekáč zakryjeme alobalom. Dáme piecť do rúry zohriatej na 170 °C na asi 45 minút. Potom odokryjeme a pečieme ďalších desať minút.
  2. Steaky: Hovädziu sviečkovicu pokrájame na hrubé steaky. Steaky osolíme morskou soľou a posypeme v mažiari rozdrveným čiernym korením. Steaky opečieme zo všetkých strán na oleji s rozmarínom. Dáme piecť do rúry predhriatej na 200 °C na 5–6 minút.
  3. Špargľa: Špargľu dáme obvariť do vriacej vody na asi 2 minúty a vyberieme do ľadovej vody. Potom ju zabalíme do plátkov pancetty a opečieme na masle.
  4. Gratinované zemiaky nakrájame, hovädzí steak necháme odpočinúť na tanieri 2 minúty a podávame s omáčkou demi glace, v ktorej prevaríme brandy a nahrubo nadrvené korenie.