Šťavnaté fašírky so syrom a tatárkové zemiaky fotorecept
Foto: kimlo
Výborný recept pre fašírkoidov a milovníkov mletého mäsa. Syr vo vnútri chrumkavej fašírky dodá šťavnatosť za tepla a úžasnú chuť za studena.
Zdroj: internet
Suroviny
400 g (mleté) |
|
1 ks väčší |
|
1 ks |
|
120 g |
|
2 PL (14 %) |
|
2 strúčiky |
|
1 KL |
|
|
|
|
|
(na zahustenie a obalenie) |
|
|
|
Tatárkové zemiaky: | |
700 g |
|
2-3 PL |
|
1 KL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pliecko pomelieme na mlynčeku, alebo použijeme už kupované mleté mäso. Syr je najlepší údený, ja som použil pološtiepok.
-
2
Zemiak očistíme a nastrúhame na jemno, syr pokrájame na maličké kocky.
-
3
Mleté mäso zmiešame so zemiakom, vajcom, syrom, kyslou smotanou, prelisovaným cesnakom, horčicou, mletým korením a soľou. So soľou opatrne, syr je slaný.
-
4
Vymiešame zmes na fašírky, podľa potreby zahustíme strúhankou, a dáme odležať do chladničky aspoň na 2 hodiny.
-
5
Z mäsovej hmoty vytvarujeme guľky, ktoré sploštíme a obalíme v strúhanke.
-
6
V rozohriatom oleji pozvoľna vyprážame dozlatista.
-
7
Hotové uložíme na papierový obrúsok, aby odsal zbytky tuku.
-
8
Tatárkové zemiaky: Zemiaky aj so šupkou dobre umyjeme a pokrájame na mesiačiky. Necháme ich 15 minút namočené v studenej vode. Potom ich scedíme a osušíme.
-
9
Tatársku omáčku rozmiešame s korením na zemiaky, soľou a olejom. Vzniknutú zmes zmiešame so zemiakmi a rozložíme na plech.
-
10
Zemiaky pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri 250 °C a potom 30 minút pri 180 °C.
-
11
Fašírky podávame s pečenými zemiakmi, zeleninovou oblohou a tatárskou omáčkou. Výborné sú aj za studena s chlebom,
Pokiaľ ide o masť máš moju jednoznačnú podporu. A za mňa k fašírkam keď dávam syr nedávam horčicu ani majoránku ale dávam trochu petržlenovej vňate a syr tiež strúham. Fašírky bez syra s horčicou a majoránkou. Mleté mäso zbožňujem takže som skúšal a skúšam a obmieňam. Tieto dve sú však také klasické stálice u mňa. A áno @kimlo navaril výborne ako vždy. Tie zemiaky ma veľmi zaujali. Škoda, že ma to nenapadlo keď som robil rillettes upiekol by som popri tom len na skúšku pár zemiakou keď už bežala trúba... Najbližšie to skúsim.
Majoránku dávam do klasických fašírok, s rožkami a bez syra. A máš pravdu, na masti je vyprážanie chutnejšie, väčšinou tak robím, toto je na oleji keby si to chceli aj vegetariáni spraviť 😉
Zemiaky odskúšané - vynikajúce 👍
Som rád že si odskúšala a chutili, ja som bol veľmi spokojný.
Ďakujem za koment, dávam Ti za pravdu o tej šťavnatosti. 😋
Vďaka za vyskúšanie a pekné foto, som rad že chutilo 😋