Jelenie stehno
Jelenie stehno

Špikované jelenie stehno na bratislavský spôsob

dominika131 - bez fotkydominika131, 19. januára 2021

Doma máme veľmi radi bratislavské pliecko, tak prečo ho neskúsiť aj z našej obľúbenej diviny so zopár vylepšeniami ? My sme si pochutnali, dúfam že Zobraziť celý popisDoma máme veľmi radi bratislavské pliecko, tak prečo ho neskúsiť aj z našej obľúbenej diviny so zopár vylepšeniami ? My sme si pochutnali, dúfam že to risknete aj vy ?

8
porcií
170 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 ks veľká
3 ks veľké
2 stonky
250 g
100 ml
1,5 l
2 PL
250 ml
200 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Mäsko si odblaníme, ja som mala jelenie stehno - orech, kľudne môže byť aj iná zverina, alebo aj iná časť napr. pliecko, alebo krkovička, len v tom prípade mäso treba zviazať špagátom do batôžka, aby sa nerozpadlo. Mäsko prešpikujeme údenou slaninkou, k divine sa to náramne hodí. Mäso okoreníme a sprudka opečieme na rozohriatej bravčovej masti zo všetkých strán. Vyberieme ho.

  2. 2

    Vo výpeku posmažíme nakrájanú cibuľu. Keď je hotová, prilejeme paradajkový pretlak a chvíľu porestujeme. Zalejeme vývarom a vrátime naspäť opečené mäsko. Okoreníme, osolíme ak je vývar málo slaný a pridáme rascu.

  3. 3

    Varíme 1 hodinu. Mäso priebežne otáčame, aby sa rovnomerne dusilo. Keď je náhodou málo vývaru, podlievame. Po hodine pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a stonkový zeler (môžete aj obyčajný, ja som práve mala len stonkový). Varíme ďalšiu hodinu. Po 2 hodinách bolo mäsko už celkom mäkké, prisypala som hrášok a mäso vybrala bokom odpočívať.

  4. 4

    Na masti som opražila dozlata múku - urobila zápražku a pridala ju do omáčky. Následne som pridala mlieko, smotanu a horčicu. Nechala som všetko vrieť cca 15 minút a vypla. Dochutila som omáčku citrónovou šťavou.

  5. 5

    Mäsko po odstátí išlo krásne krájať na tenké plátky. Samozrejmosťou je domáca knedlička ako príloha.

  6. 6

    Prajem Vám dobrú chuť! ?

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia