Špikované jelenie stehno na bratislavský spôsob
Doma máme veľmi radi bratislavské pliecko, tak prečo ho neskúsiť aj z našej obľúbenej diviny so zopár vylepšeniami 🙂 My sme si pochutnali, dúfam že to risknete aj vy 😊
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg |
|
1 ks veľká |
|
3 ks veľké |
|
2 stonky |
|
250 g |
|
100 ml |
|
1,5 l |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 PL |
|
250 ml |
|
200 ml |
|
1 PL |
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Mäsko si odblaníme, ja som mala jelenie stehno - orech, kľudne môže byť aj iná zverina, alebo aj iná časť napr. pliecko, alebo krkovička, len v tom prípade mäso treba zviazať špagátom do batôžka, aby sa nerozpadlo. Mäsko prešpikujeme údenou slaninkou, k divine sa to náramne hodí. Mäso okoreníme a sprudka opečieme na rozohriatej bravčovej masti zo všetkých strán. Vyberieme ho.
- 2
Vo výpeku posmažíme nakrájanú cibuľu. Keď je hotová, prilejeme paradajkový pretlak a chvíľu porestujeme. Zalejeme vývarom a vrátime naspäť opečené mäsko. Okoreníme, osolíme ak je vývar málo slaný a pridáme rascu.
- 3
Varíme 1 hodinu. Mäso priebežne otáčame, aby sa rovnomerne dusilo. Keď je náhodou málo vývaru, podlievame. Po hodine pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a stonkový zeler (môžete aj obyčajný, ja som práve mala len stonkový). Varíme ďalšiu hodinu. Po 2 hodinách bolo mäsko už celkom mäkké, prisypala som hrášok a mäso vybrala bokom odpočívať.
- 4
Na masti som opražila dozlata múku - urobila zápražku a pridala ju do omáčky. Následne som pridala mlieko, smotanu a horčicu. Nechala som všetko vrieť cca 15 minút a vypla. Dochutila som omáčku citrónovou šťavou.
- 5
Mäsko po odstátí išlo krásne krájať na tenké plátky. Samozrejmosťou je domáca knedlička ako príloha.
- 6
Prajem Vám dobrú chuť! 😊
Tiež jelenie stehno:
Ďalšie recepty:
- 2
Diskusia k receptu