Dusené jelenie stehno
Dusené jelenie stehno

Pomaly dusené jelenie stehno fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 18. februára 2019
Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept)
Foto: kimlo

Na toto jedlo som sa inšpiroval receptom od varechárky @kukulienka71, uvádza ho na svojom blogu pod rovnakým názvom, zmenil som len typ úpravy, namiesto pekáča v rúre som použil môj osvedčený pomalý hrniec a výsledok bol výborný.

5
porcií
30 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
2 ks menšia
2 ks
200 g
50 g
3 ks
1 štipka
1 strúčik
2 PL hustý
2 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso očistíme a odblaníme. Ja som mal z mladého ako bratia Česi hovoria "kolouška", krásny chudý kúsok...

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame ho na väčšie kúsky, asi tak aby vyšli 2-3 na jednu porciu.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slaninu nakrájame na malé kocky, a na troche masti vyškvaríme a vyberieme. Vo výpeku osmažíme nakrájané cibule a na kolieska nakrájané mrkvy. Keď chytia farbu, pridáme bobokový list, týmian a plátky cesnaku.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na inej panvici na masti osmažíme mäso zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K cibuli s mrkvou pridáme 2 PL hustého paradajkového pretlaku a vyrestujeme.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme asi 3 dl vriacej vody a rozmiešame. Zatiahnuté mäso aj s výpekom vložíme do pomalého hrnca...

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridáme odložené oškvarky, na plátky pokrájané šampiňóny a osolíme.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme zmes mrkvy s cibuľou...

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...podľa potreby doplníme trochou vody a prikryté dusíme na LOW 5-6 hodín. Výhoda je, že sa nemusíme o nič starať, ani kotrolovať či podlievať... a po byte sa šíri krásna vôňa.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso je na konci mäkké a šťavnaté, omáčku netreba zahusťovať. Prílohu si každý zvolí sám, ja som dal zemiakovú kašu.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kto nemá pomalý hrniec, môže použiť podľa pôvodného receptu pekáč a prikryté v rúre dusiť pri 120 - 130 °C asi 3 hodiny.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Hmmm ... takéto môžem! Mám v mrazáku stehno zo srnca, tak ho takto nejako urobím, ale v rúre. Osvedčilo sa mi pomalé dusenie či pečenie. Veľmi si ma inšpiroval.