Dusené jelenie stehno
Dusené jelenie stehno

Pomaly dusené jelenie stehno fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 18. februára 2019
Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept)
Foto: kimlo

Na toto jedlo som sa inšpiroval receptom od varechárky @kukulienka71, uvádza ho na svojom blogu pod rovnakým názvom, zmenil som len typ úpravy, namiesto pekáča v rúre som použil môj osvedčený pomalý hrniec a výsledok bol výborný.

5
porcií
30 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
2 ks menšia
2 ks
200 g
50 g
3 ks
1 štipka
1 strúčik
2 PL hustý
2 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso očistíme a odblaníme. Ja som mal z mladého ako bratia Česi hovoria "kolouška", krásny chudý kúsok...

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame ho na väčšie kúsky, asi tak aby vyšli 2-3 na jednu porciu.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slaninu nakrájame na malé kocky, a na troche masti vyškvaríme a vyberieme. Vo výpeku osmažíme nakrájané cibule a na kolieska nakrájané mrkvy. Keď chytia farbu, pridáme bobokový list, týmian a plátky cesnaku.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na inej panvici na masti osmažíme mäso zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K cibuli s mrkvou pridáme 2 PL hustého paradajkového pretlaku a vyrestujeme.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme asi 3 dl vriacej vody a rozmiešame. Zatiahnuté mäso aj s výpekom vložíme do pomalého hrnca...

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridáme odložené oškvarky, na plátky pokrájané šampiňóny a osolíme.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme zmes mrkvy s cibuľou...

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...podľa potreby doplníme trochou vody a prikryté dusíme na LOW 5-6 hodín. Výhoda je, že sa nemusíme o nič starať, ani kotrolovať či podlievať... a po byte sa šíri krásna vôňa.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso je na konci mäkké a šťavnaté, omáčku netreba zahusťovať. Prílohu si každý zvolí sám, ja som dal zemiakovú kašu.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kto nemá pomalý hrniec, môže použiť podľa pôvodného receptu pekáč a prikryté v rúre dusiť pri 120 - 130 °C asi 3 hodiny.

    Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Môj ty bože - Junák - potešil si nie len moje oko, ale aj dušu. radosť sa na to pozrieť a jesť to to musí byť balzam pre bruško. Koncom týždňa robím aj ja, už teraz mľaskám. Recepis uložený podčiarknutý.
Divinu ani ja nemám, ale inšpirovať sa receptom môžem pre prípad, že sa k nej dostanem, ale dá sa použiť aj pri hovädzom mäse. Dokonca mám teľacie osso buco, dalo by sa aj to pripraviť podobne, zatiaľ si rcp ukladám.
Tak pekne od začiatku. Divina nebola ušla a ďalšia najbližšia bola suseda a to zas sused nedovolil, že kto mi pral, varil a pivo nosil. Tak trochu sme se bobavili a vážne. Použil som hovädziu nožinu a je to sen noci svätojánskej. Musel som rýchlo fotiť, lebo vĺčaci by mi to všetko zjedli. To som robil z 1,5 kila mäsa a bleskový prázdny hrniec. Už to máme uložene ako Kimlove mäso. Za toto by si si zaslúžil metál radu gurmanov. Ja viem že som neskromný, ale ak by si mohol dať ešte aj toho králika, čo si spomínal potešil by som sa. Odporúčam všetkým neskutočná dobrota. Jaj ja som tam pridal aj čili.


@Kvakac (20.2.2019 14:53)
Ej parádne si navaril bratku, vidím že to ide aj z hovädziny, aj keď som o tom nikdy nepochyboval. Recept na králika dám až ho budem zase robiť. Nech sa Ti darí. :-)

Pridaj komentár k receptu: