Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou fotorecept
Foto: andys
Raz som ochutnala výborné rezance so šafranovou omáčkou v jednej reštaurácii a odvtedy som hľadala a kombinovala rôzne recepty, kým nevzniklo toto jedlo.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny:
-
2
Polovicu balenia špenátového pretlaku necháme celkom rozmraziť. Pretlak zmiešame s vajíčkami a soľou.
-
3
Pomaly prisýpame múku a spracujeme na tuhé cesto.
-
4
Cesto poriadne vymiesime do bochníka.
-
5
Bochník rozdelíme na tri diely. Každý diel vyvaľkáme a nakrájame na široké rezance, ktoré necháme trošku vysušiť.
-
6
Pripravíme si smotanovo-šafranový krém: v hrnci necháme variť biele víno. Keď sa polovica odparí, prilejeme 500 ml vody. Necháme zovrieť.
-
7
Na panvici si pripravíme z masla a múky zápražku, ktorú pražíme do zlatista.
-
9
Zápražku spojíme s vriacim vínom a vodou.
-
10
V mažiari si podrvíme šafran (dve balenia). Môžeme dať na chvíľku zohriať do rozohriatej rúry, vynikne tak jeho farba a chuť.
-
11
Šafran nasypeme do omáčky, prisolíme...
-
12
a napokon dolejeme smotanou na šľahanie. Krátko povaríme.
-
13
Pred dokončením šafranovo-smotanového krému si v osolenej vode uvaríme rezance (aby sa dovarili zároveň s krémom). Podávame ako samostatné jedlo či prílohu k rybám alebo mäsu. Dobrú chuť :)
- 14
Niečo o šafrane: - omáčku (aj akékoľvek iné jedlo) po pridaní šafranu varíme veľmi krátko, aby pokrm nezhorkol, - v receptoch je potrebné dodržiavať stanovené množstvo, pretože vo vysokých dávkach je škodlivý, - má využitie v slovenskej i medzinárodnej kuchyni (najmä španielskej a arabskej), - v minulosti sa na Slovensku využíval oveľa častejšie ako dnes (na farbenie a dochutenie polievok, omáčok či cestovín), - na Slovensku sa pestuje v oblasti Prievidze, - patrí medzi najdrahšie korenia na svete.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 14
Ešte jedno zjednodušenie, ak sa vám nechce trápiť s rezancami, z rovnakých surovín sa dajú pripraviť halušky (v tom prípade stačí polovičné či dvojtretinové množstvo múky).